reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
Dziewczyny, mieliśmy dzisiaj pierwszy poważny atak kolki. Zaczęłam już kombinować ze sprowadzeniem sab simplex z Niemiec ale pogrzebałam trochę w necie, porozmawiałam z mężem, który pracuje w firmie farmaceutycznej, poczytałam o składzie leku i oto są wnioski: substancją czynną sab simplex jest simeticon. Ta sama substancja jest w polskich lekach, m.in. Bobotic, Espumisan w kropelkach, Infacol. Stężenie Sab Simplex to 69,19mg simeticonu/ml, stężenie Bobotic to 66,66 mg simeticonu/ml. Oba są więc zbliżone. Espumisan ma tylko 44mg simeticonu/ml a Infacol 40mg simeticonu/ml. Do tego w ulotce sab simplex zalecane jest stosowanie więcej kropel niż Boboticu (pomimo większego stężenia) czy pozostałych wymienionych leków. Zatem konkluzja jest prosta - to ten sam lek tylko o innym stężeniu. Zatem trzeba dawkę polskiego leku dostosować do tej zalecanej w sab simplex - wystarczy przeliczyć sobie i odpowiednio zwiększyć. Mam espumisan i od jutra stosuję większą dawkę.

Za tydzień mam wyznaczone szczepienia i do tej pory byłam pewna że zdecyduję się na szczepionki skojarzone. Ale im więcej o tym czytam tym więcej rodzi się wątpliwości. Jestem przerażona opisywanymi skutkami ubocznymi i kompletnie nie wiem co zrobić. Jeśli zdecyduję się na refundowane to i tak 2 szczepionki wymienię na nowocześniejsze (BZW B i DTP). No i co z zalecanymi szczepieniami - rota, pneumo? Jak szczepiłyscie?

ja mialam bobotic, a lekarka kazala dawac po prostu kilka kropel wiecej i dzialalo

reklama
dzień dobry

Fioletowa - my tak jak u Was 5in1 oraz rota - sumie 500 zł za takie połączenie. W przyszłym roku jeszcze pneumokoki (teraz nie mamy kasy).
Meningokoki słyszałam od lekarki naszej zaufanej że się nie opłaca bo to i tak chroni nastolatki a nie niemowlaki czy przedszkolaki.

my na razie nie szczepiliśmy, a teraz to się zobaczy - najwcześniej w sierpniu, ale tak czy inaczej najpierw będą szły szczepienie Filipa, a meningokoki Artura to zobaczymy [jak kasa starczy ;-)]
na pewno zaszczepię zanim pójdzie do szkoły

ja nie pamiętam już czy używaliśmy boboticu - infacol był na pewno, tak samo espumisan
wiem, że jak sab nam uspokoił sytuację to potem podawaliśmy inne krople, ale pierwszy efekt musiał zrobić sab, bo reszta nie działała

błonka ty jak zwykle wchodzisz na forum i uciekasz nic nie mówisz jak Zosia?raczkuje juz?

a bo jakos tak :-p wpadam i wypadam, Zosia teraz potrzebuje uwagi duzej bo sama sie przemieszcza, raczkuje, popyla jak nie wiem, chwyta meble, wstaje i idzie przy meblach, tylko patrze jak sie pusci :p
teraz z nowosci mamy huśtawkę w domu :) zamontowalismy na futrynie i jest frajda :) kupilam jej klocki drewniane bo uwielbia jak sie buduje wieżę i potem ją burzy, tez ma radochę :) a moj m kupil jej w smyku takie wiaderko z otworami na ksztalty i klocki, probuje ja uczyc, zobaczymy kiedy zalapie co do ktorego otworu :-D
Byliśmy ostatnio u kuzynow zosi, jeden ma poltorej roku to sie pobawili :) najciekawsze byly buty mlodego i jego zabawki, a mlody robil jej cacy cacy po glowie :) slodki widok i az chce nastepnego babla bo we 2 razniej widzę :)

Ale podczytuję Was caly czas, jak cos czasem gdzies to piszę, nie chcialam zanudzac po prostu bo juz sie tyle tez wypisalam jak sie staralismy o mlodą i teraz jakos az wstyd mi pisac jaka szczesliwa jestem :)
WP_20130426_010.jpgWP_20130501_004.jpg a to kluska moja :)

Załączniki

• WP_20130426_010.jpg
    WP_20130426_010.jpg
    22,8 KB · Wyświetleń: 34
  • WP_20130501_004.jpg
    WP_20130501_004.jpg
    24,1 KB · Wyświetleń: 37
Błonka
ale tak fajnie poczytać że komuś sie udało ... jakaś nadzieja, iskierka w tunelu ...

u nas chyba nic z tego w tym cyklu :(
pierwszy z clo ... :/

nie wiem czy pisałam, ale tempka jest wysoka, plamienie jakieś wodniste różowe, ból podbrzusza jak na @ ale sutki jakieś wrażliwe jak nigdy ... chcica na słodkie ...
jakoś dziwnie ...

nie wiem czy pisałam, ale tempka jest wysoka, plamienie jakieś wodniste różowe, ból podbrzusza jak na @ ale sutki jakieś wrażliwe jak nigdy ... chcica na słodkie ...
jakoś dziwnie ...

a Ty kiedy mas ztermin @ ? zrob sobie bete, ale ze szczerego serca mowię, nie wslu**** się w siebie, bo to tylko nakreca Cię, i wmowisz sobie jeszcze milion innych objawow, wiem co piszę, robilam to samo i pewnie mase innych dziewczyn robilo to samo co my... daj na luz i odprez się, zachodzisz w ciaze przeciez, nie? glowa do gory, nie mysl o tym, daj dzialac lekarzom i lekom.. ty tylko masz sie wyluzowac, inaczej bedzie klapa.

reklama
anuszka-Tak jak Ty i Błonka widziałam wszystkie objawy ...A po tem sie rozczarowywałam :(..
A moje małe dzieciątko jak płacze to z takim żalem wychodzi jej "mama" :-D
Czyli wiem ze już niedaleka droga od powiedzenia"mama" bez płaczu ..Nadii zajęło to ok.3 tyg :) ..swoja drogą dziwne ze moje dzieci zawsze zaczynają to piękne słowo wymawiać w czasie płaczu :cool2:

Do góry