reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
Witajcie
dziewczyny mam do Was pytanie, te , które stosują clo. Jakie macie po nim endometrium?
Ja na usg w 9 dc ( a clo brałam od 2-6 dc) miałam tylko 3 mm, a pęcherzyki dominujące dwa po 10 mm. Powiedzcie z Waszego doświadczenia jak u Was to jest? Czy jest szansa, aby te endo uroło? Dodatkowo wcinam wiesiołka od 1 dc.

Hej Pajka:-)
Powiem Ci że jakoś nigdy nie interesowało jakie mam endometrium:eek: a lekarz nie mówił więc nie wiem. Ja w tamtym miesiącu byłam na usg 11d.c i miałam pęcherzyki dwa dominujące 18mm to było w piątek a jajeczkowanie miałam niedziela, poniedziałek. W tym miesiącu mam byc u G. 12-13d.c jak to powiedział na pograniczu pęknięcia:-) a cykl mam 30-31. No i brałam 2*1 od 5 do 9d.c

reklama
Witajcie
dziewczyny mam do Was pytanie, te , które stosują clo. Jakie macie po nim endometrium?
Ja na usg w 9 dc ( a clo brałam od 2-6 dc) miałam tylko 3 mm, a pęcherzyki dominujące dwa po 10 mm. Powiedzcie z Waszego doświadczenia jak u Was to jest? Czy jest szansa, aby te endo uroło? Dodatkowo wcinam wiesiołka od 1 dc.

Cześć Pajka... Na tym forum ja też jestem:-):-):-) No nie wypowiem się na temat tego endometrium czy jak to tak...ale jak patrze na opis od ginka u którego byłam w zeszłym cyklu i to był dokładnie 9dc i 4 dzień brania Clo to miałam to endometrium na 6mm... I nie wiem czy to dobrze czy źle ale nic mi nie gadał to chyba ok. a znalazłam usg i opis do niego z 15. 09 w ten dzień też zaczęłam brać Clo...i endo było o wymiarach 6.7mm. Więc wychodzi na to że przy Clo to Endo się zmniejszyło...ale kochana nie wiem jak to ma być nigdy w to nie wnikałam... Proszę powiedz mi a raczej napisz o tym Endometrium... zielona jestem...:-p:eek:

cześć!!!
Dzastina222 a nuż się udało ;-) no chyba, ze przytulanek nie było to żaden cud nie pomoże ;-);-)

Dzastina i jak bierzesz duphaston?

Klaudio... przytulanki były co dziennie od 9 dc do wczoraj... czyli do 17 dc... poszliśmy z mężem na żywioł... i baaaaarrrdddzzzzoooo mu się to podoba :-D:-D:-D nie krytykuję mnie ani nie fuka na mnie...po prostu dobrze że się bawimy i podchodzimy do tego z humorkiem...:-D:-D:-D

Asiu tak..od wczoraj biorę Duphaston...

Bo ja wam nie pisałam ale byłam u ginka i....... nie jest pewnien na 100 % ale chyba owulki w tym cyklu nie było.. Piszę że nie jest pewnien bo.. nie ma pęcherzyka dominującego ani śladu po nim też nie ma....ale mi powiedział że owu mogła być w 12 dc i dla tego on nic nie widzi...a torbieli też nie było..Ale kazał się nie nastawiać bo raczej cykl był bez owu... Ale Dupka kazał brać... bo jak on to powiedział organizm kobiety jest nie obliczalny :-):-):-) więc biorę ten lek...co mi tam... a tempka mi wczoraj spadła na 36.6 a dziś rano nie mierzyłam bo się obraziłam na termometr:happy::happy::happy:

Cześć Pajka... Na tym forum ja też jestem:-):-):-) No nie wypowiem się na temat tego endometrium czy jak to tak...ale jak patrze na opis od ginka u którego byłam w zeszłym cyklu i to był dokładnie 9dc i 4 dzień brania Clo to miałam to endometrium na 6mm... I nie wiem czy to dobrze czy źle ale nic mi nie gadał to chyba ok. a znalazłam usg i opis do niego z 15. 09 w ten dzień też zaczęłam brać Clo...i endo było o wymiarach 6.7mm. Więc wychodzi na to że przy Clo to Endo się zmniejszyło...ale kochana nie wiem jak to ma być nigdy w to nie wnikałam... Proszę powiedz mi a raczej napisz o tym Endometrium... zielona jestem...:-p:eek:

Endometrium jest nawet istostniejsze od wielkości pęcherzyka bo pęcherzyk po prostu musi być odpowiedni, a endometreium w dniu owulacji musi byc stosunkowo grube, aby mogło dojść do zagnieżdżenia zarodka. Przyjmuje się, ze w dniu owulacji powinno to byc 8-12 mm. Ale ostatnio wyczytałam tez, ze endometrium przyrasta w okolicach owulacji ok 2 mm na dobę, bo jest to zależne od wpływu estrogenów.
a konkretnie tu jest napisane co i jak :-)
"
Endometriumbłona śluzowa macicy, wrażliwa na hormony steroidowe, w szczególności na estrogeny i gestageny, w związku z czym zmieniająca się wraz z cyklem miesięcznym.
Przed okresem dojrzewania ma grubość od 0,3 do 0,5 mm. W okresie pomenopauzalnym u kobiet stosujących HTZ grubość endometrium nie powinna przekraczać 8 mm, a u kobiet nie stosujących HTZ nie powinna przekraczać 5 mm. Po okresie pomenopauzalnym grubość endometrium przekraczająca 12 mm sugeruje raka trzonu macicy.
W błonie śluzowej można wyróżnić dwie warstwy, które są dobrze widoczne w fazie lutealnej. Są to warstwy podstawna i czynnościowa. Warstwa czynnościowa złuszcza się w końcowej fazie lutealnej cyklu miesiączkowego. Warstwa podstawowa stanowi materiał zapasowy, z którego odbudowuje się warstwa czynnościowa na początku cyklu miesięcznego.
W fazie folikularnej podwyższone i narastające stężenie estrogenów powoduje proliferację komórek podścieliska, rozrost cew gruczołowych (w ich komórkach gromadzi się glikogen) i naczyń krwionośnych spiralnych. W tym okresie błona śluzowa kilkakrotnie grubieje i odtwarza się nabłonek gruczołowy wyściełający jamę macicy.
Rozbudowujące się w jajniku ciałko żółte zaczyna wydzielać progesteron i cykl przechodzi w fazę lutealną. Komórki endometrium dojrzewają i tracą zdolności mitotyczne. W szczytowych częściach komórek nadal gromadzi się glikogen. Częściowo jest on wydzielany do cew gruczołowych. Cewy rozszerzają się i przyjmują kształt gwiazdkowaty oraz zwijają się spiralnie. Naczynia spiralne układają się wzdłuż cew, obficie je unaczyniając. Komórki podścieliska są w tym okresie tzw. komórkami doczesnowymi miesiączkowymi. Ulegają one przekształceniu i pojawiają się w nich enzymy proteolityczne, glikogen i lipidy. Zewnętrzna warstwa zawiera komórki doczesnowe i nabłonek pokrywający, które razem stanowią warstwę zbitą. Głębiej znajdują się rozbudowane cewy gruczołowe, czyli warstwa gąbczasta.
Jeżeli dojdzie do zapłodnienia, pod wpływem progesteronu z ciałka żółtego nastąpi dalszy rozwój endometrium i przekształcenie go w doczesną ciążową z warstwą zbitą i gąbczastą. Wtedy endometrium bogate w substancje odżywcze ma odżywiać zarodek przed jego pełnym zagnieżdżeniem (implantacją).
W przeciwnym wypadku dochodzi do ustania działania ciałka żółtego i wydzielania progesteronu. Następuje krótkotrwałe niedokrwienie, a następnie rozszerzenie naczyń włosowatych. Wypełniają się one krwią i pękają. Część czynnościowa błony śluzowej ulega złuszczeniu."

Dziewczyny jeszcze jedno pytanko zastanawiałyście sie nad braniem gonadotropin? Koszt fakt jest duży bo 1 zastrzyk kostuje koło 100 zł, ale podobno pęcherzyki są lepszej jakości i zybciej się zachodzi w ciążę. Czy któraś je brała??

Dzastina a to zależy w którym dc miałas tego 15 robione usg bo po owulce endo maleje:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Pajka dzięki wielkie za tak wyszczególniony opis... wczoraj troszkę poczytałam na ten temat ale nie znalazłam nigdzie odpowiedzi czy moja macica jest ok.

Oto moje wymiary macicy z dnia 15.09. 2009 to był mój 5 dc..
-Trzon macicy w tyłozgięciu o regularnym obrysie,
- Wymiary macicy 5,26 x 3,35 x 4.43 mm
- Echogeniczność myometrium jednorodna,
- endometrium o grubości 0.67 cm.
- jajnik prawy o strukturze prawidłowej i wymiarach 3.73 x 2.11 cm
- jajnik lewy o strukturze prawidłowej i wymiarach 3.56 x 2.24 cm.
zatoka Douglasa wolna od płynu.

To jest ok? Jeśli chodzi o jajniki to chyba ok bo piszę że prawidłowo a reszta?

Hej Dziewczyny:-)
jest to możliwe żeby miec plamienia szesc dni przed okresm???? @ planowana na czwartek. Pierwszy raz tak mam. Zawsze mi się spózniała albo była w terminie i jeden dzien przed @ plamienie ale nie tyle!!!:eek: Jest to normalne?
dziękuje z góry za odpowiedz.

jest to możliwe żeby miec plamienia szesc dni przed okresm???? @ planowana na czwartek. Pierwszy raz tak mam. Zawsze mi się spózniała albo była w terminie i jeden dzien przed @ plamienie ale nie tyle!!!:eek: Jest to normalne?

Asiu to zalezy jakie masz te plamienia? Jest więcej krwi czy to takie brązowe coś??? Bo to może świadczyć o zagnieżdżającym sie zarodku... Jak tak miałam z synkiem.... były one takie brązowe ciemne i było tego nie dużo.... ale na wkładce dość sporo.. Zrób sobie teścik w poniedziałek albo wtorek beta hcg i będziesz w tedy pewna.. no chyba że @ przyjdzie.... trzymam zaciebie kciuki koniecznie daj znać:-):-):-)

Pajka dzięki wielkie za tak wyszczególniony opis... wczoraj troszkę poczytałam na ten temat ale nie znalazłam nigdzie odpowiedzi czy moja macica jest ok.

Oto moje wymiary macicy z dnia 15.09. 2009 to był mój 5 dc..
-Trzon macicy w tyłozgięciu o regularnym obrysie,
- Wymiary macicy 5,26 x 3,35 x 4.43 mm
- Echogeniczność myometrium jednorodna,
- endometrium o grubości 0.67 cm.
- jajnik prawy o strukturze prawidłowej i wymiarach 3.73 x 2.11 cm
- jajnik lewy o strukturze prawidłowej i wymiarach 3.56 x 2.24 cm.
zatoka Douglasa wolna od płynu.

To jest ok? Jeśli chodzi o jajniki to chyba ok bo piszę że prawidłowo a reszta?

Dzastinko niestety w tej kwestii nie pomogę, ale jeżeli mogę doradzić to napisz na forum nasz bocian i tam odpowiadają lekarze, więc on Ci napewno na to zapytanie odpowie :tak:

Czasami sie tak zdarza, ja w poprzednim cyklu miałam 3 dni przed @ plamienia, które trwały 2 dni jeden dzien przerwy a potem normalne @

Dziękuje Dziewczyny za odpowiedz!!!
Dzastina to jest takie brązowe coś, no poczekamy zobaczymy ja się nie wkręcam:tak:
dobrze że to nic strasznego! Wiem że dostane bo piersi od dzisiaj mnie bolą no i brzuch czasem pobolewa.
jeszcze raz dzięki:-):-):-)
A co do Twojego opisu to też Ci nie pomoge bo się nie znzam na tym. Próbowałam porónac z moim wypisem ze szpitala ale tam jeszcze inne dziwniejsze rzeczy mam popisane i tak jak Ty masz opisane że macica w tyłozgieciu to ja mam opisane w przodozgięciu więc sama juz nie wiem. Ale tyło zgięcie macicy to chyba nic dobrego wiem ze moja mama to miała i miała problemy z donoszeniem ciąży.
A najlepiej kochana popytaj Twojego lekarza on powinien wytłumaczyc Ci wszystko!!!

Ostatnia edycja:
reklama
Hej babki,
Już byłam kiedyś w tym wątku, ale jeszcze raz się witam.
Mam pewien kłopot ... od marca tego roku mam plamienia od mniej więcej 19 dc. w końcu udałam się go gina i już 4 cykl biorę duphaston niestety to za bardzo nie pomaga plamienia są nadal; własnie dzisiaj dostałam :crazy: oczywiście staramy się zajść
Usg w normie, hormony też. Czy te plamienia mają wpływ na zajście w ciąże? Co to jest u licha???

ps. któraś z dziewczyn bała się o tyłozgięcie macicy. wiele moich koleżanek ma tyłozgięcie i jakoś zaszły w ciąże i urodziły ... jednak najlepiej porozmawiać o tym z lekarzem.

Do góry