Czesc babeczki. Ja tez mysle o tej torbie, spakowac mozna juz, czego nie?
Co do karmienia piersia, ja bede karmic piersia z zalozeniem do roku. Z Maxem tez tak mialam, tyle ze on sam zrezygnowal w 9 miesiacu. No i nie bylo zadnych problemow z bolacymi piersiami, bo to dzialo sie stopniowo, wiec pokarm sam zanikl. Przed ciaza zakladalam karmienie tylko piersia i nawet przed porodem nie kupilam ani jednej buteleczki ani tym bardziej pompki. Jednak Maxio mial na poczatku problemy ze ssaniem, malutki byl, 2 tyg. przed terminem sie urodzil, zasypial przy piersi, ale sie nie najadal chyba, bo za chwile znow plakal. Jeszcze w szpitalu polecono mi, by odciagnac pokarm i dac mu przez buteleczke, zeby przybieral na wadze i nie byl glodny. Wiec chodzilam do pompy i sciagalam - to z kolei posluzylo do produkcji nieco wiekszej ilosci pokarmu. Bardzo chcialam karmic piersia, wiec robilam
wszystko by sie udalo, co nieraz konczylo sie uczuciem, ze jestem niczym innym jak tylko 'dojna krowa"
.
Po wyjsciu ze szpitala zatrzymalismy sie w aptece i tam poprostu kupilam dwie buteleczki malenkie i mieszanke na wszelki wypadek, by w razie problemow dziecka nie zaglodzic - tak polecaly polozne.
Takie pudeleczko mieszanki dla noworodkow warto miec w domu, jak mowie na wszelki wypadek, bo na poczatku to roznie z tym pokarmem moze byc.
Ja kilka razy Maxa nakarmilam mieszanka, bo plakal i pakal, mial chyba tzw. faze wzrostu, ktore niemowleta przechodza falami, a mleczka nie starczalo, to mu dalam i bylo ok. Potem znow byla piers przy nastepnym karmieniu. W miedzy czasie rozejrzalam sie za pompami w internecie i zobaczylam reklame Aventu - kpl. sterylizator + pompka reczna + dwie buteleczki male + dwie buteleczki duze. W desperacji jak najszybciej wyslalam po ten kpl. meza do apteki i wreszcie moglam dodatkowo zwekszyc ilosc mleczka odciagajac resztki po kazdym karmieniu malenstwa (nawet w nocy, tak tak
). To pomagalo, ale jeszcze dowiedzialam sie od poloznej, ze w niemczech mozna pozyczac z apteki elektryczne pompy, ktore za pomoca kabelka podlacza sie do osobistej plastikowej czesci ssacej ze zborniczkiem firmy Medela. Zapisala mi recepte na ta pompe z akcesoriami no i na dwa tyg. dostalismy ja z apteki.
Po tej fazie "dojenia" nie bylo juz wiekszych problemow z mleczkiem. Pompke reczna uzywalam pozniej jak chialam zostawic Maxa z mama, a sama cos zalatwic "na miescie", zbieralam od rana mleczko do butelki i do lodowki, przed wyjsciem karmilam, a jak Max zglodnial znowu moja Mama mu mleczko podgrzewala, i karmila z butelki a ja do 4 godzin spokojnie moglam byc nieobecna. Maxowi na szczescie na poczatku nie przeszkadzalo, ze to nie cycus tylko smoczek, pozniej, jak byl wiekszy dawal znaki, ze woli cycusia. Ale to chyba kwestia przyzwyczajenia. Jak sie karmi wylacznie piersia to nie ma co wymagac, ze nagle dziecko wypije cala butle mleka przez smoczek. Do tego tez podniebiebnie malenstwa musi sie przyzwyczaic. Oby tylko nie przedobrzyc z ta butla, bo niemowlaczkowi z butli szybciej leci i moze odzwyczaic sie od piersi!!!
A tak odnosnie piersi i karmienia poczatkowego - polecam wam babeczki wkladki do stanika Lansinoh (cienkie i chlonne) o takie jak tu (mam nadzieje, ze sa w PL)
Product Line - Breastfeeding Accessories, Lanolin, Pumps, Nursing Pads, Milk Storage, Breastfeeding Information, Nurture Note, Lansinoh Laboratories, po wytestowaniu chyba wszystkich na rynku te byly najlepsze, no i jakies smarowidlo na pekniete sutki, ja uzywalam tez Lansinoh, nie trzeba go zmywac przed karmieniem i pomaga:
Product Line - Breastfeeding Accessories, Lanolin, Pumps, Nursing Pads, Milk Storage, Breastfeeding Information, Nurture Note, Lansinoh Laboratories
Jak malenstwo bedzie mialo kolki i skrecalo sie z bolu (przy karmieniu piersia tez to wystepuje, nie tylko butla) to niezastapiony jest slawetny Sab simplex - kropelki przeciw problemom z trawieniem:
Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://www.apotheke-fuer-frauen.de/shop/images/product_images/info_images/412_0.jpg
To jest wyrob niemiecki, ale nie raz czytalam, ze dziewczyny w PL tez go uzywaja, ale nie wiem gdzie mozna go kupic...
Mam nadzieje kochane, ze was nie zanudzilam...;-)