reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciuszki, wozeczki i inne cuda dla naszych pociech

reklama
Ja doświadczenia nie mam, ale moja siostra używa Olilatum i jest bardzo zadowolona, więc pewnie pójdę w jej slady. Również ma sudocrem i linomag, a do prania używa Loveli - Hania się łatwo uczula a po tym proszku jest wszystko ok.

ja narazie do pupci zakupilam Alantan krem i puder,a podobno na mocniejsze podraznienia dobry jest Bepanthen.Linomag tez mam,ale do smarowania sutkow,a w sumie to i na dziecieca pupe tez chyba moze byc.
co do kapielowych spraw to jeszcze nie wiem,bedziemy testowac.Napewno na poczatek cos bezzapachowego,a pozniej wyjdzie w praktyce jak jest najlepiej.
Tylko mam pytanie:lepiej uzywac plynu do kapieli czy mydelka,czy tego i tego?

ja bede troche orginalna z tego co widze ;-)
do kapieli przez pierwszy miesiac bede uzywac nadmanganianu potasu, takie male bable maja problemy z roznymi niemowlecymi tradzikami, potowkami, wykwitami itp
przy Jasku najlepsze bylo minimum
zasypek napewno nie uzyje w lecie, dziecko sie poci, lub jest goraco, robia sie "walki" duzo lepsze moim zdaniem zamiast zasypek jest zwykla kartoflanka :sorry2:
ewentualnie altek
jonsony uczulaja ze ło, chyba ze seria naturelsa :blink:
a na odparzenia nam zadne cudokremy nie pomogly, pomogla najnormalniejsza masc posladkowa, przepisywana przez lekarza (wielkie pudlo w aptece kosztuje max 5 zl)
a jest duzo lepsze niz rozne cudenka (sklad bardzo podobny do bepanthenu, tyle ze ten jest ladnie zapakowany, drozszy i ma mniej lanoliny)
ewentualnie moge polecic serie niveii ale biala dla dzici do miesiaca

Ja chyba zdecyduje się na kosmetyki Nivei a krem Ziaji :-) oraz sudocream :-) Ponadto zastanawiam się nad pieluszkami ale chyba będziemy używać Happ Belli:happy:

Roni to rolowanie pudru zalezy od jego gatunku ja miałam do Natalki puder linomag-masakra nie polecam bo własnie sie roluje ale za to alantan jest rewelacyjny i nie sypałam bezposrednio na ciałko maluszka tylko na swoja dłon i dopiero rozprowadzałam w fałdkach czy zgieciach ani raz mi nie zrolowało sie
Co do nadmanganianu to mam awaryjny ale nie na codzienne kompiele na codzien Oilatum albo balneum, a poniewaz oba te srodki maja w sobie srodki myjące to nie trzeba do ich dodatkowo mydla(aby nie wysuszac skóry0. Jezeli chodzi o krostki i potówki dla mnie rewelacyjny jest Tormentiol. a na delikatne sudokrem
co do pieluszek to sprawdzone z wycięciem na kikut pampersy newborn.

Co do pieluch to u mnie na pewno Pampers, wszystkie inne Olkę uczulały, a potem po miesiącu , dwóch będziemy próbować coś tańszego_Olka niestety do tej pory używa pampersów.( teraz tylko na noc) Jeszcze pieluszki z Rossmana są ok.

Roni - nadmanganian potasu słyszałam że jest ok, moja siostra stosowała też od czasu do czasu krochmal na samym początku. Co do zasypek - żadnych nie używała i nie używa, chyba wystarcza linomag i żadnych odparzeń nie ma.

Też słyszałam dobrą opinię o Rossmanowskich pieluchach i też chyba zakupię do wypróbowania.A powiedzcie bardziej doświadczone Mamusie ile paczek pieluszek NEWBORN kupować?? Bo nie mam zielonego pojęcia.:-(

reklama
na poczatek max 2 bo to do póki nie odpadnie kikut, ale trzeba byc ostroznym bo ja urodzi sie duza dzidzia to bedziesz miała klopot i wtedy lepsza newborn 1.
ja kupuje 2 ale ja bede miała dzidzie juz w 36tyg, nie nosze do konca-cc wiec dzidzia nie bedzie duza a jak normalnie nosi sie do 40 a nawet 42 tydzien to na dzidzie 4kg to moga byc zbyt dopasowane.

Ja rosmanowskie próbowałam ale niestety przepuszczały, i trzeba bylo czesciej niz co 3h zmieniac a pampery co 3 h luzik/

Krochmal stosowałam w przypadku wysypek, ale jak ich nie było to profilaktycznie puder.

Do góry