reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciuszki, wozeczki i inne cuda dla naszych pociech

ja w najbliższym czasie planuję kupić nocnik i jak tylko Antek będzie porządnie siedział od raz siada na tron:-) powiem Wam, że z tym nocniczkiem to jest bardzo indywidualna sprawa, ja mam tu sporo dzieciaczków ok 3 lat i różnie to wygląda;-) moja Bratanica Zuza w maju skończy trzy lata i jak miała półtora roku tak nauczyła się obsługi nocnika, śpi bez pieluchy i jak wstanie rano to mówimy "Mamo jeszcze chwilę i pójdę zrobić siusiu" - mała spryciara:-D:-D za to mojej koleżanki syn 1,5 roku nocnika w ogóle nie zna, lata w pampersie cały dzień i w nim śpi, ale po nocy ma suchutką pieluszkę - niezły agent:tak:

reklama
A ja myślę mimo wszystko że im szybciej tym lepiej. Bo potem dzieci idą do przedszkola w pampersie, a w przedszkolu jest zakaz noszenia pampersów
( przynajmniej w Olsztynie ) . Tak więc jeśli dziecko nie umie sygnalizować to jest problem i to duży. A z kolei w ciągu dnia jest w przedszkolu bez pampersa i nauczycielki go uczą wołania na siku a w domu rodzice zazwyczaj dla wygody zakładają pampersa i potrafi się taka sytuacja ciągnąć miesiącami. A jeśli byłby nauczony wcześniej to nie byłoby takiego problemu.

Ja sie zgadzam z Liwus, moja mam pracuje w żłobku i sadzają dzieci ok 8-10 miesiąca, owszem mają takie dzieci które wołają i takie które siedza 30 min i jak tylko wstaną to zrobią w pieluchę:tak:Jak kUba bedzie stabilnie siedział to zaczniemy sadzać na nocnik, zeby jak pójdzie we wrzesniu do żlobka to wstydu babci nie narobił:-D:-D

no coz, wlasnie sie dowiedzialam ze jestem wygodna matka ktorej sie nie chce sadzac dziecka na nocnik tylko szybciej mi ubrac w pampera
powiem tylko tyle w teorii kazdy jest madry, zna zasady i jego dziecko bedzie inne no bo przeciez wlasnie matka ma obcykane co i kiedy nalezy
zycze powodzenia bo teoria z praktyka ma niewiele wspolnego
z chcecia bede obserwowac zderzenie teoriiz praktyka w wieku nocnikowym

...ja chodziłam i wiem jak dziecku ciezko :-(

i pamiętasz te chwile? świetna pamięć...

nie każdy może sobie pozwolić na siedzenie w domu z dzieckiem... zapewniam Cię, że każdemu jest trudno podjąć decyzję o zostawieniu dziecka na cały dzień w żłobku i czasami nie jest to decyzja podjęte z czyjegoś widzimisie...

Ja mam plan sprobowac posadzic Miska w lecie jak skonczy roczek ale nie wiaze z tym wielkich nadzieji:tak:Moja siostrzenica ma 19 miesiecy i na nocniuku lubi siadac ale w ciuszkach traktuje go raczej jak swoj tron;-)Nie sadze aby Misiek tak szybko zakumal o co w nocniku chodzi jak pochodzi w pampersie nawet 2 latka to tragedii nie bedzie i tak mam plan z nim byc w domu wiadomo chcialabym aby jak najszybciej nauczyl sie nie robic w pieluchy ale zobaczymy nic na sile:-)

reklama
Do góry