reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarówki z nerwicą

reklama
bierze lub brala ktoras hydroxyzyne w ciazy? Mozna doraznie? W ponidzialek dopiero psychiatra a ja juz nie daje rady. Mam tez oxazepan ale on jest silny i nie chce tak od razu benzo brac. Co myslicie?
Ja mam w razie W hydro, ostatnio nie mam potrzeby brać.
Też tam jestem na grupie [emoji4]
Ja jestem chyba na 3 grupach [emoji28] ale tylko podczytuje ostatnio [emoji6]
Jak mam byc szczera to nie. Tyle ze ide po niej spac. Niestety od tygodnia zmagam sie z depersonalizacja i derealizacją [emoji25][emoji17] nie chce mi przejsc a hydroksyzyna w takim stanie na mnie dziala tylko i wylacznie usypiajaco. Ale kiedys dzialala w miare wyciszając lęki.
Wiesz, ja jak wezmę i leżę to zasypiam a jak coś robię gdzieś wychodzę to jest w miarę ok

Myślicie, że warto brać zawczasu antydepresanty pod koniec ciąży żeby się nic nie rozwinęło potem ?( myślę o depresji )
Ja wlasnie dlatego sie zdecydowalam bo juz czuje sie zle jak nigdy a przyjdzie połóg, okropne wahania hormonalne i boje sie ze bedzie jeszcze gorzej a juz sobie nie radze w takim stanie z niczym. Takze mysle ze to jest bardzo dobry pomysl zeby sie tak zabezpieczyc.

Ja wlasnie dlatego sie zdecydowalam bo juz czuje sie zle jak nigdy a przyjdzie połóg, okropne wahania hormonalne i boje sie ze bedzie jeszcze gorzej a juz sobie nie radze w takim stanie z niczym. Takze mysle ze to jest bardzo dobry pomysl zeby sie tak zabezpieczyc.
A jakie masz objawy już teraz ?
Ja zaczynam 39 tydzień więc może już późno żeby teraz zacząć brać i jeszcze narażać się na objawy podczas wdrażania leku ...nie wiem już sama

A jakie masz objawy już teraz ?
Ja zaczynam 39 tydzień więc może już późno żeby teraz zacząć brać i jeszcze narażać się na objawy podczas wdrażania leku ...nie wiem już sama
A no to troche pozno ci powiem bo leki dzialaja dopiero po czasie. U mnie 32 tydzien. Ogolnie lęk non stop, bez przyczyny, nazywa sie go chyba wolnopłynącym, depersonalizacja/derealizacja, koszmary senne, paraliże senne, szumy w uszach, dretwienie skroni, kołatania serca, nie ostre widzenie. Takie objawy sie pojawiaja. Generalnie od poltora tygodnia dopiero bo w lipcu skonczylam psychoterapie i czulam sie swietnie jak nigdy. Nie wiem czemu nagle wszystko uderzylo z taka sila...ale dlatego od razu zdecydowalam sie ponownie rozpoczac psychoterapie i leki mimo zd antydepresanty ostatnie bralam 4 lata temu majac depresje, teraz tylko zaburzenia lękowe ale czuje ze po porodzie bedzie gorzej.

A no to troche pozno ci powiem bo leki dzialaja dopiero po czasie. U mnie 32 tydzien. Ogolnie lęk non stop, bez przyczyny, nazywa sie go chyba wolnopłynącym, depersonalizacja/derealizacja, koszmary senne, paraliże senne, szumy w uszach, dretwienie skroni, kołatania serca, nie ostre widzenie. Takie objawy sie pojawiaja. Generalnie od poltora tygodnia dopiero bo w lipcu skonczylam psychoterapie i czulam sie swietnie jak nigdy. Nie wiem czemu nagle wszystko uderzylo z taka sila...ale dlatego od razu zdecydowalam sie ponownie rozpoczac psychoterapie i leki mimo zd antydepresanty ostatnie bralam 4 lata temu majac depresje, teraz tylko zaburzenia lękowe ale czuje ze po porodzie bedzie gorzej.
Wiem, że późno , ale nie chce się tym dołować, że późno bo mnie to dodatkowo dobije . Ja chciałam jak najdłużej bez leków i w sumie stres dla mnie branie w ciąży jakichkolwiek. Znasz kobiety , które brały i wszystko ok z dzieckiem ? Nie zazdroszczę Ci objawów , które masz [emoji17] Wierzę, że jest Ci ciężko. Mogę zapytać jaki lek bierzesz, w jakiej dawce i czy czujesz poprawę ? Ech , niech każdy kto czuje się dobrze psychicznie to docenia, bo to wielki skarb.

Wiem, że późno , ale nie chce się tym dołować, że późno bo mnie to dodatkowo dobije . Ja chciałam jak najdłużej bez leków i w sumie stres dla mnie branie w ciąży jakichkolwiek. Znasz kobiety , które brały i wszystko ok z dzieckiem ? Nie zazdroszczę Ci objawów , które masz [emoji17] Wierzę, że jest Ci ciężko. Mogę zapytać jaki lek bierzesz, w jakiej dawce i czy czujesz poprawę ? Ech , niech każdy kto czuje się dobrze psychicznie to docenia, bo to wielki skarb.
Osobicie znam 1 kobiete ktora brala w ciazy leki i dziecko sie normalnie rozwija, teraz jest w drugiej ciazy i tez leki bierze. Na fb jest grupa. Podlinkuje ci tu na dole. Wiekszosc tych kobiet brala w ciazy antydepresanty i dzieci są jak kazde inne 😊 ja tez sie wczesniej balam dlatego nic nie bralam ale teraz juz niestety w stanie nie jestem bez lekow. Dzis dopiero 1 dzien wzielam escitalopram a na noc mam hydroksyzyne takze co do tego piersszego opinii jeszcze nie mam ale ta moja kolezanka wlasnie bierze z ta substancja czynna i mowi ze czuje sie swietnie i czytalam mase opinii i wiekszosc chwali. Co do hydroksyzyny to tak mnie wycisza ale tez usypia dlatego na noc, kiedys ja bralam ale potem przestala dzialac i przeszlam na benzo, w ciazy jednak strach takie silne leki. Ogolnie jak wezme hydroksyzyne to ja jestem bardzo zmeczona ale dzidzius normalnie jest aktywny 😊 Wejdz na grupe poczytaj 😊

Osobicie znam 1 kobiete ktora brala w ciazy leki i dziecko sie normalnie rozwija, teraz jest w drugiej ciazy i tez leki bierze. Na fb jest grupa. Podlinkuje ci tu na dole. Wiekszosc tych kobiet brala w ciazy antydepresanty i dzieci są jak kazde inne [emoji4] ja tez sie wczesniej balam dlatego nic nie bralam ale teraz juz niestety w stanie nie jestem bez lekow. Dzis dopiero 1 dzien wzielam escitalopram a na noc mam hydroksyzyne takze co do tego piersszego opinii jeszcze nie mam ale ta moja kolezanka wlasnie bierze z ta substancja czynna i mowi ze czuje sie swietnie i czytalam mase opinii i wiekszosc chwali. Co do hydroksyzyny to tak mnie wycisza ale tez usypia dlatego na noc, kiedys ja bralam ale potem przestala dzialac i przeszlam na benzo, w ciazy jednak strach takie silne leki. Ogolnie jak wezme hydroksyzyne to ja jestem bardzo zmeczona ale dzidzius normalnie jest aktywny [emoji4] Wejdz na grupe poczytaj [emoji4]

Osobicie znam 1 kobiete ktora brala w ciazy leki i dziecko sie normalnie rozwija, teraz jest w drugiej ciazy i tez leki bierze. Na fb jest grupa. Podlinkuje ci tu na dole. Wiekszosc tych kobiet brala w ciazy antydepresanty i dzieci są jak kazde inne [emoji4] ja tez sie wczesniej balam dlatego nic nie bralam ale teraz juz niestety w stanie nie jestem bez lekow. Dzis dopiero 1 dzien wzielam escitalopram a na noc mam hydroksyzyne takze co do tego piersszego opinii jeszcze nie mam ale ta moja kolezanka wlasnie bierze z ta substancja czynna i mowi ze czuje sie swietnie i czytalam mase opinii i wiekszosc chwali. Co do hydroksyzyny to tak mnie wycisza ale tez usypia dlatego na noc, kiedys ja bralam ale potem przestala dzialac i przeszlam na benzo, w ciazy jednak strach takie silne leki. Ogolnie jak wezme hydroksyzyne to ja jestem bardzo zmeczona ale dzidzius normalnie jest aktywny [emoji4] Wejdz na grupe poczytaj [emoji4]

Fajnie czytać pozytywy i na temat tego, że leki pomagają , i że z dziećmi jest ok. Co Twój ginekolog na to, że bierzesz leki ? Rozumiem, że nie odstawiasz ich przed porodem , będziesz brać cały czas? Dziękuję za link do grupy na FB [emoji846]

reklama
No teraz po porodzie to bywa roznie hormony i lęki.daja o.sobie znac do tego totalna zmiana zycia.... rytm.dnia i nocy dostosowany do Malego czasami chodze jak.zombi....zmienilam tez leki z sertraliny ktorktonaa byla dozwolona w ciazy ale na mnie niestety nie bardzo dzialala[emoji53]na paroksetyne (parogen) bo na niej mozna karmic bo przenika do mleka yljo w, 1-2%wiec skutki uboczne brania lekow tez daja o sobie znac niestety .... mam nadzieje ze powoli sie to wszystko unormuje...
Co u Ciebie ? Jak się czujesz ?

Do góry