reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Akurat profilaktyka usg bioderek jest fajna, wcześniej wyłapana wada łatwo się leczy. Podobnie jak badania słuchu, super że są od razu po porodzie i nikt nie czeka na rozwój mowy.
Moja siostra miała problem, musiała być leczona w specjalistycznej klinice, rodzice jeździli do Otwocka bo wada była bardzo duża i późno wykryta.
ale ja nie mowie, ze to dobrze, ze nie robia tylko, ze nie robia.
Sluch oczywiscie sie bada jeszcze w szpitalu, tak samo jak robi sie badania genetyczne pobierajsc krew w piety.
Potem ja np mialam wizyte u pediatry co miesiac przez rok, mierzenie, wazenie, ogolne badania, w tym sorawdzanie bioder, ale palpacyjnie. Dokladna kontrola rozwoju, cos czego np moi bratankowie w Pl nie mieli.

ale ja nie mowie, ze to dobrze, ze nie robia tylko, ze nie robia.
Sluch oczywiscie sie bada jeszcze w szpitalu, tak samo jak robi sie badania genetyczne pobierajsc krew w piety.
Potem ja np mialam wizyte u pediatry co miesiac przez rok, mierzenie, wazenie, ogolne badania, w tym sorawdzanie bioder, ale palpacyjnie. Dokladna kontrola rozwoju, cos czego np moi bratankowie w Pl nie mieli.
Co oznacza dokłada kontrola rozwoju?
W Pl mamy bilans dzieci co jakis czas, myślę zupełnie wystarczy. Waga, wzrost, postawa, słuch, odczyt liter z tablicy. Oprócz wizyt bilansowych u pediatry, podobne ale bardziej ogólne badania przeprowadzają pielęgniarki w szkołach, to jest raz w roku. Jeśli masz problem zapisujesz dziecko bez skierowania do poradni, test na inteligencję i takie tam różne pierdoły, akurat byłam w tym roku ze starszakiem.
Niemowlaki to chyba wystarczy badać przy okazji wizyt szczepiennych, znaczy mi wystarczyły. Jeśli mam problem zapisuje dziecko do tzw dzieci zdrowych i mam wizytę u lekarza, bardzo rzadko korzystam bo i po co.

W Pl mamy bilans dzieci co jakis czas, myślę zupełnie wystarczy. Waga, wzrost, postawa, słuch, odczyt liter z tablicy. Oprócz wizyt bilansowych u pediatry, podobne ale bardziej ogólne badania przeprowadzają pielęgniarki w szkołach, to jest raz w roku. Jeśli masz problem zapisujesz dziecko bez skierowania do poradni, test na inteligencję i takie tam różne pierdoły, akurat byłam w tym roku ze starszakiem.
Niemowlaki to chyba wystarczy badać przy okazji wizyt szczepiennych, znaczy mi wystarczyły. Jeśli mam problem zapisuje dziecko do tzw dzieci zdrowych i mam wizytę u lekarza, bardzo rzadko korzystam bo i po co.
dla mnie wizyta co miesiac u noworodka z kontrola wagi i przebadniem to taki must. Po roku juz wiaodmo ze kontrole sa rzadziej. Ale przez ten rok dla mnie kontrola co miesiac byla wazna.

Mi też wystarczyły wizyty na szczepieniu a jak coś niepokoiło to zawsze można było zadzwonić do położnej albo lekarza I albo cos doradzili albo kazali przyjechać. Nawet nie chciałabym w czasie pandemii zbyt częstych wizyt jak nic złego się nie działo chociaż wiadomo jak chory to jeździłam tyle ile trzeba było.

reklama
Do góry