reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Czemu 60ml wody i 1,5 miarki, a nie 2? To noworodek, nie rozumiem czemu podawac więcej wody niz mowi producent?
Moze dlatego ulewa, bo po prostu mleko jest za rzadkie.
Biogaia to probiotyk, nie na kolki tylko na dojrzewanie układu pokarmowego. Mozna podawać. Ja podawalam. Kolki pojawiaja sie ok 10-14 dnia i jest to kilkugodzinny placz codziennie o tej samej porze.
Tez tak pomyslalam i wydaje mi się żeby robic tak jak zaleca ettkieta

reklama
Hej, doswiadczone mamy ;) Natalka jest na mleczku modyfikowanym hipp combiotic. Wczesniej w szpitalu byla na takich jakby nutridrinkach hipp combiotic gotowych bez podgrzeania. W szpitalu pieknie jej sie odbijalo jak tylko zmienilismy w domu na to w proszku to nie bardzo chce jej sie odbic tylko mi pozniej ulewa. Podajemy jej 60 ml wody i 1,5 miarki. Ja sie strasznie boje tego ulewania i jak juz jej sie uleje to pozniej ma czkawke denerwuje sie i placze. Klade ja na boczku a po jedzonku dlugo nad tym pracuje zeby sie odbilo ale bardzo ciezko z tym. Czy macie jakies sposoby na to ulewanie? Czy robie cos nie tak? W szpitalu mi tez cos wspominala o kropelkach biogaja ale one sa na kolki a mala ich chyba jeszcze nie ma. Brzuszek mieciutki. Od kiedy kolki wystepuja u takiego maluszka? Czy powinnam juz je podawac te kropelki. Podajemy tez wode z rozman dla niemowlat. Dziekuje za kazda pomoc
Może to jeszcze troszkę za dużo tego posiłku ? Początkowo położne w szpitalu mówiły aby dać tak 40 ml. Może mniej a częściej, wtedy brzuszek nie będzie przepełniony.

@bazylia128 probiotyk podawać od razu. Ulewac może bo niedojrzały układ pokarmowy lub refluks. Moja ulewala, a właściwie chlustala bardzo długo. Nie pomogly leki od lekarza, mleka ar czy zagęszczacze działały zaparciowo. Czas, czas i jeszcze raz czas.

Czemu 60ml wody i 1,5 miarki, a nie 2? To noworodek, nie rozumiem czemu podawac więcej wody niz mowi producent?
Moze dlatego ulewa, bo po prostu mleko jest za rzadkie.
Biogaia to probiotyk, nie na kolki tylko na dojrzewanie układu pokarmowego. Mozna podawać. Ja podawalam. Kolki pojawiaja sie ok 10-14 dnia i jest to kilkugodzinny placz codziennie o tej samej porze.
Wczesniej robilismy dokladnie tak jak piszesz ale doszlismy wlasnie do wniosku ze moze to mleko jest za geste i na etykiecie jest napisane od 1 do 2 miarek wiec to wyposrodkowalismy i dajemy 1,5 miarki od wczoraj i dzisiaj jakby lepiej. Dodaje do tego dwie kropelki dicoflor. Ale niestety odbijanie pojawia sie moze raz na dzien. Wczoraj w nocy nie ulala pomimo braku odbicia ale rano juz przy przewijaniu 3 razy :( strasznie mnie to stresuje bo biedna sie przy tym uplacze ;( az mi serce peka. A ta bio gaje mozna normalnie w aptece kupic czy to jest jakis srodek na zamowienie? Wiem ze podaja tez czesto jakies niemieckie kropelki. Ona w dzien bardzo ladnie spi, jest pogodna a pora wieczorna to czasami rykowisko no i lukasz nie spi cale noce bo siedzi przy niej - ja troche odspiam - czasami przespie 3 godziny ciagiem i to juz sukces :) Natalka ma bardzo ladny apetyt i tak jakby łapczywie je przez co zastanawiamy sie sie czy to tez nie jest wina butelki. Ja mam w domu a z avent ale po niej jest jakby gorzej dlatego przelewam jej i narazie je z tej ze szpitala. Łukasz znalazl jakas z dr brown i zamowilismy.

I jeszcze jedno Natalka ma dzisiaj 9 dobe a ja schudlam juz 12 kg. Wydaje mi sie ze za duzo i za szybko - czy tez tak mialyscie? Fakt ze teraz mniej jem ale nie glodze sie. Czy to mozliwe ze to poporstu obrzeki schodza i dlatego? Stopy zaczely mi juz powoli dochodzic do siebie i bardzo duzo sikam - no tyle jak po jakims piwie ;) Czyli co ta woda chyba z organizmu schodzi?

I jeszcze jedno Natalka ma dzisiaj 9 dobe a ja schudlam juz 12 kg. Wydaje mi sie ze za duzo i za szybko - czy tez tak mialyscie? Fakt ze teraz mniej jem ale nie glodze sie. Czy to mozliwe ze to poporstu obrzeki schodza i dlatego? Stopy zaczely mi juz powoli dochodzic do siebie i bardzo duzo sikam - no tyle jak po jakims piwie ;) Czyli co ta woda chyba z organizmu schodzi?
Bralyscie moze jakies witaminy w pologu?

Wczesniej robilismy dokladnie tak jak piszesz ale doszlismy wlasnie do wniosku ze moze to mleko jest za geste i na etykiecie jest napisane od 1 do 2 miarek wiec to wyposrodkowalismy i dajemy 1,5 miarki od wczoraj i dzisiaj jakby lepiej. Dodaje do tego dwie kropelki dicoflor. Ale niestety odbijanie pojawia sie moze raz na dzien. Wczoraj w nocy nie ulala pomimo braku odbicia ale rano juz przy przewijaniu 3 razy :( strasznie mnie to stresuje bo biedna sie przy tym uplacze ;( az mi serce peka. A ta bio gaje mozna normalnie w aptece kupic czy to jest jakis srodek na zamowienie? Wiem ze podaja tez czesto jakies niemieckie kropelki. Ona w dzien bardzo ladnie spi, jest pogodna a pora wieczorna to czasami rykowisko no i lukasz nie spi cale noce bo siedzi przy niej - ja troche odspiam - czasami przespie 3 godziny ciagiem i to juz sukces :) Natalka ma bardzo ladny apetyt i tak jakby łapczywie je przez co zastanawiamy sie sie czy to tez nie jest wina butelki. Ja mam w domu a z avent ale po niej jest jakby gorzej dlatego przelewam jej i narazie je z tej ze szpitala. Łukasz znalazl jakas z dr brown i zamowilismy.
Bio gaje daje sie raz dziennie 5 kropli to nie jest sabsimplex krople na kolki( różne sklady). Mleko dawaj jak na opakowaniu bo może byc głodna. Moja te 3h wytrzymywała. Butelek przerobilam kilka i najbardziej dr Browns podpasowały.

Nigdy nie slyszalam o tym, zeby niemowlęciu zmniejszac dawke mleka mm. To tak jakbys swoje mleko rozcienczala wodą. Wg mnie to blad, ale rob jak uwazasz.
Starsza pila mm 2 lata, mlodsza ju ładnych pare miesiecy. Wiecej wody daje sie jak juz dziecko odstawiasz, nie takiemu malenstwu.

reklama
Woda schodzi dlatego tak sikasz. .Brzuszek małej musi dojrzeć. Niestety trzeba czasu. Mojej córce szkodziły oleje w tych wszystkich specyfikach, zwłaszcza w witaminie D.

Do góry