reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Właśnie dziewczyny jak to jest z tym rozszerzeniem diety? U nas plan jest taki że zaczniemy po 6 miesiącu, ewentualnie po 5, ale od jakich warzyw zaczynajcie? Bo owoce dopiero po warzywach tak?
Lepiej zacząć od warzyw, bo owoce są słodkie więc idą łatwiej. Ja dawałam pierwszej córce najpierw marchewkę, pasternak, ziemniak, brokol, dynie. Potem połączenia tych warzyw (każda nowa rzecz 3 dni), a potem owoce.

reklama
Jakie polecacie krzesełka do karmienia? Warto wybrać opcję np 3w1 czy skupić się na samym krzesełku?
Jak masz sporo hajsu na zbyciu to polecają, że cudo - stokke [emoji16]
A ja mialam zwykle, coś takiego. Corka półtora roku w tym jadla i druga też będzie używać I ja byłam zadowolona. Tanie, całość mozna myć co jest mega ważne jak już jedzą same. [emoji12]
Screenshot_20201003_144603_com.android.chrome.jpeg

Co Ty. Zalecenia są po 6tym miesiącu, dla mnie 4ty miesiąc to stanowczo za wcześnie. Jak skończy 5-5,5 to wtedy dostanie marchewkę.
Że starsza też tak robilam. Owoca podałam po jakichś 2-3 tygodniach jak już kilka warzyw miała za sobą.
A czemu zaczynasz już teraz? Przeciez ona Ci dobrze rosnie I nie ma żadnych problemów, nie?
Tutaj proponują od 4 i z synkiem tez tak zaczynaliśmy wiec powolutku zaczelam od warzywek.Z owocami jeszcze ciut moze poczekam

Właśnie dziewczyny jak to jest z tym rozszerzeniem diety? U nas plan jest taki że zaczniemy po 6 miesiącu, ewentualnie po 5, ale od jakich warzyw zaczynajcie? Bo owoce dopiero po warzywach tak?
Ja zaczelam od marchewki cukinia dynia 3 dni jedno warzywko znikome ilości i 3 dni następne.Mieszac bede po 5 miesiacu i wtedy wpriwadze tez owoce .

Ale to nie zależy od kraju. Wytyczne są międzynarodowe i pochodzą od WHO.
Oki czaje i znam, jednak chodzac do centrum na badania ważenia zalecają podawać od 4 mz i w książeczce zdrowia również zresztą who zaleca tak a inni zaś tak. Ja się trzymam zaleceń pediatry swojego i robie jak niegdyś moje bratowe i ja sama .

reklama
Mamusie mam pytanie o szczepienia. Normalnie spędza mi to sen z powiek. Na grupie mam z sierpnia połowa szczepi tak, połowa inaczej... Doradzcie... Refundowane, 5w1, 6w1, brać dodatkowo pneumokoki i rotswirusy? Boję się NOP. Mój synek w poniedziałek skończy 7tygodni a w czwartek pierwsze szczepienia.. skłaniam się ku refundowanym, więcej wkłuć, ale chyba mniejsze ryzyko NOP... Najbardziej się boję gorączki, wiem że synek może być ospały, drażliwy i mogą być odczyny w miejscach wkłuć, na to podobno działa dobrze altacet i zaleca się profilaktycznie chyba coś przeciwgorączkowego.. ja nie wiem jak ja przeżyje jak będę widzieć że on cierpi i jest taki nieswój... Do tej pory pięknie znosi wszystkie wizyty- w zasadzie na każdej śpi, a miał już bioderka, pierwszą wizytę u pediatry i usuwanie u chirurga kikuta bo sam nie odpadł. Ale tych szczepień boję się jak ognia 🥺

Do góry