reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Dziewczyny czy któraś mogłaby mi podać typowa listę zakupów Wyprawkowych w aptece. Wszystko co może być przydatne dla noworodka i dla mamy po porodzie. Mam jedna możliwa opcje na zakupy w Polsce i nie chce o czymś zapomnieć bo tu nie wszystko maja.
Dla mamy:
Majtki jednorazowe
Podpaski na polog (polecam takie które się przyklejają, a nie coś typu wkladka)
Masc z lanolina na sutki
Kapturki na sutki

Dziecko:
Sol fizjologiczna
Krem do pupy
Sudocrem na ewentualne odparzenia
Jakieś kropelki typu espumisan na ewentualne problemy z brzuszkiem
Probiotyk biogaia albo vivomixx też na brzuszek
Jakieś dobre kosmetyki do kąpieli typu weleda albo Babydream z Rosanna podobno są dobre
Krem z filtrem 50 jeśli rodzisz w lecie/krem na zimę do buzi jeśli w zimie

Więcej nie pamiętam [emoji6]

reklama
Czasem mogą to byc zabki. Ja mialam z synem tak ze nie chcial jesc wogole. Nie mial gorączki tylko tez w tym okresie byl bardzo placzliwy. Jeść jadl tylkk w nocy a przez dzień jak wlaczylam suszarke. U nas okazalo się że ma bakterie w moczu i skończylo sie szpitalem. Mozesz jej zrobić badanie ogolne moczu plus posiew. Tyle z mojego doświadczenia. Ale moga byc zeby - w sąsiedniej wiosce w tym samym czasie co ja urodził się chłopczyk i w pierwszym miesiącu mial juz 2 jedynki tak ze czasem i tak bywa. A jakbys sprobowala odciągnąć i dac z butelki?? Bo może np jest źle przystawiona i sie wkurza bo nie leci
Jutro postaram się zrobić badanie moczu, kupię też maść na ząbki i będę jej smarować przed kamieniem.
Widzę że podchodzisz do transferu niebawem, powodzenia życzymy :)

Jeśli to trwa od niedawna to może być skok.
Ale po jedzeniu się uspokaja? Śpi dobrze? Przybiera na wadze?
Śpi dobrze od urodzenia, piwewszy miesiac caly przespala, budziła się tylko na jedzenie , ogólnie jest bardzo spokojnym dzieckiem, przybiera dobrze, chyba aż za dobrze ;) myślę że to o ząbki może chodzić, bo starszej wyszły dwie jedynki jak miała 3 m-ce. Ty jak sobie radzisz z dwójką? Jak malutka?

Z
Jeśli będziesz badała mocz to uważaj, strasznie ciężko pobrać bez zanieczyszczeń. Najlepiej polować od razu z kubeczkiem.
Co do jedzenia, no cóż tak może być ale to kilka dni a nie cały czas. Moje dzieci miewały takie okresy bez jedzenia.
Zbadam jutro mocz i zobaczę, ona jak już dobrze złapie to pije, najgorzej na początku, karmię ja przez nakladki bo nie umiała złapać piersi

Dla mamy:
Majtki jednorazowe
Podpaski na polog (polecam takie które się przyklejają, a nie coś typu wkladka)
Masc z lanolina na sutki
Kapturki na sutki

Dziecko:
Sol fizjologiczna
Krem do pupy
Sudocrem na ewentualne odparzenia
Jakieś kropelki typu espumisan na ewentualne problemy z brzuszkiem
Probiotyk biogaia albo vivomixx też na brzuszek
Jakieś dobre kosmetyki do kąpieli typu weleda albo Babydream z Rosanna podobno są dobre
Krem z filtrem 50 jeśli rodzisz w lecie/krem na zimę do buzi jeśli w zimie

Więcej nie pamiętam [emoji6]
Dziękuje już zapisane 😊

Śpi dobrze od urodzenia, piwewszy miesiac caly przespala, budziła się tylko na jedzenie , ogólnie jest bardzo spokojnym dzieckiem, przybiera dobrze, chyba aż za dobrze ;) myślę że to o ząbki może chodzić, bo starszej wyszły dwie jedynki jak miała 3 m-ce. Ty jak sobie radzisz z dwójką? Jak malutka?
Boję się, że jak będę tak chwalić to się spieprzy, ale jest naprawdę super. Malutka jest właśnie też bardzo spokojna, dużo śpi, ładnie je, starsza siostra zakochana w niej i też w miarę grzeczna, choć 3 lata to trudny wiek, ale jest dobrze [emoji16]
No to faktycznie możliwie że u Was to żeby, choć byłoby to mega wcześnie... I kurcze niby przy piersi powinna się uspokajać... Dziwne to trochę. A co mówi pediatra?
Edit: już doczytałam, myślę że to faktycznie może być zdenerwowanie, bo sobie nie radzi. A teraz jak jest starsza nie próbowałaś bez nakładek?

Jutro postaram się zrobić badanie moczu, kupię też maść na ząbki i będę jej smarować przed kamieniem.
Widzę że podchodzisz do transferu niebawem, powodzenia życzymy :)
Jak będziesz pobierala mocz to przed dobrze ja wymyj woda z mydlem a potem spsikaj oktaniseptem i wytrzyj do świeżej pieluszki tetrowej - w tedy nawet tetre prasowałam. Chodzi o to zeby zlikwidować bakterie które sa na skórze i niepotrzebnie moga dostać sie do probki. Sa specjalne woreczki do pobierania moczu

reklama
A jak to jest z espumisanem? Dopiero po skończonym miesiącu można podawac?
Bo kupy się unormowały, ale powoli zaczynają dokuczac nam wzdęcia [emoji2358]

Do góry