reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Co masz zrobić jutro zrób dzisiaj:laugh2::laugh2::laugh2:
IMG_20190227_113224_872.jpg

laski mam doła jak stąd do Afryki... Wczoraj w nocy Martynka przez cały czas krztusiła się, nie umiała złapać oddechu, była niespokojna, miała mokry, brzydki kaszel. Pojechaliśmy na SOR, wyszliśmy prawie 5 godz później z diagnoza, że najprawdopodobniej mamy refluks :-( mam Młoda karmić częściej i mniejszymi porcjami, jak zapytałam jak to robić skoro dziecko tylko chce pierś, a butelka fuj to mam wyciągać, syrop 15min po każdym i nosić. I tu nasza nieprzespana noc, bo Martyna zasypia tylko na piersi, opróżnia ja cała i jest nieodkładalna... Jeszcze właśnie te problemy z oddechem i kaszel, ja nie wiem jak ogarnę życie teraz, bo w ciągu 48godz spałam może max 4. Macie kogoś z takim problemem, albo jakaś rzetelną stronę, forum?
Ja bym to skonsultowala bo refluks dopiero by się ujawnił? A to nie zapalenie oskrzeli? U mnie0 się zaczęło od ksztuszenia i mokry kaszel...

My mieliśmy zalecenia w drugą stronę. Jedł w dzień co 1,5godz, a miałam go karmić nie częściej niż co 3. Też myślałam że to niewykonalne, a on przestawił się w 2dni:). Tylko zaczął w nocy jeść 3x, a nie 1 jak wcześniej. Może jak będziesz karmić Martynkę częściej, to ona będzie sama z siebie jadła mniej. Dzieci wbrew pozorom szybko przystosowują się do nowej sytuacji, jak nie będzie mogła zasypiać przy cycu, to nauczy się zasypiać inaczej. Wytrwałości życzę.

przyda się, dzięki :-(

Synek znajomych mial zdiagnozowany refluks jak mial roczek, wczesniej na to nie wpadli. Przede wszytskim kup jej podkladke pod materac, zeby glowke miala wyzej. Z tymi mniejszymi porcjami to mi sie wydsje, ze grunt, zeby nie przekarmiac.
Co do zasypiania to da sie dziecko tego nauczyc, moja miala 4 miesiace jak sie za to wzielam, ale to trudne, bo musisz byc bardzo konsekwentna i nie brac jej na rece tylko byc obok, tulic, spiewac, glaskac. U nas trwalo tydzien i od tamtej pory zasypia sama.
no i masz rację, w nocy półtorej godz ją tuliłam, aż zaczęłam płakać razem z nią :-( bo szukała piersi, a tu nic, mama nie daje :-( paskudnie się czułam, chociaż wiem że to dla jej dobra, ale serce mi pękało. Ratuje mnie to, że w dzień jak wyjdę z nią na spacer to śpi w wózku, ale tylko na dworze.

Trzech lekarzy ją badało i wszyscy stwierdzili, że osłuchowo czysto. Słychać takie bulgotanie, wracanie pokarmu i zaczyna wtedy kaszleć.
Moja miała refluks ale nigdy nie kaszlała i tak jak dziewczyny pisały, wyżej głowa podczas spania my książki podkładaliśmy i mleko można zagęszczać. Co do zapalenia oskrzeli bylam w czwartek u lekarza osłuchowo czysto, leczenie inhalacje z soli i flegamina w poniedziałek byłam na kontroli i zapalenie oskrzeli jesteśmy na antybiotyku. Może sprawdź to jeszcze bo dla mnie dziwne żekaszle.

no i masz rację, w nocy półtorej godz ją tuliłam, aż zaczęłam płakać razem z nią :-( bo szukała piersi, a tu nic, mama nie daje :-( paskudnie się czułam, chociaż wiem że to dla jej dobra, ale serce mi pękało. Ratuje mnie to, że w dzień jak wyjdę z nią na spacer to śpi w wózku, ale tylko na dworze.
My dawaliśmy wodę jak chciał cycka. Nie chciał jej pić (krzywił się jakby to gorzała była:)), ale też przestawał się cyca domagać.

Ostatnia edycja:
reklama
przyda się, dzięki :-(
Niecwyglada mi to na żaden refluks. To ze osłuchowo jest dobrze nie oznacza że dziecko nie ma prawa kaszlec,mój pierwszy po przeziębieniach potrafił przez 2 tygodnie nocami kaszlec az wymiotować a osluchowo nic nie było... może masz za suche powietrze albo to jakieś uczulenie alergia. Była mała ostatnio chora ? U nas zaraz zacznie się kichanie i kaszel jak zawsze w marcu ale staram się mu nic nie dawać niech się uodparnia. Podobnie jest latem podczas żniw...
Idź do innego lekarza i jeśli on też to zdiagnozuje to ok,ale niech sam wpadnie ze to moze być refluks. Powiem szczerzenie ufam lekarzom,jeden powie reszta przytakuje...dlatego zawsze chodzę przynajmniej do dwóch różnych i jak opinia się potwierdza dopiero przyznaje im rację.

Do góry