reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Marcysiowa - gratulacje, wycaluj dziewczynki od forumowych cioteczek.

Witam dziewczyny z zaprzyjaznionego forum i zycze aby jak najszybciej pojawily sie ciazowe suwaczki.

dziewczyny, ale tu jest wlasnie napisane,ze nie mozna ściągać napletka... Do roku czasu nie mozna go ruszać, bo mozna zrobic kuku i bedzie problem.

madzialenak...cudny smoczek bedzie z Sebastianka:) a to bylas na zakupach mamusiu? ;)

Wracając do witaminek, słyszałam, ze na żelazo niektóre dziewczyny narzekają,że im niedobrze, i lepszy jest sok z buraków :tak:A jod-jest w rybach, w soli jodowanej, chyba jeśli się nie ma problemów z tarczycą, to to co w diecie wystarczy, prawda?Sylwia poradź coś, medycznym słowem :-)
Naturalne zawsze lepsze. Jeżeli jeszcze nie bierzesz żadnych suplementów diety to staraj się trzymać dietę urozmaiconą.
Jod - zarówno sól jak i ryby odradzam. Sól - bo może zaburzyć nadmiar jej w gospodarce i trzeba uważać. Ryby - bo te które zawierają dużą ilość jodu najczęściej zawierają także duże stężenie rtęci. Trzeba bardzo uważać z rybkami w ciąży. Podobnie jest z owocami morza - też mają dużo jodu, ale raczej nie polecałabym takich dań w ciąży.

Chociaż mało się o tym mówi, ale warzywa też są bogate w jod :ziemniaki, buraki, marchew, pomidory, czosnek, cebula. W ziarnach zbóż też jest sporo jodu - także warto wybierać pieczywo pełnoziarniste. Orzechy włoskie mają też sporo jodu.

Żelazo znajdziesz przede wszystkim w wątrobie zwierząt, ale nie wszyscy ją lubią;-). Ale na przykład sezam ma sporo żelaza, owoce suszone (morele, śliwki, brzoskwinie), ziemniaki ( i w brew wszelkiej opinii szpinak ma o wiele mniej żelaza niż ziemniak), otręby pszenne. Warto pamiętać, że produkty bogate w żelazo należy łączyć z produktami bogatymi w witaminę C, dzięki temu żelazo jest łatwiej przyswajalne.

Także jak widzisz doskonale można uzupełnić wszelkie składniki odpowiednio bilansując dietę. Oczywiście nie jest to łatwe i należy kontrolować poziom witamin. Zarówno musisz obserwować swoje ciało (awitaminozy różnych witamin mają różne objawy) jak zarówno badaniami. W przypadku jeżeli dieta nie będzie prawidłowa można wtedy dołączyć jakieś witaminy, ale ich dołączenie nie zastąpi prawidłowej diety. Także dieta przede wszystkim, a suplementy "w razie czego".

Ostatnia edycja:
Aduś odpoczywaj i nie myśl tak już dużo o tym. Będzie dobrze, grunt abyś się oszczędzała i nie martwiła. Pamiętaj, że Twój synek czuje kiedy mama jest zdenerwowana czy smutna. Także zrób to dla niego i myśl pozytywnie.

Madzialenak śliczne smocze ubranko.

A ja melduję, że mojej siostrze pękł pęcherzyk i już w czwartek ma transfer. Także za 9 miesięcy znów zostanę ciocią :-D

Kurcze jak ja juz bym chciala byc tak przynajmniej w połowie...zeby juz nie miec tych mdłości...choc i tak chyba dobrze ze nie wymiotuję....

Hihihi....Kochana teraz marzysz o połowie ciąży, będziesz w połowie to będzie dokuczać większy brzuszek i bóle kręgosłupa czy puchnięcie stóp, wtedy zamarzysz aby urodzić. Jak urodzisz to na początku będzie CI ciężko wszystko pogodzić, niedospane noc też dadzą się we znaki, Zapragniesz wtedy aby dziecko było już starsze... I tak aż do dorosłości dziecka, a wtedy zapragniesz aby znów było małe i było przy Tobie ;-).

Słońce ciesz się każdą chwilą. Każdy etap związany czy z ciążą czy z wychowaniem niesie ze sobą pewne "niedogodności" i nigdy nie będzie idealne, dlatego zawsze zauważaj tylko te pozytywne strony :-)

Gotadora czemu się nie odzywasz? Jak minęła wizyta? Co lekarz powiedział na Twoje wysokie ciśnienie?

Sylwia życzę siostrze aby tym razem nie miała żadnych komplikacji, aby donosiła i urodziła zdrowego maluszka.

Ostatnia edycja:
reklama
dziękuje Madzialenak :-)

maluszki ok, gorzej ze mną ... od jutra jestem w szpitalu ze względu na ciśnienie ... i torbiel. Mam nadzieje,że pobadają i mnie puszczą, operować nie można, wytną przy cc ...

Do góry