reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

ciężaróweczki po in vitro

A z chemii dla noworodka to leki na gorączkę np syropy i czopki, waciki, krem na odpazenia, do kąpieli płyny i oliwka po kąpieli. A do noska woda morska czy dopiero ok 6 m-ca? a do pępka co ? a co jeszcze z chemii? bo aspirator do noska termometr czy inhalator to wiem..

Ostatnia edycja:
reklama
A z chemii dla noworodka to leki na gorączkę np syropy i szopki, waciki, krem na odpazenia, do kąpieli płyny i oliwka po kąpieli. A do noska woda morska czy dopiero ok 6 m-ca? a do pępka co ? a co jeszcze z chemii? bo aspirator do noska termometr czy inhalator to wiem..
Krem na odparzenia koniecznie. Plyn do kapieli, balsam do cialka albo oliwka, sol fizjologiczna w ampulkach do czyszczenia noska i oczek. Jesli rodzi sie w lecie to krem z filtrem 50.
Mozesz miec w domu paracetamol w syropie w razie goraczki, ale i tak najoiere bedziesz konsultowac z pediatra przy takim malym dziecku. Czopkow nie uzywalam nigdy. U nas do pepka zalecali tylko sol fizjologiczna i alkohol jesli cos by sie zsczynalo dziac.

Krem na odparzenia koniecznie. Plyn do kapieli, balsam do cialka albo oliwka, sol fizjologiczna w ampulkach do czyszczenia noska i oczek. Jesli rodzi sie w lecie to krem z filtrem 50.
Mozesz miec w domu paracetamol w syropie w razie goraczki, ale i tak najoiere bedziesz konsultowac z pediatra przy takim malym dziecku. Czopkow nie uzywalam nigdy. U nas do pepka zalecali tylko sol fizjologiczna i alkohol jesli cos by sie zsczynalo dziac.
A ta sol to w tych ampulkach tak ? a jak tym nosek czyścić? wlać jak kropelki do noska czy jak ? bo w spreju woda morska jak czytalam to od 6 miesiąca czy jest taka od 1 dz ?

aaa i jeszcze pytanie. moj sie rodzi pod koniec wrzesnia wiec do spania zakłada się pajaca a pod niego body na krótki rękaw na początku?

A ta sol to w tych ampulkach tak ? a jak tym nosek czyścić? wlać jak kropelki do noska czy jak ? bo w spreju woda morska jak czytalam to od 6 miesiąca czy jest taka od 1 dz ?
U mnie jest taka w sprayu od 1dz, w Polsce musisz poszukac. A sol w ampulkach jest wg mnie najwygodnieksza, wpuszczasz kropelke czy dwie do kazdej dziurki i uzywasz wtedy aspiratora. Potem pare kropel na wacik i przemywasz oczka

aaa i jeszcze pytanie. moj sie rodzi pod koniec wrzesnia wiec do spania zakłada się pajaca a pod niego body na krótki rękaw na początku?
To zalezy, jak bedzie spal w rozku to mysle, ze sam pajac wystarczy, a jesli bedzie okryty kocykiem to wtedy body i pajacyk. Jak bedzie spal spokojnie to znaczy, ze ma dobra temp, a jak mu bedzie zimno czy cieplo to na pewno da Ci znac [emoji4]

Ja uzywam mgiełke wody morskiej w sprayu od urodzenia 1 dziennie ( strasznie jej nie lubiła )
Do pepka nic nie uzywałam miałam oktsnisept ale nie był konieczyny myłam suszyłam i juz ( po 7 -10 dniach odpadł nie pamiętam dokładnie )
Miałam cc i mała do cycka miałam przystawiona odrazu jak kangurowałam ( podpieta pod te wszystkie kable jeszcze ) potem przyszła pigoła i pokazała jak recznie stymulowac piers i zbierać pokarm strzykawka ( maz lub ja zbierslismy wcszczykawke i mała jadła ) potem cyc cyc cyc cyc ale cukier jej spadał strasznie i dali 10 ml mm+ cyc potem 20 mm + cyc ciagle .
Potem dołaczyłam laktator bo mała zasypiała spadał jej cukier do 36 nie była wstanie oczu otworzyc a co dopieto ssac ......
Dostawała moje strzykawka + mm .
Paracetamol w syropie mialam czopkow nie uzywałam nigdy bo osobiscie nienawidze ....
Plyn do kapieli krem do pupy i balsam ( balsam uzywałam co 2 dni podczas masazu ) na czerwona pupe później kupiłam t.o.r.m.e.n.t.i.l.e - rewelacjia
Odkurzacz do nosa mam ten zwykły z rureczka co mamusia ciagnie gluty :laugh2:przy silniejszym katarze tylko tatus dawał radę :)
Inhalator kupiłam pozniej w 100% polecam

Ja uzywam mgiełke wody morskiej w sprayu od urodzenia 1 dziennie ( strasznie jej nie lubiła )
Do pepka nic nie uzywałam miałam oktsnisept ale nie był konieczyny myłam suszyłam i juz ( po 7 -10 dniach odpadł nie pamiętam dokładnie )
Miałam cc i mała do cycka miałam przystawiona odrazu jak kangurowałam ( podpieta pod te wszystkie kable jeszcze ) potem przyszła pigoła i pokazała jak recznie stymulowac piers i zbierać pokarm strzykawka ( maz lub ja zbierslismy wcszczykawke i mała jadła ) potem cyc cyc cyc cyc ale cukier jej spadał strasznie i dali 10 ml mm+ cyc potem 20 mm + cyc ciagle .
Potem dołaczyłam laktator bo mała zasypiała spadał jej cukier do 36 nie była wstanie oczu otworzyc a co dopieto ssac ......
Dostawała moje strzykawka + mm .
Paracetamol w syropie mialam czopkow nie uzywałam nigdy bo osobiscie nienawidze ....
Plyn do kapieli krem do pupy i balsam ( balsam uzywałam co 2 dni podczas masazu ) na czerwona pupe później kupiłam t.o.r.m.e.n.t.i.l.e - rewelacjia
Odkurzacz do nosa mam ten zwykły z rureczka co mamusia ciagnie gluty :laugh2:przy silniejszym katarze tylko tatus dawał radę :)
Inhalator kupiłam pozniej w 100% polecam
Dzieki za wyczerpującą odpowiedź:)

reklama
Dziękuję dziewczyny :) normalnie ratujecie mnie :)

Moja po cc do tej pory jest na moim mleku ale ja ściągam. Próbuje ja dostawiać, łapie, ssie ale nie przełyka. Cycka traktuje trochę jak smoczek [emoji23] pokarm dostałam 2 po cc tyle ze przez te dwa dni włączyłam z laktatorem bo Zosia była w inkubatorku i mogłam ja wziąć raz dziennie na rece. Wiec co trzy godziny sciagalama przed zaciągnięciem femelticker. I ściągam do tej pory. Mała była karmiona ze strzykawki.
Co do noska ja polecam elektryczny aspirator. Zosia nienawidzi czyścić nosa i tym ręcznym nie byliśmy w stanie jej wyciągnąć aspieratorem raz dwa i po krzyku. Do kąpieli ja używam kosmetyków z babydream z rossmana. Miałam dermedic ale uczuliły ja.

Do góry