reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

A z chemii dla noworodka to leki na gorączkę np syropy i czopki, waciki, krem na odpazenia, do kąpieli płyny i oliwka po kąpieli. A do noska woda morska czy dopiero ok 6 m-ca? a do pępka co ? a co jeszcze z chemii? bo aspirator do noska termometr czy inhalator to wiem..

Ostatnia edycja:
reklama
A z chemii dla noworodka to leki na gorączkę np syropy i szopki, waciki, krem na odpazenia, do kąpieli płyny i oliwka po kąpieli. A do noska woda morska czy dopiero ok 6 m-ca? a do pępka co ? a co jeszcze z chemii? bo aspirator do noska termometr czy inhalator to wiem..
Krem na odparzenia koniecznie. Plyn do kapieli, balsam do cialka albo oliwka, sol fizjologiczna w ampulkach do czyszczenia noska i oczek. Jesli rodzi sie w lecie to krem z filtrem 50.
Mozesz miec w domu paracetamol w syropie w razie goraczki, ale i tak najoiere bedziesz konsultowac z pediatra przy takim malym dziecku. Czopkow nie uzywalam nigdy. U nas do pepka zalecali tylko sol fizjologiczna i alkohol jesli cos by sie zsczynalo dziac.

Krem na odparzenia koniecznie. Plyn do kapieli, balsam do cialka albo oliwka, sol fizjologiczna w ampulkach do czyszczenia noska i oczek. Jesli rodzi sie w lecie to krem z filtrem 50.
Mozesz miec w domu paracetamol w syropie w razie goraczki, ale i tak najoiere bedziesz konsultowac z pediatra przy takim malym dziecku. Czopkow nie uzywalam nigdy. U nas do pepka zalecali tylko sol fizjologiczna i alkohol jesli cos by sie zsczynalo dziac.
A ta sol to w tych ampulkach tak ? a jak tym nosek czyścić? wlać jak kropelki do noska czy jak ? bo w spreju woda morska jak czytalam to od 6 miesiąca czy jest taka od 1 dz ?

aaa i jeszcze pytanie. moj sie rodzi pod koniec wrzesnia wiec do spania zakłada się pajaca a pod niego body na krótki rękaw na początku?

A ta sol to w tych ampulkach tak ? a jak tym nosek czyścić? wlać jak kropelki do noska czy jak ? bo w spreju woda morska jak czytalam to od 6 miesiąca czy jest taka od 1 dz ?
U mnie jest taka w sprayu od 1dz, w Polsce musisz poszukac. A sol w ampulkach jest wg mnie najwygodnieksza, wpuszczasz kropelke czy dwie do kazdej dziurki i uzywasz wtedy aspiratora. Potem pare kropel na wacik i przemywasz oczka

aaa i jeszcze pytanie. moj sie rodzi pod koniec wrzesnia wiec do spania zakłada się pajaca a pod niego body na krótki rękaw na początku?
To zalezy, jak bedzie spal w rozku to mysle, ze sam pajac wystarczy, a jesli bedzie okryty kocykiem to wtedy body i pajacyk. Jak bedzie spal spokojnie to znaczy, ze ma dobra temp, a jak mu bedzie zimno czy cieplo to na pewno da Ci znac [emoji4]

Ja uzywam mgiełke wody morskiej w sprayu od urodzenia 1 dziennie ( strasznie jej nie lubiła )
Do pepka nic nie uzywałam miałam oktsnisept ale nie był konieczyny myłam suszyłam i juz ( po 7 -10 dniach odpadł nie pamiętam dokładnie )
Miałam cc i mała do cycka miałam przystawiona odrazu jak kangurowałam ( podpieta pod te wszystkie kable jeszcze ) potem przyszła pigoła i pokazała jak recznie stymulowac piers i zbierać pokarm strzykawka ( maz lub ja zbierslismy wcszczykawke i mała jadła ) potem cyc cyc cyc cyc ale cukier jej spadał strasznie i dali 10 ml mm+ cyc potem 20 mm + cyc ciagle .
Potem dołaczyłam laktator bo mała zasypiała spadał jej cukier do 36 nie była wstanie oczu otworzyc a co dopieto ssac ......
Dostawała moje strzykawka + mm .
Paracetamol w syropie mialam czopkow nie uzywałam nigdy bo osobiscie nienawidze ....
Plyn do kapieli krem do pupy i balsam ( balsam uzywałam co 2 dni podczas masazu ) na czerwona pupe później kupiłam t.o.r.m.e.n.t.i.l.e - rewelacjia
Odkurzacz do nosa mam ten zwykły z rureczka co mamusia ciagnie gluty :laugh2:przy silniejszym katarze tylko tatus dawał radę :)
Inhalator kupiłam pozniej w 100% polecam

Ja uzywam mgiełke wody morskiej w sprayu od urodzenia 1 dziennie ( strasznie jej nie lubiła )
Do pepka nic nie uzywałam miałam oktsnisept ale nie był konieczyny myłam suszyłam i juz ( po 7 -10 dniach odpadł nie pamiętam dokładnie )
Miałam cc i mała do cycka miałam przystawiona odrazu jak kangurowałam ( podpieta pod te wszystkie kable jeszcze ) potem przyszła pigoła i pokazała jak recznie stymulowac piers i zbierać pokarm strzykawka ( maz lub ja zbierslismy wcszczykawke i mała jadła ) potem cyc cyc cyc cyc ale cukier jej spadał strasznie i dali 10 ml mm+ cyc potem 20 mm + cyc ciagle .
Potem dołaczyłam laktator bo mała zasypiała spadał jej cukier do 36 nie była wstanie oczu otworzyc a co dopieto ssac ......
Dostawała moje strzykawka + mm .
Paracetamol w syropie mialam czopkow nie uzywałam nigdy bo osobiscie nienawidze ....
Plyn do kapieli krem do pupy i balsam ( balsam uzywałam co 2 dni podczas masazu ) na czerwona pupe później kupiłam t.o.r.m.e.n.t.i.l.e - rewelacjia
Odkurzacz do nosa mam ten zwykły z rureczka co mamusia ciagnie gluty :laugh2:przy silniejszym katarze tylko tatus dawał radę :)
Inhalator kupiłam pozniej w 100% polecam
Dzieki za wyczerpującą odpowiedź:)

reklama
Dziękuję dziewczyny :) normalnie ratujecie mnie :)

Moja po cc do tej pory jest na moim mleku ale ja ściągam. Próbuje ja dostawiać, łapie, ssie ale nie przełyka. Cycka traktuje trochę jak smoczek [emoji23] pokarm dostałam 2 po cc tyle ze przez te dwa dni włączyłam z laktatorem bo Zosia była w inkubatorku i mogłam ja wziąć raz dziennie na rece. Wiec co trzy godziny sciagalama przed zaciągnięciem femelticker. I ściągam do tej pory. Mała była karmiona ze strzykawki.
Co do noska ja polecam elektryczny aspirator. Zosia nienawidzi czyścić nosa i tym ręcznym nie byliśmy w stanie jej wyciągnąć aspieratorem raz dwa i po krzyku. Do kąpieli ja używam kosmetyków z babydream z rossmana. Miałam dermedic ale uczuliły ja.

Do góry