reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Tak, poduszka przyszła, ale jak ostatnio była u nas pielęgniarka to powiedziała, że nie można też jej za dużo podkładać. Jak na razie leży i czeka na użycie... Ja fizycznie jakoś dochodzę do siebie. Tragedii nie ma. Gorzej psychicznie. Bianka ciężko ssie bo mam kijowe sutki. Stosuję nakładki, ale niewiele pomagają. Dopajam ją na wieczór mm. Boję się, że bardzo zleci z wagi. W przyszłym tygodniu ma przyjśc pielęgniarka i zobaczymy jak to wygląda. Ogólnie macierzyństwo jest trudne...
To narazie wstrzymam sie z kupnem tej poduszki, bo troche kosztuje ;) Ja tez sie zastanawialam czy moje sutki dadza rade. Poprzednio mleka mialam duzo ale tylko sciagalam, bo pokarm podawany byl sonda. Poczatki sa zawsze ciezkie. Ja teraz jestem przerazona ale powtarzam sobie, ze jak poradzilam sobie z opieka nad ciezko chorym dzieckiem to teraz musi byc tylko dobrze. Mam nadzieje, ze m Ci pomaga, zebys mogla odpoczac i fizycznie i psychicznie, zeby jakas deptecha Cie nie zlapala.
Jak Bianka nie „zalapie” sutka to trudno, zawsze mozesz sciagac i podawac z butelki a tez jak bedzie samo mm to nic sie nie stanie.”, najwazniejsze, zeby przybierala na wadze i zebys sie Ty nie stresowala :* ✊❤️

reklama
Dzięki dziewczyny, potrzebowałam takiego dobrego słowa bo wyrzuty sumienia nie dawały mi spokoju. Jest u mnie moja mama, więc pomoc mam. Tylko tata za bardzo nie dopuszcza babci do dziecka :)
Kochana ja tez to przerabialam i powiem Ci ze z perspektywy czadu widze ze niepotrzebnie dwa (albo i wiecej) tygidnie przeplakalam ze mam malo mleka i musze dokarmiac ale teraz wnioski mam takie ze glupia bylam bo mala jest bardzo szczesliwa mimo ze dostaje mm a chyba o to chodzi zeby dziecko bylo szczesliwe, pojedzone i ladnie przybieralo.
Wiadomo ze wiekszosc z nas chce kp i tak planowala ale coraz wiecej dziewczyn ma z tym problem. Mm tez jest dobre. Szkoda marnowac czasu na smutki.
Moja ma cyca w ciagu dnia miedzy butlami tak dla rozrywki bo cos tam jeszcze leci ale calkowicie bez zadnej presji. Juz nie pije tych wszystkich saszetek i herbatek bo nic mi nie daly i pewno dobijemy z tym ciumkaniem so jej 3 miesiecy i to bedzie koniec bo tego mleka tylko troszke mam..

Dzięki dziewczyny, potrzebowałam takiego dobrego słowa bo wyrzuty sumienia nie dawały mi spokoju. Jest u mnie moja mama, więc pomoc mam. Tylko tata za bardzo nie dopuszcza babci do dziecka :)

@jasani potwierdzam słowa @niegatki najgorsze są pierwsze 3 tygodnie. Później nauczycie się siebie i wpadniesz w rytm. Nie miej wyrzutów sumienia! Ja tez musiałam dojść psychicznie do siebie i poza tym baby blus mi się przedłużał. Na wszystko płakałam a teraz powoli, ale do przodu [emoji2] zorganizowałam sobie dzień, nawet obiad czasami ugotuje [emoji23]

@ona232 jak po usg? @goffa13 tulisz już maleństwo czy jeszcze nie?
@hope322 jestes teraz na czele listy :)

***MAMUSIOWY KALENDARZ***

***WITAMY NA ŚWIECIE***

GRUDZIEŃ

03: Małgoś86 - synuś Julianek
07: Ewunka - córeczka Marcelinka
12: Joko86 - synuś Franciszek
13: adunnnia90 - parka Oliwka i Filipek

STYCZEŃ

12: dreamscometrue - córeczka Zosia
17: Ropuszka666 - córeczka Sara

LUTY

02: kropka129 synek Leoś

MARZEC

03.03.2018 - gosia2889 synek
07.03.2018 - Vinszka synek
14.03.2018 - meg86 córeczka Matylda
16.03.2018 - czarnu1a - synek
17.03.2018 - evulek111 - córeczka Amelka

KWIECIEŃ

03.04.2018 - kredka82 córeczka Sara
06.04.2018 - ludek córeczka Alinka

MAJ

03.05.2018 - Evelin83 synek
09.05.2018 - Nina001 córeczka Lilka
14.05.2018 - gooossia17 córeczka Zosia
23.05.2018 - Agnieś191 córeczka Marcelinka
29.05.2018 - Bobisia córeczka Julcia

CZERWIEC

07.06.2018 - Pixie_Dixie synek Henryk
15.06.2018 - ajka89 córeczka Gaja
17.06.2018 - jasani córeczka Bianka
20.06.2018 - Maryn123 synek Iwo

Wizyty

CZERWIEC

25: Róża - wizyta u gin prowadzącego

LIPIEC

04: HiperNova - wizyta u gin prowadzącego
06: zylwia - wizyta u gin prowadzącego
07: limoncia1 - wizyta u gin prowadzącego
13: Barburka - usg III trymestru
31: zylwia - wizyta u gin prowadzącego

Skontrolujcie kalendarz gdzie którą dopisać !

Kiedy pojawią się nasze bąbelki <3

TERMINY PORODÓW

20.06.2018 - goffa13 - chłopczyk

06.07.2018 - hope322 dziewczynka Sara
08.07.2018 - Aguleczka29 dziewczynka Lenka
02.08.2018 - Oczekiwanie2017 - chłopiec
11.08.2018 - walczaca o szczescie - dwie dziewczynki Amelia i Alicja
14.08.2018 - misis188 - chłopczyk Hubert
16.08.2018 - aga06 chłopczyk - ???
21.08.2018 - zylwia - dziewczynka Lenka
08.09.2018 - Iskra_82 - chłopiec Jaś
11.09.2018 - Evelevel - dziewczynka Michalina
28.09.2018 - Doris30:-) - dziewczynka
28.09.2018 - shaggy chłopiec Sebastian
29.09.2018 - Barburka - dziewczynka Anastazja
26.10.2018 - HiperNova - chłopiec
03.12.2018 - marg88 - chłopiec Błażej
19.12.2014 - limoncia1 - ???
26.12.2018 - ona232 - ???
Dobrze wszystko z maluszkiem wporzadku ..idzie wręcz książkowo na 80% chłopak ;) teraz mam wizytę 18 lipca

@shaggy u mnie sprawa wyglada tak, ze mam kołyskę i do niej ochraniacz i pościel cała, mam pozytywkę do kołyski i 6 worków ubrań :errr: tyle wyszło... mam kilka paczek chsueczek nawilzonych i wozek... No i mam poczucie ze jeszcze duuuuuuzo brakuje :errr: u nas póki co bedzie modyfikacja naszej sypialni - coś pozmieniały ale typowy pokój dla Nastki zrobimy jak bedzie mieć 3 latka :happy: póki co ostatnio wyszukiwalam z pomocą dziewczyn tutaj rzeczy dla mnie do szpitala jak np podkłady poporodowe i takie rzeczy. Troche mnie te ilości przerażają. Kosmetyków dla Nastki nie mam... ja w zasadzie nawet nie wiem czego mi brakuje ale czuje ze wielu rzeczy na pewno :) a jak sie czujesz? Wszystko w porządku? I ciekawe co u @Doris30:-) hmmm....?
To jestes szybsza bo mi do Ciebie jeszcze brakuje. Wczoraj w Tesco kupilam pieluchy pampersa bo cenowo sa w promocji. kupilam karton chusteczek nawilzanych bo tez w dobrej cenie byly i pojedyncze ciuszki. martwi mnie ze z pokojem jeszcze leżę.... ehhh a czuje się dobrze. Sebus mnie kopie tak ze budzi po nocach juz no i wierci sie ale to kocham ❤❤❤

Ponawiam pytanie ...
Shaggy mleko pojawia sie po jakims czasie, tak po sn jak po cc. N poczatku jest siara i jest tego malo, ale dziecku wystarcza. Trzeba przystawiac i przystawiac, zeby maluszek stymulwal piersi, a pokarm sie pojawi. Dzieci sa w szpitalu codziennie wazone, kontroluje sie ilosc kup i mokrych pieluch wie jesli pokarm by sie nie pojawil, a maluszek za bardzo tracilby na wadze to podadza mm, ale spokojnie - cc nie oznacza, ze nie mozn karmic piersia.

reklama
Ponawiam pytanie ...
Ja zaczęłam przystawiać małego na drugi dzień po CC dopiero ,bo nie czułam się na siłach więc mały był w nocy na nowordkach i tam dostawał mm u mnie było ciężko bo nie leciało nic mały miał problem ze złapaniem i strasznie się złościł i marudził a ja za szybko się poddalam uzywalam laktatora ale coś mi nienszło i karmiłam go w szpitalu mm później w domu zaczęłam pobudzać znowu piersi i zaczely mi puchnąć i boleć i widzilam jak z sutkow zaczyna mi leciec pokarm w końcu czułam że mleko jest i mogę próbować karmic go piersia ,ale nie trwało to długo bo nawet wkładki na sutki nie pomagały bo zanim sutek wyszedł i przystawialam małego to zaczynaly mi sie chowac laktor brałam i pobudzalam znowu i przystawiałam ale nie miałam nerwow bo mały mial poroblem ze złapaniem scisgalam pokarm do butli i dawałam mu butelkę i mm i tak trwało to 1,5 miecha ze dawałam mu moje ściągnięte plus mm i po 1,5 miecha przeszłam tylko na mm bo już pokarm mi zanikal.

Do góry