reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Po 2 h nie ok podwyższone masz cukry a na czczo za mało ,ja mam cukrzycę ciązowa u mnie na czczo było 99 a po 1 g 114 a po 2 h 95 normy to na czczo 70-90 po 1h do 140 a po dwoch chyba też do 120 lub 140 nie jestem pewna.Ja jestem pod kontrolą diabetologiczną i te normy podałam jakie mi podali na kartce i w zeszycie dietetycznym,ale wiadomo najlepiej do gina z tymi wynikami i on bedzie już wiedział
Dzwoniłam do swojego lekarza i powiedział, że nie mam cukrzycy. Te wyniki do 140 są nieaktualne, tak powiedział mój lekarz, można przeczytać o tym w internecie, mama ginekolog też o tym wspomina. Nie widzę powodu żeby nie wierzyć swojemu lekarzowi.

reklama
Dzwoniłam do swojego lekarza i powiedział, że nie mam cukrzycy. Te wyniki do 140 są nieaktualne, tak powiedział mój lekarz, można przeczytać o tym w internecie, mama ginekolog też o tym wspomina. Nie widzę powodu żeby nie wierzyć swojemu lekarzowi.
Spoko nie spinaj się ;) To ja sama już nie wiem czy ja mam tą cukrzyce hahaha a byłam parę dni temu w poradni diabetologicznej i dalej są te normy co podałam więc ja sama już głupieje co lekarz to co innego mówi więc idzie ogłupieć.

Fajna sprawa :) to pierwsze rzeczy jakie odwazylam sie zamowic dla corki. Po polowkowym kupie kilka ubranek i kocyk :)
Nie slyszlam, zeby w PL byly takie paczki. Chyba kiedys cos w szpitalu dawali.
Ah fajnie masz :D my pomyśleliśmy że teraz we wtorek po usg 1trymestru kupimy coś symbolicznie :) A to są Twoje pierwsze zakupy ? :) ja cały czas oglądam wózki hihi :D

To jest chore ze ciagle te norny sie zmieniaja... Ja pamietam ze jak ja mialam cukrzyce ciezarnych to z moimi wynikami mialam diete a dzuewczyna ktora przyszla tydzien przede mna i miala bardzo podobne do moich to musiala juz brac insuline bo obejmoealy ja inne normy i ze juz zaczela insuline to nie chcieli jej przerwac...

To jest chore ze ciagle te norny sie zmieniaja... Ja pamietam ze jak ja mialam cukrzyce ciezarnych to z moimi wynikami mialam diete a dzuewczyna ktora przyszla tydzien przede mna i miala bardzo podobne do moich to musiala juz brac insuline bo obejmoealy ja inne normy i ze juz zaczela insuline to nie chcieli jej przerwac...
Dobrze powiedziałaś to jest już chore :) bo ja walczę z dietą już 8 tyg i okaże się ze przy nowych normach cukrzy nie ma :)

Ah fajnie masz :D my pomyśleliśmy że teraz we wtorek po usg 1trymestru kupimy coś symbolicznie :) A to są Twoje pierwsze zakupy ? :) ja cały czas oglądam wózki hihi :D
Zakupami tego nazwac nie moge, bo za to nie placilam :p
Jeszcze nic nie kupowalam. Ja cala wyprawke dla dziecka mam lacznie z lozeczkiem, leżaczkiem, kolyska, wozkiem, fotelikiem, przewijakiem itp. Caly pokoj wyremontowany czeka, synek nie zdazyl z niego skozystac :( :(
Ubranka w neutralnym kolorze beda pasowac dla Sary. Czeka na mnie w PL kilka workow ciuszkow po bratanicach :) Musze dokupic troche poscieli w rozowym kolorze, pieluszek tetrowych, kocyk i oczywiscie nie odmowie sobie przyjemnosci kupienia choc kilku ubranek ale w porownaniu do kupna calej wyprawki mi zostaly drobiazgi.
Zrob sobie liste, ja bez tego bym sie nie ogarnela :)
Jaki wozek masz na oku? :)

Spoko nie spinaj się ;) To ja sama już nie wiem czy ja mam tą cukrzyce hahaha a byłam parę dni temu w poradni diabetologicznej i dalej są te normy co podałam więc ja sama już głupieje co lekarz to co innego mówi więc idzie ogłupieć.
Nie o to chodzi, tylko jak to interpretować? Wg mnie wygląda na to, że niektórzy lekarze nie są na bieżąco z aktualnymi wytycznymi. Może się mylę. Tutaj jest informacja o zmianie wytycznych:
Link do: Zmiana kryteriów rozpoznania cukrzycy ciążowej

"
Obecnie PTD zaleca wykonywanie 3-punktowego testu obciążenia glukozą (wcześniej wykonywano 2-punktowy). Na podstawie wyników tego testu cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów:

1. stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
  2. stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
  3. stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)"

Nie o to chodzi, tylko jak to interpretować? Wg mnie wygląda na to, że niektórzy lekarze nie są na bieżąco z aktualnymi wytycznymi. Może się mylę. Tutaj jest informacja o zmianie wytycznych:

"
Obecnie PTD zaleca wykonywanie 3-punktowego testu obciążenia glukozą (wcześniej wykonywano 2-punktowy). Na podstawie wyników tego testu cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów:

1. stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
  2. stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
  3. stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)"
Super... To teraz nie mialabym cukrzycy... Dziwne to wszystko...

reklama
A na dole Data utworzenia: 30.07.2014,więc wydaję mi się że to stary artykuł, ja to już wcześniej widziałam i czytałam też na różnych ale mój gin i diabetolog nie każą czytać głupot w internecie jak to powiedzieli , więc poważnie sama nie wiem już jakie normy w końcu są :) mierzę cukier do tej pory jak mierzyłam na podstawie podanych norm wpisuję w zeszyt i sugeruję się tymi co mi podali ahhh ;/

Do góry