Dzwoniłam do swojego lekarza i powiedział, że nie mam cukrzycy. Te wyniki do 140 są nieaktualne, tak powiedział mój lekarz, można przeczytać o tym w internecie, mama ginekolog też o tym wspomina. Nie widzę powodu żeby nie wierzyć swojemu lekarzowi.Po 2 h nie ok podwyższone masz cukry a na czczo za mało ,ja mam cukrzycę ciązowa u mnie na czczo było 99 a po 1 g 114 a po 2 h 95 normy to na czczo 70-90 po 1h do 140 a po dwoch chyba też do 120 lub 140 nie jestem pewna.Ja jestem pod kontrolą diabetologiczną i te normy podałam jakie mi podali na kartce i w zeszycie dietetycznym,ale wiadomo najlepiej do gina z tymi wynikami i on bedzie już wiedział
reklama
Spoko nie spinaj sięDzwoniłam do swojego lekarza i powiedział, że nie mam cukrzycy. Te wyniki do 140 są nieaktualne, tak powiedział mój lekarz, można przeczytać o tym w internecie, mama ginekolog też o tym wspomina. Nie widzę powodu żeby nie wierzyć swojemu lekarzowi.
Ah fajnie maszFajna sprawato pierwsze rzeczy jakie odwazylam sie zamowic dla corki. Po polowkowym kupie kilka ubranek i kocyk
Nie slyszlam, zeby w PL byly takie paczki. Chyba kiedys cos w szpitalu dawali.
katharina203
Fanka BB :)
To jest chore ze ciagle te norny sie zmieniaja... Ja pamietam ze jak ja mialam cukrzyce ciezarnych to z moimi wynikami mialam diete a dzuewczyna ktora przyszla tydzien przede mna i miala bardzo podobne do moich to musiala juz brac insuline bo obejmoealy ja inne normy i ze juz zaczela insuline to nie chcieli jej przerwac...Dzwoniłam do swojego lekarza i powiedział, że nie mam cukrzycy. Te wyniki do 140 są nieaktualne, tak powiedział mój lekarz, można przeczytać o tym w internecie, mama ginekolog też o tym wspomina. Nie widzę powodu żeby nie wierzyć swojemu lekarzowi.
Dobrze powiedziałaś to jest już choreTo jest chore ze ciagle te norny sie zmieniaja... Ja pamietam ze jak ja mialam cukrzyce ciezarnych to z moimi wynikami mialam diete a dzuewczyna ktora przyszla tydzien przede mna i miala bardzo podobne do moich to musiala juz brac insuline bo obejmoealy ja inne normy i ze juz zaczela insuline to nie chcieli jej przerwac...
katharina203
Dokładnie... Wyobraz co czula ta dziewczyna jak musiala szprycowac sie insulina a moglaby nie...Dobrze powiedziałaś to jest już chorebo ja walczę z dietą już 8 tyg i okaże się ze przy nowych normach cukrzy nie ma
![]()
hope322
Zakupami tego nazwac nie moge, bo za to nie placilamAh fajnie maszmy pomyśleliśmy że teraz we wtorek po usg 1trymestru kupimy coś symbolicznie
A to są Twoje pierwsze zakupy ?
ja cały czas oglądam wózki hihi
![]()
Jeszcze nic nie kupowalam. Ja cala wyprawke dla dziecka mam lacznie z lozeczkiem, leżaczkiem, kolyska, wozkiem, fotelikiem, przewijakiem itp. Caly pokoj wyremontowany czeka, synek nie zdazyl z niego skozystac
Ubranka w neutralnym kolorze beda pasowac dla Sary. Czeka na mnie w PL kilka workow ciuszkow po bratanicach
Zrob sobie liste, ja bez tego bym sie nie ogarnela
Jaki wozek masz na oku?
Nie o to chodzi, tylko jak to interpretować? Wg mnie wygląda na to, że niektórzy lekarze nie są na bieżąco z aktualnymi wytycznymi. Może się mylę. Tutaj jest informacja o zmianie wytycznych:Spoko nie spinaj sięTo ja sama już nie wiem czy ja mam tą cukrzyce hahaha a byłam parę dni temu w poradni diabetologicznej i dalej są te normy co podałam więc ja sama już głupieje co lekarz to co innego mówi więc idzie ogłupieć.
Link do: Zmiana kryteriów rozpoznania cukrzycy ciążowej
"
Obecnie PTD zaleca wykonywanie 3-punktowego testu obciążenia glukozą (wcześniej wykonywano 2-punktowy). Na podstawie wyników tego testu cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów:
- stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
- stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
- stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)"
katharina203
Super... To teraz nie mialabym cukrzycy... Dziwne to wszystko...Nie o to chodzi, tylko jak to interpretować? Wg mnie wygląda na to, że niektórzy lekarze nie są na bieżąco z aktualnymi wytycznymi. Może się mylę. Tutaj jest informacja o zmianie wytycznych:
"
Obecnie PTD zaleca wykonywanie 3-punktowego testu obciążenia glukozą (wcześniej wykonywano 2-punktowy). Na podstawie wyników tego testu cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów:
- stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
- stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
- stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)"
reklama
A na dole Data utworzenia: 30.07.2014,więc wydaję mi się że to stary artykuł, ja to już wcześniej widziałam i czytałam też na różnych ale mój gin i diabetolog nie każą czytać głupot w internecie jak to powiedzieli , więc poważnie sama nie wiem już jakie normy w końcu sąNie o to chodzi, tylko jak to interpretować? Wg mnie wygląda na to, że niektórzy lekarze nie są na bieżąco z aktualnymi wytycznymi. Może się mylę. Tutaj jest informacja o zmianie wytycznych: