reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Po 2 h nie ok podwyższone masz cukry a na czczo za mało ,ja mam cukrzycę ciązowa u mnie na czczo było 99 a po 1 g 114 a po 2 h 95 normy to na czczo 70-90 po 1h do 140 a po dwoch chyba też do 120 lub 140 nie jestem pewna.Ja jestem pod kontrolą diabetologiczną i te normy podałam jakie mi podali na kartce i w zeszycie dietetycznym,ale wiadomo najlepiej do gina z tymi wynikami i on bedzie już wiedział
Dzwoniłam do swojego lekarza i powiedział, że nie mam cukrzycy. Te wyniki do 140 są nieaktualne, tak powiedział mój lekarz, można przeczytać o tym w internecie, mama ginekolog też o tym wspomina. Nie widzę powodu żeby nie wierzyć swojemu lekarzowi.

reklama
Dzwoniłam do swojego lekarza i powiedział, że nie mam cukrzycy. Te wyniki do 140 są nieaktualne, tak powiedział mój lekarz, można przeczytać o tym w internecie, mama ginekolog też o tym wspomina. Nie widzę powodu żeby nie wierzyć swojemu lekarzowi.
Spoko nie spinaj się ;) To ja sama już nie wiem czy ja mam tą cukrzyce hahaha a byłam parę dni temu w poradni diabetologicznej i dalej są te normy co podałam więc ja sama już głupieje co lekarz to co innego mówi więc idzie ogłupieć.

Fajna sprawa :) to pierwsze rzeczy jakie odwazylam sie zamowic dla corki. Po polowkowym kupie kilka ubranek i kocyk :)
Nie slyszlam, zeby w PL byly takie paczki. Chyba kiedys cos w szpitalu dawali.
Ah fajnie masz :D my pomyśleliśmy że teraz we wtorek po usg 1trymestru kupimy coś symbolicznie :) A to są Twoje pierwsze zakupy ? :) ja cały czas oglądam wózki hihi :D

To jest chore ze ciagle te norny sie zmieniaja... Ja pamietam ze jak ja mialam cukrzyce ciezarnych to z moimi wynikami mialam diete a dzuewczyna ktora przyszla tydzien przede mna i miala bardzo podobne do moich to musiala juz brac insuline bo obejmoealy ja inne normy i ze juz zaczela insuline to nie chcieli jej przerwac...

To jest chore ze ciagle te norny sie zmieniaja... Ja pamietam ze jak ja mialam cukrzyce ciezarnych to z moimi wynikami mialam diete a dzuewczyna ktora przyszla tydzien przede mna i miala bardzo podobne do moich to musiala juz brac insuline bo obejmoealy ja inne normy i ze juz zaczela insuline to nie chcieli jej przerwac...
Dobrze powiedziałaś to jest już chore :) bo ja walczę z dietą już 8 tyg i okaże się ze przy nowych normach cukrzy nie ma :)

Ah fajnie masz :D my pomyśleliśmy że teraz we wtorek po usg 1trymestru kupimy coś symbolicznie :) A to są Twoje pierwsze zakupy ? :) ja cały czas oglądam wózki hihi :D
Zakupami tego nazwac nie moge, bo za to nie placilam :p
Jeszcze nic nie kupowalam. Ja cala wyprawke dla dziecka mam lacznie z lozeczkiem, leżaczkiem, kolyska, wozkiem, fotelikiem, przewijakiem itp. Caly pokoj wyremontowany czeka, synek nie zdazyl z niego skozystac :( :(
Ubranka w neutralnym kolorze beda pasowac dla Sary. Czeka na mnie w PL kilka workow ciuszkow po bratanicach :) Musze dokupic troche poscieli w rozowym kolorze, pieluszek tetrowych, kocyk i oczywiscie nie odmowie sobie przyjemnosci kupienia choc kilku ubranek ale w porownaniu do kupna calej wyprawki mi zostaly drobiazgi.
Zrob sobie liste, ja bez tego bym sie nie ogarnela :)
Jaki wozek masz na oku? :)

Spoko nie spinaj się ;) To ja sama już nie wiem czy ja mam tą cukrzyce hahaha a byłam parę dni temu w poradni diabetologicznej i dalej są te normy co podałam więc ja sama już głupieje co lekarz to co innego mówi więc idzie ogłupieć.
Nie o to chodzi, tylko jak to interpretować? Wg mnie wygląda na to, że niektórzy lekarze nie są na bieżąco z aktualnymi wytycznymi. Może się mylę. Tutaj jest informacja o zmianie wytycznych:
Link do: Zmiana kryteriów rozpoznania cukrzycy ciążowej

"
Obecnie PTD zaleca wykonywanie 3-punktowego testu obciążenia glukozą (wcześniej wykonywano 2-punktowy). Na podstawie wyników tego testu cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów:

1. stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
  2. stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
  3. stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)"

Nie o to chodzi, tylko jak to interpretować? Wg mnie wygląda na to, że niektórzy lekarze nie są na bieżąco z aktualnymi wytycznymi. Może się mylę. Tutaj jest informacja o zmianie wytycznych:

"
Obecnie PTD zaleca wykonywanie 3-punktowego testu obciążenia glukozą (wcześniej wykonywano 2-punktowy). Na podstawie wyników tego testu cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów:

1. stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
  2. stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
  3. stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)"
Super... To teraz nie mialabym cukrzycy... Dziwne to wszystko...

reklama
A na dole Data utworzenia: 30.07.2014,więc wydaję mi się że to stary artykuł, ja to już wcześniej widziałam i czytałam też na różnych ale mój gin i diabetolog nie każą czytać głupot w internecie jak to powiedzieli , więc poważnie sama nie wiem już jakie normy w końcu są :) mierzę cukier do tej pory jak mierzyłam na podstawie podanych norm wpisuję w zeszyt i sugeruję się tymi co mi podali ahhh ;/

Do góry