Ja chodzę prywatnie ale za wizyty i badania nie płacę tzn.placę składkę miesięczną około 30 zł resztę dopłaca firma mam pakiet w enel med i powiem Wam że w ciąży takie ubezpieczenie to super sprawa bo koszty wizyt,badań są spore. Tyle że właśnie z dniem 01.08 w związku z fuzja i zmianą standardów w naszej firmie zmieniają nam pakiet na właśnie lux med . Pakiety lux med może i ok ale w dużych miastach , u nas chyba tylko jedna przychodnia ma z nimi podpisany kontrakt i jeden ginekolog (dla mnie rzeźnik nie lekarz ) także kolejną ciążę będę prowadzić nadal u swojego lekarza bodaj miałabym oddać wszystkie pieniądze.
o enel med słyszałam dużo dobrego.
Lux med miałam w poprzedniej pracy, na początku było super, ale w miarę upływu lat zrobił się z tego duży moloch i obsługa w mojej ocenie spadła. Dostać się do specjalisty to była męka. Nie wiem jak z prowadzeniem ciąży, ale dostanie się do ginekologa nie było wcale łatwe. Do tego wyposażenie gabinetów bardzo słabe - stare usg lub w ogóle jego brak. Mojej koleżance po tym jak dowiedziano się, że ma ciążę po in vitro odmówiono jej prowadzenia w lux medzie. Musiała dostarczać zaświadczenie od lekarza z kliniki, że ciąża przebiega normalnie.
W obecnej firmie mam medicover, ale żeby skorzystać z pakietu dla ciężarnych musiałabym dopłacać. Zrezygnowałam z dopłacania, gdy ponad rok temu poprosiłam o skierowania na badania przed ciążą (podstawowe). Ginekolog odpowiedział, że skoro mam problemy z zajściem (niepotrzebnie się przyznałam) to nie będzie wypisywał mi skierowania, bo to jest leczenie niepłodności. Nie zgodziłam się i złożyłam reklamację (stwierdziłam, że dlaczego mam być gorzej traktowana niż inne kobiety, tylko dlatego, że się leczę), proces reklamacyjny trwał 6 miesięcy, w końcu zwrócili mi kasę. W sumie najbardziej zależało mi na endokrynologu, ale do niego nigdy nie było terminów i wysyłali mnie na konsultacje on line, na których siedział, chyba za karę, lekarz mega opryskliwy. Na portalach znany lekarz oceny najniższe, zalecenia takie, że za każdym razem wyniki miałam gorsze. Po tym wszystkim zrezygnowałam z dopłacania do pakietu, więc nie wiem jak u nich wygląda prowadzenie ciąży.
Z tymi pakietami ok jak się chce szybko dostać do lekarza pierwszego kontaktu, pomocna jest rezerwacja online. Odnośnie specjalistów to ciągle miałam problemy żeby się zarejestrować. Sprzedają duże ilości pakietów, a specjalistów żeby je obsłużyli jest za mało. Najchętniej leczyliby online.