reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Monisia,ogromne wspolczucia po starcie coreczki :-(
Z tego co sie orientuje badanie preimplanatcyjne embrionow w Niemczech jeszcze nie jest wprowadzone w zycie. Ma to jednak niebawem nastapic. Nie bedzie to taka latwa procedura ,gdyz decyzja bedzie podjeta przez specjalnie zlozona komisje (maja byc w niej min.lekarze, adwokaci, etycy...)
W Polsce badanie PGD robi invicta
Co to jest Diagnostyka PGD? - zapłodnienia in vitro INVICTA

Witam was serdecznie drogie cięzaróweczki!

Dziewczyny,ponieważ jesteście tu wszystkie "obeznane" w temacie in vitro-postanowiłam do Was napisać.

Chciałabym się dowiedzieć,czy w Polsce jest mozliwe zapłodnienie in vitro po wcześniejszej selekcji embrionów czy nie???Pytam ze względu na swoją historię.Niedawno pochowałam corkę(w dniu porodu) i okazało się,że sekcja wykazała żadką chorobę genetyczną.
Może się okazać że z kolejną ciążą będzie podobnie ale to nie jest pewne.Mam juz zdrową córkę(dziękuję losowi że mam chociaż ją) ale będę się już bała "zaciążyć" metodą naturalna...przez te geny...

Podejrzewam,że jesteście w tym temacie na bierząco i mogłybyście pomóc uzyskac mi informację na ten temat.
Bardzo pragnę rodzeństwa dla córki ale fakt,że jest ryzyko urodzenia chorego dziecka paralizuje tak bardzo,że nie mogę mysleć normalnie.
Wiem,że pocc muszę odczekać przynajmniej 2 lata na decyzjęo ciąży ale chciałabym chociaż wiedzieć,czy jest taka szansa.Słyszałam,ze w Polsce to jest nielegalne czy tez "nieetyczne"-jak niektórzy twierdzą ale może za granicą.

Słyszałam,że w Niemczech jest możliwa selekcja embrionów przed zapłodnieniem.Czy któraś z was dziewczyn jest z Niemiec i czy możecie polecić mi jakąś Klinike,która się tym zajmuje.
Jestem w tej sferze laikiem.Dodam,że w drugiej ciąży(którą poroniłam w19tyg) wykryto Zespół Downa,dlatego tak ważna jest dla mnie taka selekcja...Marzę o drugim dziecku ale nie wiem czy to będzie wogóle możliwe...

Pozdrawiam Was dziewczyny.

Ps.Jesli nie chcecie o tym pisać na forum to bardzo prosze o info od was na PW

Jasne ze robia PGD w invikcie gdanskiej. Musisz zerknac czy twoja choroba jest jedna ze standardowych czyli takich ktore juz robili. Jesli nie to musisz sie umowic z laboratorium... Jesli planujesz dziecko za 2 lata to radze juz zaczac bo jak nowa choroba to dla nich bedzie to im to duzo czasu zajmie zeby to opracowac.

Hej Kobietki,
wczoraj moja siostra opowiedzial mi historie jej znajomej. Leczyla sie z mezem 10 lat, wszystkie pieniadze przeznaczali na in vitro, bylo im trudno bo nie byli w dobrej sytuacji finansowej ale po 10 latach doczekali sie bobaska. I tu niespodzianka po 2 latach naturalnie zaszla w druga ciaze. Wlasnie zrobila test i mowi, ze trudno jej w to uwierzyc. Takze kto wie, moze nasze szkraby kiedys doczekaja sie potomstwa. Serce rosnie jak sie slucha takie historie, ze czasami los potrafi splatac figla i to takiego pozytywnego.

to bardzo możliwe, bo poród to jak zrestartowanie organizmu. Jeszcze na stare lata będziemy musiały w antykoncepcję uderzyć :-)
Ja wczoraj dostałam na Dzień Kobiet cudną sukienkę w rozm. sprzed ciąży. Tak mi się podoba, że postanowiłam się bardziej pilnować i ... właśnie zjadłam zrazy z kaszą i całą kremówkę. A wszystko to ogldając Top model - patrzę sobie na te chudzinki i się pasę na świnkę :-)

Trzcinka takie historie są cudowne, oby ich było jak najwięcej :-)

Misia nie martw się, na pewno wrócisz do swojej wagi wcześniejszej i będziesz cudnie wyglądać w sukience :tak:

A ja dzisiaj mam dzień doła. Nie wiem czemu ale jakoś ciągle mi smutno. Mąż mimo soboty w pracy. W domu ciągle burdel mimo moich starań. Jest mnóstwo rzeczy do zrobienia a jestem z tym sama. Jakoś chyba muszę popłakać, żeby sobie ulżyć...

Misia nie martw się wagą. Mi ciągle mówią, że jak stoję tyłem albo przodem to nie widać po mnie w ogóle ciąży. Dopiero profil ujawnia sprawę. Albo mocno obcisły ciuch.

Trzcinka mi się wydaje, że takie cuda się zdarzają, jeśli problem leżał po stronie kobiety. Ile jest takich co pierwszą ciążę mają na zawołanie a na drugą długo czekają? Ale cieszę się za każdym razem jak słyszę taka historię.

reklama
Kate mąż właśnie zadzwonił, żebym nie czekała z obiadem bo może być nawet po 18tej. Także na poprawę humoru się nie zanosi. Dobrze, że chociaż zadzwonił to sobie obiad zrobię.

Do góry