reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Sznurki - mnie tez proponowano amniopunkcję. Musiałam na piśmie złożyć oświadczenie, że nie wyrażam zgody. Koleżanka genetyk szepnęła mi nieoficjalnie, że u mnie mogło krwawienie zakłócić wynik, bo wiele różnych czynników wpływa na wyniki. Mówiła też, że gdybym się zgodziła, to strachu nie ma - bo w dwójce robili ich sporo, a jeszcze nigdy nie było komplikacji. Trzymam kciuki, żeby lekarz uspokoił Cię.

reklama
Z wynikow wiek+NT +test podwojny
wyszlo podwyzszone ryzyko wystapienia zespolu downa (1:170)
i zespolu edwardsa (1:800)
BHCG mam 22,10ng/mL
pappa 469,00mU/L

strasznie mnie to zdziwilo..
badanie pierwsze: w13tyg i 4dniu
nt 2,6
podobno gorna granica normy

u innego lekarza zaraz po tym badaniu!!!!
13 tydz i 1dzien
nt 2,1
Wszystko w normie
dzidzia rozwija sie prawidlowo

skąd wiec podwyzszone ryzyko ?????????

sznurki - niestety USG nie jest urządzeniem precyzyjnym i podawane wymiary moga byc rózne ale te rozbieżności sa dosyc spore. Ja robiłam genetyczne ale zdecydowalam się tylko z uwagi na lepsze USG (moja lek. stwierdziła, że na aparacie USG na którym pracuje nie podejmie się robienia jakichkolwiek pomiarów) - do dzisiaj nie odebrałam wyników testu podójnego a robiłam badania 15.01. Mi wystarczyło USG - ponoc jest OK. Już w pierwszej ciąży zdecydowałam, że nie zależnie od wyników urodzę, podobnie teraz chociaż wiem, że ryzyko jest większe bo mam już 35 lat.
Życzę Ci aby wszystko było jednak OK.

Sznurki, poczekaj do wizyty - ja swoje wyniki także konsultowałam z 2 ginekologami bo jeden zalecał amniopunkcję a drugi mówił, że wyniki są w normie i OK. Byłam też u genetyka i też na spokojnie o wszystkim porozmawialiśmy.
Postaraj się nie denerwować do wizyty.
Ja też przepłakałam cały dzień i najbardziej do pionu postawił mnie mój mąż.

Sznurki: to tylko podwyzszone ryzyko a nie zadna gwarancja ze jest cos zle. Pomysl ze nawet te 1:170.... Oznacza ze tylko raz maja racje na 170 przypadkow. Nawet o tym nie mysl i nie godz sie na zadna amniopunkcje

Sznurki pomiary przez USG nigdy nie będą dokładne co do milimetra. Raz dzidzia ustawi się o centymetr inaczej i już inny pomiar. Całą ciążę tak jest. Wyniki z krwi są ważniejsze. Ale nie nakręcaj się. Jutro idziesz do lekarza i on niech się wypowie? Masz do niego zaufanie?

sznurki- na pewno wszystko jest dobrze. Skonsultuj wyniki z lekarzem, ktoremu ufasz i zobacz co on powie. Trzymam kciuki zeby wszystko bylo ok

reklama
Dopoki nie dostalam wynikow testu pappa bylam szczesliwa i spokojna
dzis.. Nogi mi sie ugiely , gdy uslyszalam: mam dla pani niezbyt dobra wiadomosc..
Moj maz nie wierzy w wyniki testu
tym bardziej, ze pierwsze wyniki byly niedokladne, bo maluch odwracal sie dupcią.
dlatego zdecydowalismy sie na drugie badanie u dr Wasilewskiego, ktory stwierdzil, ze wszystko jest w najlepszym porzadeczku.
nt w normie, kosc nosowa ślicznie widoczna, nereczki, nozki, stopki, raczki, nawet kręgosłup prawidlowy bez rozszczepow

a tu jak obuchem w głowę
nie umiem myślec dzisiaj
jutro jade do Wasilewskiego
myślę o tej amniopunkcji

maz dzwonil do kliniki, ktora robila test
mowia : no wie pan to komputer wylicza, my wprowadzilismy wiek 32lata, nt 2,6 i wyszlo..

powiem wam, ze tak jeszcze nigdy się nie stresowalam

Do góry