reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Rekomendacja PTG
Polskie Towarzystwo Ginekologiczne traktuje ciążę po in vitro jako ciążę specjalnej troski. Zdwojona uwaga dotyczy nie tylko opieki perinatologicznej, ale także sposobu zakończenia takiej ciąży.

Polskie Towarzystwo Ginekologiczne opracowało zbiór wskazań dotyczących postępowania medycznego w przypadku ciąży po zapłodnieniu in vitro. Rekomendacje dotyczą nie tylko sposobu rozwiązania ciąży, ale także opieki perinatologicznej, diagnostyki prenatalnej oraz badań, których częstotliwość w przypadku ciąży specjalnej troski – jak nazywana jest przez PTG ciąża po in vitro – może ulec zwiększeniu.

Według ogólnych danych, ciąża pary, która poddała się technikom wspomagania rozrodu, nie różni się niczym od ciąży naturalnej. PTG zwraca jednak uwagę na olbrzymie koszty, jakie przyszli rodzice musieli ponieść na swojej drodze do rodzicielstwa – chodzi tu nie tylko o sprawy finansowe, ale przede wszystkim lata wyczerpującego leczenia niepłodności i obciążenia natury psychicznej czy społecznej. To z tego względu zaleca się, by ciąża po in vitro była prowadzona ze szczególną uwagą. Zasada ostrożności dotyczy także porodu. Przyjmuje się, że cesarskim cięciem kończy się każda ciąża wielopłodowa, natomiast ciąża pojedyncza rozwiązywana jest zgodnie z sytuacją położniczą (co oznacza, że jeśli nie ma przeciwwskazań do porodu siłami natury, odbywa się on w sposób naturalny), ale z uwzględnieniem życzenia ciężarnej dotyczącego cesarskiego cięcia.
Czytałam to właśnie... :) ja w polowie ciazy zmienilam lekarza bo tamten gbur mi nie wiele mowil, no a teraz musze wrocic do niego po ta kwalifikacje :p wykoncze sie nerwowo tym czekaniem do nast soboty :p

Czytałam to właśnie... :) ja w polowie ciazy zmienilam lekarza bo tamten gbur mi nie wiele mowil, no a teraz musze wrocic do niego po ta kwalifikacje :p wykoncze sie nerwowo tym czekaniem do nast soboty :p
Nie może Ci odmówić!!! Ja rodziłam 14 lat temu a skierowanie zostało uwzględnione mimo iż lekarz próbował mnie namówić do porodu SN :)
Nie stresuj się, będzie dobrze :D

Nie może Ci odmówić!!! Ja rodziłam 14 lat temu a skierowanie zostało uwzględnione mimo iż lekarz próbował mnie namówić do porodu SN :)
Nie stresuj się, będzie dobrze :D
No to troche mnie tu pocieszylas - dzieki :) Moj lekarz prowadzacy kierujac mnie do tego nic nie mowil ze moga byc problemy itd, wspomnial tylko zebym wlasnie powiedziala ze sie boje i calego porodu i o dziecko , ze tyle lat staran , leczenia, in vitro, ze niewiadomo czy kiedy kolwiek jeszcze bede mogla miec dzieci itp, a wiec zobaczymy.
Dzisiaj mialam stresa ze mi wody zaczynaja odchodzic, raniutko bylam w lazience siku - teoretycznie sie wysikalam, ale wracajac do lozka zachcialo mi sie prykac :D no i tak jakos sie napielam a tu bum i wylecialo z krocza troche wody - mysle ze moczu na podloge - oczy dostalam wielkie , ale nic pozniej nie lecialo wiec mysle ze z wysilku poprostu pecherz, mysle ze mniejsze pol szklanki to moglo byc...

Dziewczyny te ktore maja miec planowo cc, nie majac wskazan medycznych bez problemu Wam lekarz wypisze takie zaswiadczenie zeby zrobic wam cc ? za duzo chyba czytam w necie i juz glupieje, niektorzy pisza ze mimo ze lekarze wypisuja to lekarze na porodowce tego nie uznaja, inni ze bez przyczyny lekarz nie wypisze itd. Powiecie mi cos madrego w tym temacie? Mam wizyte dopiero za tydz i zadreczam sie myslami, jestem niecierpliwa i zawsze co mnie dreczy chce wiedziec tu teraz i od razu :(

Mój lekarz od początku mówił o cc. Też miałam obawy jak Ty, bo rodzić będę gdzie indziej, ale zapytałam czy zna kogoś sprawdzonego w szpitalu w którym mam rodzić i wysłał mnie do swojego kolegi, więc może tak spróbuj dla świętego spokoju?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Mój lekarz od początku mówił o cc. Też miałam obawy jak Ty, bo rodzić będę gdzie indziej, ale zapytałam czy zna kogoś sprawdzonego w szpitalu w którym mam rodzić i wysłał mnie do swojego kolegi, więc może tak spróbuj dla świętego spokoju?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Wiesz co jesli dostane ta "kwalifikacje" to bede rodzic w tym samym szpitalu w ktorym pracuje ten lekarz. Jest to ta sama klinika od in vitro :) wiec ogolem caly czas prowadze tam swoja ciaze i chcialabym tam rodzic.

Martini, ja bym na Twoim miejscu sprawdziła jednak czy to nie wody. Bo to dziwne, że tuż po tym jak się wysikałaś poleciało Ci ok.pół szklanki płynu. Ja rozumiem parę kropli, to można by na mocz zwalić. Ale tyle? Niepokojące to trochę...

reklama
A ja dzis rano jeszcze na polspiaco przewrocilam sie z boku na bok i prawie rowno z tym poczulam w brzuchu malucha jak tez "zszedl" na drugi bok. A teraz mam wyrzuty sumienia bo w nocy czesto zmieniam strony zeby mi bylo wygodnie i maluch pewnie ma mnie dosc:eek:

Do góry