reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Sykatynka mnie boli cały czas. Raz ciągnie, raz ból jak na miesiaczke, ale stale. Lekarz na ostatniej wizycie powiedział, że przejdzie jak się ciąża skończy ;) także zostało mi jeszcze 5 miesięcy :D Na początku ciąży brałam nospe (pozwolił mi do 3 na dobę)N ale teraz już się przyzwyczaiłam do stałego bólu i nie biore

sykatynka miło Cię widzieć:-) co do bólów brzucha ja mam takie cały czas od początku ciąży. Ja to w ogóle mam wszystkie objawy ciążowe:-D Jakoś się nie przejmuje tym bo to normalne że wszystko tam się rozciąga, ja jeszcze mam tyłozgięcie wiec te bóle mam dość mocne ale powoli jest coraz lepiej. Teraz np. miałam ból pleców z dnia na dzień był coraz mocniejszy i w końcu ledwo co chodziłam, pogadałam z moją bratową u niej było tak samo jakiś nerw uciskała macica i chodziła jak kaleka. Mi już trochę odpuszcza, ale mówię Ci atrakcji będzie mieć mnóstwo. Jak nie ból brzucha to zlejesz się krwią przy myciu zębów. Takie uroki ciąży, to nie jest normalny stan:-p Ja może zbyt lajtowo podchodzę do tematu, ale dopóki krwi nie ma jest dobrze:-p nospy nie brala za dużo bo ponoć obniża napięcie mięśniowe u dzieci. Paracetamolu tez nie bo się okazało że brany przez dłuższy czas tez coś tam powoduje, więc do łóżeczka pod kocyk rumianeczek, meliska i luzzzzz:-)
Tym razem wszystko będzie dobrze!!!

kasik36 JA TEŻ CHCE LINKA PLIZZZZZ:p może tez coś znajdę dla siebie.

W ogóle ostatnio byłam na kontroli usg i pani doktor znalazła antenkę, więc będzie chłopak. Czyli tak jak przeczuwałam.Byleby zdrowy był no i ja już mam przeczucie jak będzie mały człowiek wyglądał. Jak myślcie czy to możliwe żeby moje przeczucia się sprawdziły? wiem ze głupio gadam:-p

Kate, a wymioty też miałaś? :) no ja wymiotow nie mam, czasem mdłości, przede wszystkim jak głodna jestem :p takie tam osłabienie, senność, szybko się męczę, ból piersi (chociaż ostatnio też jakby mniejszy) no i te ciągnięcia brzucha... No i awersje pokarmowe... To tyle :) oczywiście wolałabym mieć pełny pakiet z wymiotami itd może byłabym spokojna :p dzisiaj już brzuch tak nie boli jak wczoraj.... Oddałam całą masę krwi na te wszystkie badania co w 1 trymestrze trzeba zrobić plus parę dodatkowych zleconych przez jerzak.... Ja nospy staram się nie brać, dla mnie te bóle i ciągnięcia nie są jakieś straszne, zastanawialam się tylko ze może dla maluszka lepiej żeby były słabsze, ale jeśli mówisz Kate, że nie, to nie będę brała...

sykatynka ja mdłości nawet miałam w nocy, pare razy skończyły się wymiotami, ale w większości sposób był prosty szybko coś zjeść i leżeć aż nie przejdzie. Jak jechałam na czczo na badania to niestety w domu kończyło się jak kończyło, mimo że w autobusie już coś zjadłam. Ogólnie to są spadki cukru dlatego niektórym pomaga jedzenie co 1,5-2h ja akurat tak jadłam i obecnie nie przytyłam nic a nawet schudłam. Cukier miałam badany i jakoś za każdym razem było 94, po tym jak mdłości ustały cukier jest cały czas 80. Zatem coś musi być z tą glikemią na początku ciąży, albo to luteina tak na mnie działała. Na pierwszy trymestr miałam wszystkie objawy, oprócz tycia i zachcianek:-D bóle brzucha, głowy, piersi, senność, osłabienie, omdlenia - nie byłam w stanie umyć naczyń bo ciemno mi się robiło przed oczami. No i mięsa mi się nie chce bo jest fuuuj ale zjadam przez rozum. Ogólnie mój organizm sam wie co chce. Na początku tak się bałam bo owoce to cukier itp... ze czekolada tez nie dobra. Jak szłam do sklepu to truskawki codziennie jadłam do tego banana, albo pomarańcze albo mandarynki, no i czekoladka:-p. No i co najlepsze nie biorę żadnych witamin dla ciężarnych i nie mam anemii. Ponoć truskawki są krwiotwórcze i w ogóle zapobiegają anemii, dlatego ja bez nich żyć teraz nie mogę:-D

Sykatynka podaj proszę datę porodu to dopiszę Cię do kalendarza:tak:no i witaj po drugiej stronie forum in vitrowego, za kilka miesięcy przejdziemy na mamusie po in vitro:-p Co do objawów to już pisałam nie raz że ja to totalnie bezobjawowa:sorry:dopiero od 20 tc pojawił się jakis uwypuklony brzuszek, brak wymiotów, nudności itp. W pierwszy tc piersi nabrzmiały i powiększyły się o rozmiar, sennosć w pierwszym trymestrze to normalne bo organizm sam nas zmusza do spowolnienia. W pierwszym trymstrze odrzuciło mnie tylko od mięsa, ale nie jadłam bo miałam mdłości, po prostu mi nie smakowało. Teraz już moje ciało zaczyna się zmieniać, piesri, brodawki, sutki są całkiem inne. Pojawia się krwawienie z dziąseł. Uczucie zatkanego nosa, psiocha jest jakby opuchnięta. Ale najcudowniejsze to ruchy maleństwa które są częstsze, regularne i widoczne . Jak sie mały rozszaleje to aż brzuch faluje. Ale jak tylko wyciagam aparat i chcę nakręcić to się uspokaja:-p

W przyszłym tygodniu idę zrobić obciażenie gluzkozą. Czyli najpierw mam zrobić na czco glukozę a później po godzine obciążenie 75 jed gluzkozy?I tą godzine mam przeczekać w labo , tak?

Witajcie kobiety:-)
Na wstępie przepraszam za ewentualne błędy ale pisze nadal przez tel bo internetu nadal brak:-(
Sakatynka witaj kochana na ciężarówkach, życzę ci nudnej ciąży. Jeśli chodzi o bóle i w ogóle objawy ciazowe to ja miałam pakiet. Od rana do wieczora miałam takie mdłości że nawet sucha bułka mnie wykanczala. Skończył się pierwszy trymestr objawy znikły. Teraz w drugim też odczuwam bóle brzucha no ale mały coraz większy i brzuch się naciąga i idzie ku górze więc po prostu dużo poleguje i mam gdzieś że ludzi gadaja że ciaza to nie choroba wolę mieć zdrowe dziecko i być spokojnym. Zres

Giza termin wstępnie na 28 stycznia :)
Badanie z obciążeniem wygląda tak: robisz pobranie na czczo, potem wypijasz od razu 75 mg glukozy i potem pobranie po 1 godz i po 2 godzinach od wypicia. Z reguły pielęgniarki pilnują czasu. Co ważne - pomiędzy pobraniami trzeba siedzieć na tyłku, bez spacerów itd. Ponieważ jakikolwiek ruch zaburza wyniki. Po drugie - żadnej cytryny ani do glukozy ani po jej wypiciu - to też zaburza wynik. Jedyne, co można, to po jakiejś godzinie od glukozy wypić z pół kubeczka wody. I jeśli nie miałaś nigdy tego badania to lepiej zabezpiecz się żeby ktoś mógł cię odebrać - ja po ostatnim miałam taką jazdę ze prawie zemdlalam.... Moja mama tak samo więc kobiety różnie reagują.

[FONT=Open Sans, sans-serif]LIPIEC [/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif]

[/FONT]
[FONT=Open Sans, sans-serif]1.[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif]lilka-1986 ​[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif](21lipieccóreczka)[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif]

[/FONT]
[FONT=Open Sans, sans-serif]WRZESIEŃ
[/FONT]
[FONT=Open Sans, sans-serif]
2.Bunieczek29
[/FONT]
[FONT=Open Sans, sans-serif](19września)synuś[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif]
[/FONT]
[FONT=Open Sans, sans-serif]3.kikifish87 [/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif](25września)córeczka[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif]

[/FONT]
[FONT=Open Sans, sans-serif]PAŹDZIERNIK
[/FONT]
[FONT=Open Sans, sans-serif]

4.GizaS
[/FONT]
[FONT=Open Sans, sans-serif](10październik)synuśIgorek[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif]

[/FONT]
[FONT=Open Sans, sans-serif]LISTOPAD[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif]

[/FONT]
[FONT=Open Sans, sans-serif]5.Fusun [/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif](7listopada)[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif]
[/FONT]
[FONT=Open Sans, sans-serif]6.[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif]Nacia90 [/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif](20-23listopada)[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif]
[/FONT]
[FONT=Open Sans, sans-serif]7.[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif]Kate_p7[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif](20-23listopad)synek[/FONT]
[FONT=Open Sans, sans-serif]8.Madziulka Rz[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif]( 28listopada)[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif]

[/FONT]
[FONT=Open Sans, sans-serif]GRUDZIEŃ[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif]

[/FONT]
[FONT=Open Sans, sans-serif]9.Sz[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif]krabek [/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif](5grudzień)synuś
[/FONT]
[FONT=Open Sans, sans-serif]10[/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif].OlaSzy [/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif](14grudzień)[/FONT]

[FONT=Open Sans, sans-serif]STYCZEŃ[/FONT]

[FONT=Open Sans, sans-serif]11.Sykatynka [/FONT][FONT=Open Sans, sans-serif](28styczeń)[/FONT]

reklama
Do góry