reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Madziu doktor nie moze przed Toba nic zataic,na pewno wszystko jest w porzadku.Moja tez sie nie chciala przekrecic ostatnio.Czekaj na polowkowe i sie nie stersuj niepotrzebnie:-)

reklama
Ja na początku kąpałam moją córcię codziennie, wypróbowałam zarówno kąpanie w samej wodzie jak i wszelkie oliwki czy emolienty i mimo wszystko skóra bardzo się przesuszała ( mimo stosowania emolientu do kąpieli i w balsamie). Za radą lekarza zaczęłam kąpać co drugi dzień i skóra zdecydowanie się poprawiła ( oczywiście bez oilatum dalej jest sucha ale to pewnie przez strasznie twardą wodę). Myślę że kąpiel też trzeba dobrać do dziecka. A co do tego że dziecko robi kupki i siku to przecież myjemy pupę przy każdej zmianie pieluszki a nie raz wieczorem przy kąpaniu ( i nie mówię tu o mokrych husteczkach bo tych używamy tylko na wyjście a w domu woda i waciki). Tak że trzeba samemu zdecydować jak bo ile ludzi tyle różnych opinii:-)

Esiek - odnośnie krwi na połowkowym i leków - mi badania krwi wyszły źle co skończyło się amniopunkcją, i zarówno lekarz który robił badanie jak i późńiej genetykiem powiedzieli, że wyniki mogą być zachwianie po lekach (szkoda że wcześniej mit mi tego nie powiedział...) ale byłam też u innego lekarza który dla odmiany twierdził że nie jest to poparte żadnymi oficjalnymi pracami na ten temat więc sama nie wiem. W każdym razie genetyk z instytutu gdzie trafil materiał po amnio wyraźnie powiedział, ze dla niego to absurdalne żeby po ivf robić wogóle badanie krwi, bo później przychodzą do niego zaplakane pacjentki z cudami w wynikach...

Szyszka - moj mały od trzech dni się tak dziwnie zachowywał, w sensie inaczej niż cała ciążę, że moja gin mnie dziś po badaniu wysłała na ktg. Całe szczęście u niego wszystko dobrze, szyjka mi się powoli otwiera więc może coś niebawem zacznie sie dziać. W każdym razie już dziś po przekroczeniu progu szpitala miałam niezłego stracha:) Kolejne badanie w czwartek więc zobaczymy:)

Madzia - to tylko pozazdrościć takiego porodu, wymarzony:) może boleć byle skończył się szybko:) bo ja to się boję, że będzie się długo ciągnął i wpadnę w panikę jak mały to znosi. No ale przekonam się już pewnie niebawem:)

Póki co jutro idę na ostatnie badania, żeby mieć wszystko świeże do szpitala.

Odnośnie szkoły - ja chodziłam bo dużo tam mówią o rożnych rzeczach, rownież o cc, więc to nie jest tylko dla osób które rodzą naturalnie. Myślę, ze taka szkola przydaje się rodzicom przy pierwszym porodzie, bo i mówią co zabrać do szpitala, jakich kosmetyków używać, jak będzie wyglądać nasze życie po porodzie;) i ja uważam ze najlepiej w szpitalu gdzie się rodzi, bo od razu pozna się położne, u mnie wszystkie były straszne;)

Ja tez uważam ze kąpanie takiego maluszka codziennie nie jest takie potrzebne ale to oczywiscie indywidualna sprawa każdej mamy. Pupę i tak sie myje przy każdej zmianie pieluszki a i szyjke można takim wacikiem z woda przetrzeć tez . Kiedy dziecko zaczyna raczkowania czy kiedy jest starsze i bawi sie w piasku to oczywiscie trzeba wprowadzić codzienne kąpiele. Kto pisał ze to nowa moda ale nie ! Zapytajcie mamy czy kopały was codziennie albo babcie a ile w tedy było alergii a ile jest teraz. Sami lekarze namawiają do rzadszych kąpieli noworodków ale tak jak pisałam to sprawa indywidualna każdej mamy:)

Megi - dziekuje ci za info. Niepotrzebnir troche dzis sie naczytalam no ale coz. Dobrze ze ide rano bo inaczej ciezko by bylo jutro. Dobranoc dziewczyny ide spac powoli to mi szybciej minie :)

Jogo ja w czwartek dzwonie do mojej babci bo ma imieniny,zapytam ja o to kapanie,ma 95 lat,jestem ciekawa co mi powie(nie ma demencji starczej haha tak ze nic nie poplacze).:-D

Peti - mam do Ciebie pyt? Jak wygladalo Twoje polowkowe w szpitalu? Bo przyznam sie szczerze ze ja jestem zawiedziona,bylam moze tam 20min,powiedziala na koniec ze wydaje sie wszystko w porzadku ale nigdy na 100% gwarancji nie ma...zaznaczyla tez to na poczatku wizyty...ja trzymam sie wersji ze jest dobrze i bedzie tak do konca :)
Co do kapieli to ja jeszcze nie wiem,byc moze co drugi dzien bede kapac...nie wiem sama....

reklama
Niepokorna mnie doktor powiedziala to samo ze pewnych wad nie widac na scanie i nigdy nie moze powiedziec na sto procent ze wszystko jest ok,ale dodala ze gdyby to bylo jej dziecko to bylaby happy.Wiesz jak tu jest,oni sie przed wszystkim zabezpieczaja.Na pewno jest wszystko ok,nie martw sie.

Do góry