reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Aleksandretta polecam blog sroki Sroka o....: Proszki i Płyny do prania dziecięcych ubranek , już tutaj kilka razy dziewczyny korzystały z porad z tej strony i były zadowolone.

Maju nie powiem Ci czy lepszy czy nie. Sama działam metodą prób i błędów. Nie wybrałam tego śpiworka z linku ze względu na zapinanie w foteliku, na jednym ze zdjęć było widać że pasy przekłada się na wierzchu śpiworka, więc dziecku może być niewygodnie. Jeżeli potrzebujesz tylko do wózka to jak najbardziej będzie fajny wybór. Ja kupiłam w fixoni welurowy kombinezon wyglądający jak gruby pajac i do tego ten śpiwór z linku, który podawałam. Wybierając śpiwór głównie kierowałam się aby móc zabrać w nim malca ze szpitala, a potem na wizyty do lekarza. Dlatego ważne dla mnie było, aby miał otwory na pasy i wszystko było zapinane wewnątrz. Czy moje myślenie będzie poprawne - to niestety przekonam się podczas użytkowania.

Ty kochana masz dylemat co do wózka, a ja co do kołyski. I wciąż nie wiem jaka będzie najlepsza i co kupić :zawstydzona/y:

reklama
Aleksandretta ja piorę do tej pory w płynie do prania Dzidziuś (kolor i biel), używam również tej firmy płyn do płukania. Mały nie ma żadnych wysypek więc jest ok, płyn pachnie ładnie, delikatnie. Co do prania i prasowania ciuszków to radzę zabrać się jak najszybciej bo naprawdę później będzie Ci ciężko ustać przy żelazku, a jest tego masa :tak:Miałam termin na koniec sierpnia a już w czerwcu miałam wszystko poprane i powoli sobie codziennie prasowałam.

Sylwia nie wiem czy warto kupować huśtawkę jeśli piszesz że od 3 miesiąca można ją stosować a jest do 9 kg, mój Sebastianek waży już prawie 7 kg a ma trochę ponad 3 m-ce. Uważam że to zbędny zakup. Zdjęcie malucha cudowne :tak:

Co do rozmiarów ciuszków to powiem tak, wszystko zależny od tego jak duże dziecko się urodzi. Mój Sebastian urodził się 56 cm długi i ważył 4310 więc ciuszki 56 były w sam raz, niektóre zdążyłam ubrać tylko raz i już były za małe, niektórych w ogóle nie założyłam wiec naprawdę nie ma co przesadzać z ilościami.Najwięcej ciuszków poużywałam w rozmiarze 62, teraz już ubieramy 68 i 74 cm :-)

Aleksandretta co do rozmiarów pieluszek to ja miałam newborn 1 - 40 szt. tylko do szpitala, nie robiłam zapasów pampersów 1 bo mały był duży więc od razu zaczęliśmy od rozmiaru 2. W chwili obecnej zużywamy ok 6-7 pampersów dziennie natomiast na początku było ich więcej bo taki niemowlak potrafi robić kupkę kilka razy dziennie:tak:

Aleksandretta masz racje, pora będzie idealna, w lutym już za późno, chodziłam na szkołe rodzenia jako najmłodsza ciążowym stażem i dziewczyny tam narzekały że zabrały się za to stanowczo za późno, że prasowanie na siedząco jest piekielnie niewygodne no ale jak ktoś zabiera się za to 3 tygodnie przed porodem - jak niektóre z nich- to :) Ja też mam dużo obaw, z pokarmem najbardziej, tym bardziej że cc i ciągle myślę o tym laktatorze żeby go jednak kupić, może na początek jakiś tani, zwykły, sama nie wiem...A może będę miała pokarm...Eh...Z pieluszkami też się teraz obudziłam !!! Newborn? A co to są za rozmiary? Takie warto kupić do szpitala?
Sylwia1985widzisz, super że to wkleiłaś bo już też powoli myślę o proszkach, moja siostra prała w Dzidziusiu i chwaliła sobie a pózniej się przerzuciła na Jelp Fresh Soft bo był od razu ze zmiękczaczem.Ja bym bardzo chciała taki leżaczek- bujaczek, kupię na pewno ale bez wibracji taki ale żeby sam się bujał,z melodyjkami, chciałabym od 0+ do 18 kg taki, widziałam w katalogu Fisher Price. Ostatnio dziewczyna wystawiła za 60 zł ale niestety ktoś mnie wyprzedził...

No to ja się pochwalę moim Maksiem :)))

bubek 1.jpg

Załączniki

• bubek 1.jpg
    bubek 1.jpg
    19,1 KB · Wyświetleń: 81
Ostatnia edycja:
madzialenak bardzo dziękuję za wskazówki. Za pranie zabiorę się, jak tylko będzie komoda. Na razie nie miałabym gdzie poukładać ciuszków, a nie chce ich trzymać w walizce (jak teraz;-)). Chce wyprać, wyprasować i poukładać w komodzie i przykryć dodatkowo pieluszką, żeby nie łapały kurzu. Niemniej jednak zmobilizowałaś mnie i zabieram się za zamawianie mebelków:)
Z ubrankami to ja chyba przesadziłam z tym rozmiarem 56. Tzn. niektóre ubranka nie mam typowo 56 tylko rozmiar jest podany np. 0-3 miesiące. Nie będę już jednak stresować się tym, tylko dokupię więcej rozmiarów 62 i tyle. O proszku Dzidzius też słyszałam pozytywne opinie. Myślę, że postawię na Dzidziusia albo Jelp, przy czym tak jak wspominałam wolałabym raczej płyn do prania od proszku. Jeszcze skorzystam z tego linka, co Sylwia wysłała (dzięki Sylwia!) i poczytam co nieco.

Maja
ale piękne zdjęcie Maksia!:-) Pieluszki newborn to takie maleńkie rozmiarowo pieluszki dla noworodków. Ja kupiłam jedno opakowanie (40 sztuk) i tak jak madzialenak wezmę je do szpitala. Kupiłam też jedno większe opakowanie pieluszek (80 sztuk) w kolejnym rozmiarze (czyli z numerem 2 - to jest rozmiar dla dzieci o wadze 3-6kg) i pewnie tych będę docelowo już w domu używać. Większych zapasów nie robię, bo pampersy można kupić w każdej chwili w sklepie, a też będę obserwować jak skóra dziecka na pieluszki reaguje.

Ja piore w proszku Jelp i jest w porzadku ale moja mala nie ma alergii, wysypek i ogolnienie nic jej nie przeszkadza. Najlepiej kupic male opakowanie proszku zeby potem w razie czego zmienic. To samo z pampersami. Na poczatek jedna paczke, najlepiej takich najwyzszej jakosci, mieciutkich bo wiadomo, ze na poczatku trzeba ostroznie. Ja mialam do szpitala pampersy premium care 1. Sa miekkie, pachnace i mala nawet czerwonej pupy po nich nie ma. A i ja nadal uzywam 1! Jak jej zalozylam 2 to wszystko sie wylalo ale dla chlopcow moze 2 szybciej pasuje ;) co do ciuszkow, to ja mialam wszystko gotowe chyba z 2 miesiace przed porodem. Teraz czasem jak mala ma dzien w ktorym szczegolnie duzo ulewa i musze ja przebierac z 4 razy i nie mam na biezaco wyprasowane, to zakladam nieprasowane i nic sie nie dzieje. Nie ma tez co przesadzac.
ale na pewno to wszystko zalezy od dziecka, wszystko wychodzi metoda prob i bledow.
dziewczyny, na prawde nie ma sie czym przejmowac! Przy ciazy macierzynstwo na prawde jest fajne!
Po co w ogole wy o tej laktacji myslicie. Bedzie mleko to bedziecie karmic. Nie bedzie to nie bedziecie. Mm jest tez dobre i jak wygodnie!
a jesli chodzi o zakupy to i tak po tygodniu dojdziecie do wniosku ze wiele rzeczy byscie juz nie kupily a wielu nie macie. Ale po to sa sklepy zeby cos szybko dokupic. Ja jak tylko bylam na chodzie i byla brzydka pogoda to lazilam z wozkiem po galeriii i robilam dodatkowe zakupy.

sie rozpisalam!

MajaSauer śliczny Maksio :-D
Mamuśki podbijam temat: Co wieczór mam twardy brzuchol jak kamień, dno macicy (czyli nad pępkiem pod żebra), rozumiem,że to jest to "stawianie sie macicy", tak? poza tym nic sie nie dzieje, ale to trochę trwa, nie jest za przyjemne.To są te skurcze przygotowujące? czy wysyłali Was na ktg od razu?czy to idzie w parze z np. skracajacą się szyjką? czy takie stawianie się może potrwać i z 2 tygodnie?oświećcie mnie, proszę !wiem, dowiem się czegoś w czwartek, ale juz chciałam to skonsultować....
embarrassed.gif.pagespeed.ce.U2gs3C4iui.gif

reklama
zgadzam się,że dla chłopców szybciej większy rozmiar pampersa pasuje. Ja na szczęście kupiłam im pampersy mini, które pasują dla wcześniaków. Potem, będąc w szpitalu sobie myślałam,że chyba na darmo, bo według usg waga dzieci wychodziła spora a dr chciał abym do 38 tyg. doczekała. A dzieci urodziły się 2300 i 2400 i te mini było dla nich super. Potem jedynka, teraz kończymy dwójkę, ale dla synka mogę już trójkę nakładać. Mam pampersy, dadę i takie kupione w UK w boots. Dada wychodzi w nich najmniejsza ( chodzi mi że dwójka w dadzie jest mniejsza od dwójki w pampersie i botsie). Mi nie podpasował proszek dzidziuś, ale trafiłam na niemicki proszek dla dzieci power wash i super pierze, a ja piore średnio pralkę 6-8 kg na dwa dni :szok:

Do góry