reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Dziewczyny macie może gdzieś swoje listy wyprawkowe??
Zaczynam się powoli zbierać do zakupów A kompletnie nie wiem od czego zacząć i jak się za to zabrać🙈.
Ja trochę z głowy pamietam, to takie totalne must have, każdej mamie się przyda:
1. Ogrom wyrozumiałości, cierpliwości i bycia dobrą dla siebie samej! Nie tylko dla dziecka!
2. Sięganie po pomoc- męża/parnera, mamy, siostry, ciotki, sąsiadki, przyjaciółki we wszystkim, w czym tylko mogą i chcą Ci pomóc- również w gotowaniu po porodzie czy tam powrocie ze szpitala.
3. Luźne majty przez pierwszych kilka tygodni- dosłownie, by nic tam nie uciskało i w przenośni- ta huśtawka nastrojów się kiedyś skończy 😉

Ja trochę z głowy pamietam, to takie totalne must have, każdej mamie się przyda:
1. Ogrom wyrozumiałości, cierpliwości i bycia dobrą dla siebie samej! Nie tylko dla dziecka!
2. Sięganie po pomoc- męża/parnera, mamy, siostry, ciotki, sąsiadki, przyjaciółki we wszystkim, w czym tylko mogą i chcą Ci pomóc- również w gotowaniu po porodzie czy tam powrocie ze szpitala.
3. Luźne majty przez pierwszych kilka tygodni- dosłownie, by nic tam nie uciskało i w przenośni- ta huśtawka nastrojów się kiedyś skończy 😉
A cuś z rzeczy materialnych;)
😚😚😚😚

A cuś z rzeczy materialnych;)
😚😚😚😚
Hehe to tak pół żartem, pół serio.
Ja np przez pierwsze pół roku bardzo chwaliłam sobie przewijak, bo na nim miałam najpotrzebniejsze rzeczy i wszystko na jednym miejscu, po 7-8 miesiącach go sprzedałam i przewijamy się wszędzie- na łóżku, podłodze, macie itp.
Dostawka do łóżka rodziców- genialna sprawa!! Do karmienia w nocy, dziecko jest na swojej przestrzeni, jednocześnie blisko Ciebie i nie musisz wstawać do karmienia. My gdzieś z rok korzystalismy, no może 10miesiecy i sprzedałam w sumie za tyle ile kupiłam. Ja miałam Kinderkraft uno chyba?
Wanienka z ikea ze stojakiem- korzystamy od urodzenia bez przerwy, a Kuba ma już ponad 2 lata, ale my mamy tylko prysznic, nie mamy swojej wanny, choć noworodka i tak ciężko na początku w dużej wannie i to klekanie itp, a tak to na wysokości pasa stoisz sobie i kąpiesz dziecko. No i ja od urodzenia za poleceniem dziewczyn z grupy korzystam z kamerki, bo nawet jak Kuba ma drzemkę czy idzie wieczorem spac- to patrzymy na telefonie przez aplikacje jak śpi, czy się nie zakrył itp, fajna sprawa. To takie grubsze rzeczy, ale dla mnie były bardzo pomocne, choć np nie wiem czy teraz kupowalabym przewijak, ale wtedy bardzo sobie chwaliłam, w sumie tez dlatego, ze możesz przebrać dziecko nie schylając się i będąc zgarbiona cały czas.

Załączniki

• 5521546D-A1E2-4633-A767-A3470AF45015.jpeg
    5521546D-A1E2-4633-A767-A3470AF45015.jpeg
    926,1 KB · Wyświetleń: 67
  • D42F4061-3B66-49B6-957D-667BACF7FEF7.jpeg
    D42F4061-3B66-49B6-957D-667BACF7FEF7.jpeg
    619,6 KB · Wyświetleń: 69
Hehe to tak pół żartem, pół serio.
Ja np przez pierwsze pół roku bardzo chwaliłam sobie przewijak, bo na nim miałam najpotrzebniejsze rzeczy i wszystko na jednym miejscu, po 7-8 miesiącach go sprzedałam i przewijamy się wszędzie- na łóżku, podłodze, macie itp.
Dostawka do łóżka rodziców- genialna sprawa!! Do karmienia w nocy, dziecko jest na swojej przestrzeni, jednocześnie blisko Ciebie i nie musisz wstawać do karmienia. My gdzieś z rok korzystalismy, no może 10miesiecy i sprzedałam w sumie za tyle ile kupiłam. Ja miałam Kinderkraft uno chyba?
Wanienka z ikea ze stojakiem- korzystamy od urodzenia bez przerwy, a Kuba ma już ponad 2 lata, ale my mamy tylko prysznic, nie mamy swojej wanny, choć noworodka i tak ciężko na początku w dużej wannie i to klekanie itp, a tak to na wysokości pasa stoisz sobie i kąpiesz dziecko. No i ja od urodzenia za poleceniem dziewczyn z grupy korzystam z kamerki, bo nawet jak Kuba ma drzemkę czy idzie wieczorem spac- to patrzymy na telefonie przez aplikacje jak śpi, czy się nie zakrył itp, fajna sprawa. To takie grubsze rzeczy, ale dla mnie były bardzo pomocne, choć np nie wiem czy teraz kupowalabym przewijak, ale wtedy bardzo sobie chwaliłam, w sumie tez dlatego, ze możesz przebrać dziecko nie schylając się i będąc zgarbiona cały czas.
tez polecam przewijak, ja na poczatku mialam na lozeczku dla zaoszczedzenia miejsca, a potem na podobnej szafce jak Twoja, z ikea, i te pudelka tez mialam tak powieszone. Dla mnie kamerka, monitor oddechu, szumis to takie must have, ktore sprawdzily sie przy obu dziewczynach

Dziewczyny macie może gdzieś swoje listy wyprawkowe??
Zaczynam się powoli zbierać do zakupów A kompletnie nie wiem od czego zacząć i jak się za to zabrać🙈.
Dla Ciebie majtki siateczkowe takie fioletowe sa wielorazowe tzn.upierzesz i nosisz ilosc 4paczki da pakowane 2 szt. I mase podkladow poporodowych😉
Dla dziecka u mnie majwazniejsze to monitor oddechu bo mala od poczatku spi w lozeczku drewnianym ale w naszej sypialni-przyznam sie ze jest nadal a Misia ma 16miesuecy😉
Jesli cjcesz karmic mm to do wyparzenia butli kup taki pojemnik do mikrofali i w razie wyjazdu takie woreczki do stetylizacji.
Co do ubranek to body kopertowe i pajace rozpinane na obie nozki-sa najtansze i najlepsze w pepco.
U nas corka spala od razu pod kocykiem nie mielismy spiworkow.
A co do przewijaka to mielismy taki "ruchomy"lezal na komodzie.uratowal moj kregoslup w pierwszych 8 miesiacach pozniej nie bylo szans na lezenie na nim.
Ze wzgledu na fakt iz mam male mieszkanie to mala lezala w salonie 2 gondoli nie mialam tych kokonow czy koszy mojzesza.
Ja teraz bym kupila kamerke bo do tej pory zaluje jak jade do rodzocow lub tescia bo tam duze domy.

@Kocka graruluje i wielki podziw, Że zdecydowałaś się urodzić naturalnie, jesteś niesamowita ☺️ @Orchidea33 Tobie również gratuluje, kolejna siłaczka, prawie doba porodu wow, ale uwierz mi na słowo, ze to lepsze niż urodzić w 2godziny i 50min po wywoływaniu porodu 🫣ostatnie 1,5godziny to uczucie ciągłego skurczu bez przerwy.
To ja tak wlasnie rodzilam… mialam ze
2-3 sekundy odstepu - do momentu podania zzo… pod prysznicem juz swiadomosc tracilam.
Ale za to tylko 3,5 h i potem rewelacja po zzo. Taki porod to ja moge miec… co rok hihi
Dziewczyny :)
Wczoraj po 18godz porodu na swiat przyszedl moj cud 🥰 3600 g, 56 cm :)
Gratuluję💓💓💓 jesteś wielka!! Ślicznosci💓
Wczoraj na świat przyszły nasze dzieci :)
Ale slicznosci…. Co za dzien💓💓💓
Gratuluję podwójnie!!
Jak wy to dziewczyny robicie…
Tyle godzin rodzic…
Podziwiam!!!

Niech się dzieciątka zdrowo chowają💓 i są waszą największą radością!

reklama
Do góry