reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Laski, mój królewicz miał dziś szczepienie i ogólny przegląd. No i waży tylko 6,5kg. Ma 5,5 miesiąca. Lekarz mówi żeby się nie martwic bo choć mały jest w dolnej granicy, wygląda dobrze. No i mówi że my z mężem jesteśmy chudzi. No i nie wiem czy mu ufać. Mam jechać za miesiąc do kontroli. Mówiłam że raczej chętnie je, tylko teraz w upały nie chciał. I że ładnie wcina kleik i te początkowe warzywka
Mam się martwić czy co? Paszę mu jakąś dawać 🤦
No i kolejna osoba, pielęgniarka, mówi, boshe jaki on ruchliwy 🤦. Tym też mam się martwić ? Jprdl
Tym ze ruchliwy to absolutnie nie bo tp normalne uwierz mi🙂
Co do chudosci to wiesz w zaleznosci jakie jest dziecko bo podam Ci przyklsd.Moja Michalina jak miala 10miesc.wazyla ok.11.5kg a moja chrzesnica lst 5 wazy 13kg.Kalinka ma takie cienkie kosci jest dluga a nogi ma jsk bocian.Moja Michasia mi wydaje sie ze jest dosc drobna jsk na swoj woek tylko ze dluga.A np.Natalka @pchełki jest mirsiac mlodsza od Misi a wazy zdecydowanie wiecej.Ja bym sie nie przejmowala

reklama
Laski, mój królewicz miał dziś szczepienie i ogólny przegląd. No i waży tylko 6,5kg. Ma 5,5 miesiąca. Lekarz mówi żeby się nie martwic bo choć mały jest w dolnej granicy, wygląda dobrze. No i mówi że my z mężem jesteśmy chudzi. No i nie wiem czy mu ufać. Mam jechać za miesiąc do kontroli. Mówiłam że raczej chętnie je, tylko teraz w upały nie chciał. I że ładnie wcina kleik i te początkowe warzywka
No i kolejna osoba, pielęgniarka, mówi, boshe jaki on ruchliwy 🤦. Tym też mam się martwić ? Jprdl
wez wrzuć w aplikacje pomiary wagi i daj tutaj wykres. najlepiej w Child growth tracker. to obadamy co i jak. Jak nie spada z centyli za bardzo to nie ma co się martwić

Co do chudosci to wiesz w zaleznosci jakie jest dziecko bo podam Ci przyklsd.Moja Michalina jak miala 10miesc.wazyla ok.11.5kg a moja chrzesnica lst 5 wazy 13kg.Kalinka ma takie cienkie kosci jest dluga a nogi ma jsk bocian.Moja Michasia mi wydaje sie ze jest dosc drobna jsk na swoj woek tylko ze dluga.A np.Natalka @pchełki jest mirsiac mlodsza od Misi a wazy zdecydowanie wiecej.Ja bym sie nie przejmowala
dokładnie. Natalka za to w 100 centylu się trzyma. 12.3 kg - ale już od mca waga stoi

Mleko ma więcej kalorii niż warzywa. Podaj kilka łyżeczek warzyw po mleku, nie zastępuj posiłków mlecznych innymi. Ogólnie się nie przejmuj, moje dzieci są teraz na 10 centylu wcale się nie martwię. Lepiej tak niż odwrotnie.
Nie zastępuję mleka warzywkami. Daję mu trochę słoiczka i zaraz je porcje kleiku na mleku. A może to lepiej że szczuplaczek z niego, bo kto by takiego klocka nosił 😅

On nawet nogami przebiera jak go karmię 😅. To normalne? No i kuwa ludzie mi narobili zamętu we łbie przez takie gadanie 🤦.
Nie wiem. Ma być gruby i leżeć nieruchomo🤷

Wiktor jak mial 6 miesiecy ważył 6,9kg a chudy jak palec teraz od stycznia przybrał 1kg (miał 10,5 a teraz 11,5) wiem na pewno ze nie mam grubasa nic nie zrobię więcej jedzenia w niego nie włożę 🤷‍♀️ rośnie i się rozwija wiec nic więcej zrobić nie mogę.

zasada jest taka, ze w ciagu 6 miesiecy dziecko ma podwoic wage urodzeniowa. Jesli miesci sie w siatkach to nie ma sie co martwic, zwlaszcza jesli Wy jestescie szczupli.
Nie ma sie co martwic, ale trzymaj reke na pulsie. Zawsze mozna zrobic analize krwi na wszelki.

zasada jest taka, ze w ciagu 6 miesiecy dziecko ma podwoic wage urodzeniowa. Jesli miesci sie w siatkach to nie ma sie co martwic, zwlaszcza jesli Wy jestescie szczupli.
Nie ma sie co martwic, ale trzymaj reke na pulsie. Zawsze mozna zrobic analize krwi na wszelki.
Aha, no to już podwoił wagę. Ale za miesiąc pójdę na te kontrolę i zrobię moze te krew

reklama
Oj ortodonta teraz kosztuje, myślę spokojnie jedna procedurę. Przyznam ciągnęłam z butli kaszę, pamiętam to dobrze więc byłam już dość duża 😂 🤦 Dla mnie teraz to strasznie dziwne, moje dzieci bez smoczków, jakoś nie wisiały nadmiernie na piersi, kciuka też nie ssały.
ja sie nie zgodze. Moja bratanica ma 5 lat wazy 14kg ma skrajna niedowage i spore problemy na tym tle. Wlasnie dlatego ze jej mama twierdzila ze lepiej ze szczupla niz jakby gruba byla i zlewala temat.
Ja mysle ze warto kontrolowac przyrost wagi, raz na pare miesiecy zrobic badanie krwi na wszelki wypadek.
@fredka84 ale nie zamartwiac sie 😉

Do góry