reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciężarne na Wyspach

agata ja rez malemu sama gotuje, probowalam raz dac mu ze sloiczka i mnie oplul ;/ w sumie sie ciesze, tak by sie czlowiek rozleniwil przy nim:) a slub to tylko w RO, nie jest tak zle 67 za notice i 90 za ceremonie.... ale przjecia nie robimy tylko swiadkowie i moj tata z bratem akurat beda na chrzcinach :) a probowalas gotowane jablko? nasz sie zajada nim, swieze tez zje ale nie tak :) a jesli moge sptac dlugo czekaliscie na mieszkanie? my narazie nie mozemy skladac papierow, zamierzamy sie przeprowadzic i wtedy bo na ten adres nawet benefitow nie mozemy brac i lanlord dal nam inny adres;/ masakra a on sie boi ze przyjda sprawdzic z councilu jak zyjemy;/ sami sobie bysmy problem zrobili ;/
najgorsze ze ciagle czekam na benefity ale dostalam 2 forme z taxu odeslalam wiec mysle ze juz nie dlugo- i tak dzwonilam wczesniej i dzieki temu druga forme dostalam :)
irka ostatnio ogladalam taki program i lekarz sie wypowiadal, ze dziecko teoretycznie nie powinno siadac itp przez 7-8 miesiacem, no a ze kazde dzieciatko ma swoj zegar i wie kiedy jest na co gotowe...
nasz sie kreci z brzuszka na plecy i na odwrot ale tylko na lozku- bardziej miekko niz w lozeczku :)
ja tez cos sie rozpisuje :) pozdrawiam
p.s. u nas dzis piekna wiosna, przyszlismy na mleko i zaraz znowu na spacer:)

reklama
Irka252 moj mlody nie obkecal sie z brzucha na plecy ani spowrotem do 9mc! Umial siedziec juz w 5tym mc ale nic wiecej. Dopiero jak bylismy na wakacjach mlody nam sie 1raz obrocil i odrazu na czworaki. W ciagu paru dni zaczol sie rownoczesnie obkrecac i raczkowac.
A po kolejnych 2och zaczol chodzic!wiec to dopiero byl szok!
Uszy do gory, kazde dziecko jest inne!

aga na mieszkanie czekalismy.... uwaga... ponad 2 lata :( ale oplacalo sie bo mamy czynsz o £150 taniej na miesiac niz teraz :)
wsumie nie tak zle z cena za slub, ale chyba bysmy chciali zeby na slubie byl moj brat (z zona i synkiem) siostra (z mezem i synkiem) siostra T. (z mezem) i nasi oboje rodzice.. a to nas zmusza to wynajecia wiekszej sali :( bo do tej mniejszej moze tylko dwoch gosci byc....
mowilam do T. ze zalatwmy to szybko - my i swiadkowie i tyle przeciez to nasz jest dzien... ale T. tak nie chce ;(
irka synek mojej siostry w ogole sie nie przekrecal, a zaczal siedziec a potem pare dni pozniej raczkowac :) i wtedy juz zrobil sie bardziej ruchliwy

aga moze sprobuje ugotowac jablko :) tylko ze ja mialam takie myslenie ze owoce po ugotowaniu traca czesc swoich witamin :)

Dziekuje za odpowiedzi, jestem teraz spokojniejsz bo juz sie troche denerwowalam ze moze cos jest nie tak.

Agata to rzeczwiscie sie oplacalo :) u nas sala do ceremoni najmniejsza jest na 50 ludzi wiec luzik.... nam niestety nie wyjdzie zeby wszysc rodzice byli ale najprawdopodobniej jeszcze w te wakacje a jak nie w nastepne wezmiemy koscielny w polsce i wtedy wszyscy napewno beda :)
nie wiem czy pisalam ale gdzies znalazlam ze surowe jablko i gotowana marchew moga spowodowac zatrwardzenie, a gotowane jablko i surowa marchew rozrzedzaja....

aga ale ja bym sie bala podac surowe warzywo :) dzisiaj bede gotowac jablko na jutro i zobaczymy co Amanda na to powie ;) a dzisiaj dostala jablko z gruszka ze sloiczka na deser i buzie otwierala ale za kazdym razem jak poczula smak to sie krzywila ;)
w poludnie jadla moja zupe warzywna i sie zajadala az jej sie uszy trzesly.... moze ona po prostu nie lubi jablek ;)
no wlasnie a u nas podstawowa sala to 2 swiadkow i 2 gosci i trudno zdecydowac sie kogo wziasc bo kazdy chce byc na slubie :/ wiec bedziemy musieli wziasc wieksza sale - za ktora sie dodatkowo placi :(
ja osobiscie nie mam parcia na slub, tylko musimy te sprawy uporzadkowac dla Amandy i zanim Mala pojdzie do szkoly, bo wiem ze pelna rodzina to bedzie dla niej lepiej :) mama tata zona maz a nie partnerzy ;)

dzis na wazeniu 20 tydzien 6,640kg :)

Witam Was serdecznie.

Ponieważ jestem w kropce i lubię dmuchać na zimne, to rejestruję się dzisiaj na każdym możliwym forum i pytam. Jestem w Londynie od 4 miesięcy. Dopiero teraz wybieram GP - wcześniej nie był mi potrzebny. Ponieważ słabo znam angielski to moja szwagierka zadzwoniła dzisiaj do jenych z medical centre i usłyszała, że żeby nie płacić za pobyt w szpitalu (np poród) trzeba być zarejestrowanym w NHS minimum rok. Taki przepis ponoć wszedł niedawno w życie. Czy któraś z Was słyszała o czymś takim? Serdecznie dziękuję za okazaną pomoc.

hej menenka zaciekawilas mnie swoim pytaniem :) wiec poszperalam po internecie i mianowicie opierajac sie na:
Am I entitled to NHS treatment when I move to England?
w skrocie przetlumacze Ci co jest na tej stronce :)

dwie zasadniczne roznice dla nhs to jest to czy przyjechalas do uk na stale i zamierzasz tutaj zostac czy tylko przyjechalas na chwile?
to jest pierwsze pytanie na ktore musisz sobie odpowiedziec. jesli na stale - to masz darmowe, jesli nie na stale- to nie.

jesli ktos przenosi sie do uk to ma za darmo szpital jesli:
* zamierza mieszkac w uk na stale
* i legalnie ma do tego prawo (nie ma zadnych przeciwskazan prawnych do tego zeby w uk mieszkal)

mozesz sie spodziewac tego ze bedziesz musiala potwierdzic ze spelniasz te wymagania.
Twoj partner/dzieci ponizej 16 lat tez beda miec za darmo jesli tez zamierzaja mieszkac z Toba w uk na stale.

jesli nie masz prawa mieszkac w uk na stale ale zaaplikowas do home office zeby zostac, to bedziesz musiala placic oplaty za szpital dopoki:
* Twoja aplikacja nie zostanie wydana (pomyslnie rozpatrzona)
* albo po 12 miesicznym legalnym przebywaniu w uk .

szpital moze spytac sie o potwierdzenie tego ze masz zamiar zostac w uk na stale. mozesz uzyc dokumentow takich jak:
* potwierdzenie ze szukasz pracy
* ze Twoje dzieci chodza tutaj do szkoly etc
* papiery ze zaaplikowalas o benefity

wiec w skrocie: weldog tej stronki: jesli przyjechalas tutaj do pracy NA STALE, juz pracujesz albo szukasz pracy to TAK masz darmowy szpital.

chyba ze jakies nowe zpozorzadzenia weszly w zycie kto wie :)

reklama
agatakat - serdecznie dziękuję za pomoc!

To teraz jeszcze mam do Ciebie pytanie o interpretację:
Jeśli: mój mąż pracuje tutaj 2 lata, płaci podatki, mamy benefit i mój syn idzie tutaj od września do przedszkola to jest to wystarczający powód do tego, że jestem tutaj na stałe?

Do góry