reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

Witam Was serdecznie.

Ponieważ jestem w kropce i lubię dmuchać na zimne, to rejestruję się dzisiaj na każdym możliwym forum i pytam. Jestem w Londynie od 4 miesięcy. Dopiero teraz wybieram GP - wcześniej nie był mi potrzebny. Ponieważ słabo znam angielski to moja szwagierka zadzwoniła dzisiaj do jenych z medical centre i usłyszała, że żeby nie płacić za pobyt w szpitalu (np poród) trzeba być zarejestrowanym w NHS minimum rok. Taki przepis ponoć wszedł niedawno w życie. Czy któraś z Was słyszała o czymś takim? Serdecznie dziękuję za okazaną pomoc.

Ja dzisiaj mialam pierwsze USG i pytali mnie czy mieszkam w UK conajmniej rok, nie wiedzialam dlaczego pytaja, ale mozliwe ze wlasnie z powodu tego przepisu... Ja o tym nie slyszalam i probowalam znalesc cos w necie ale bezskutecznie.
Polozna dajac mi ksiazeczki o dostepnych zasilkach i innych formach pomocy powiedziala ze sporo sie pozmienialo od stycznia 2011 ale nie maja jeszcze nowego wydania... wiec moze ten przepis rowniez wszedl z poczatkiem tego roku?
Dowiedz sie dokladnie,zeby potem nie bylo przykrych niespodzianek.

agatakat widze ze ty sie orientujesz w rezydenturach... jaka jest roznica miedzy stala a czasowa. ja teorytycznie moglabym sie ubiegac o obie. ale co to w praktyce oznacza? jedyny powod to dla mnie fakt ze nie bede musiala za kazdym razem tego nieszczesnego WRS sprzed 7 lat szukac i wysylac.

Ostatnia edycja:
reklama
cytryna rezydentura tymaczasowa wyrabia sie po 12 miesiacach pobytu/legalnej pracy w uk, na dluzsza mete nie jest do niczego potrzebna ;) mozna ja sobie wyrobic i w razie czego jesli pytaja o wrs to mowic ze jest sie tymczasowym rezydentem i pokazac swistek, wtedy nie powinni wymagac juz wrs.

ja nigdy wrs nie wyrabialam, bylam w szkole i prace rozpoczelam dopiero po roku bycia tutaj, nigdy mnie sie nigdy potem o wrs nie pytal ;) mowilam ze jestem rezydentem i tyle :) a pracowalam w roznych miejscach, takze na kontrakt.

pewnie nie wielu to wie ale po roku pracy/przebywania nie ma sie obowiazku pokazywac wrs. tylko ze w praktyce to pracodawca i tak woli wyslac papiery zeby pracownik mial aktualny wrs na danego pracodawce..

pozwolenie na prace bylo wydawane na te peirwsze 12 miesiecy

slyszalam nawet ze w ogole maja to zniesc, ale nie wiem jak obecnie stoja przpeisy do wrs :)

rezydenture tymczasowa tez wymagaja w niektorych uniwersytetach (ja potrzebowalam) (ale naszczescie wtedy juz dawno mialam wyrobiona)

stala rezydentura to krok do skladania o obywatelstwo (od wydania stalej rezydentury 12 miesiecy i mozna sie zaczac starac o brytyjski paszport), pozatym jest oplacalne w przypadku jak chce sie skladac o paszport dla dziecka :)

bo dziecku urodzonemu w uk jesli w dniu jego urodzenia jedno z rodzicow ma status osiadly (status stalego rezydenta) to to dziecko automatycznie ma brytyjskie obywatelstwo. (British nationality law - Wikipedia, the free encyclopedia) (UK Border Agency | Home Page)
my polacy jak ze z unii automatycznie taki status otrzymujemy po 5 latach bycia/pracowania w uk. ten status MOZNA ale nie trzeba sobie potwierdzic wyrabiajac stalego rezydenta. jest to o tyle prostsze ze wtedy sie wysyla wszystkie papiery z 5 lat i ma sie swistek, i potem ten swistek mozna dolaczyc do aplikacji o paszport dla dziecka :) slyszalam tez o przypadkach ze bez stalego rezydenta rodzice wysylali aplikacje dla dziecka i dolaczali dokumenty z 5 lat i dziecko paszport otrzymywalo.
zeby dziecko otrzymalo brytyjski paszport niekoniecznie trzeba miec brytysjkie obywatelstwo, jesli ma sie status osiadly w dniu urodzenia dziecka to dziecko automatycznie ma brytyjskie obywatelstwo :)

aha rezydentura tymczasowa i stala jest darmowa, nie potrzeba miec tymaczasowej zeby miec stala, to dwie rozne rzeczy. jesli nie masz tymczasowej a jestes wiecej niz 5 lat to od razu mozesz skladac o stala.

mam nadzieje ze pomoglam :p (ps. studiowalam i interesuje sie prawem)

agatakat moje dzieciaki to male lakomczuchy :) ale oczywiscie do czasu bo teraz syn to szczypior ;) malej smakuje wszystko jak narazie ;) ale najbardziej wcina marchew i ziemniak hippa, kaszke tez jej daje czasami, mam z polski "jablko, marchew" a deserki wszystkie uwielbia i wciana caly sloiczek....dzis kupilam masc na zabkowanie i duzo pomogla tak mi zal tej mojej kruszynki, bo ten placz taki inny jakby zal bardziej przypominal...dolaczam zdjecie z dzisiaj :-)

Załączniki

• DSCN6949.jpg
    DSCN6949.jpg
    28,7 KB · Wyświetleń: 39
mamcia ona juz tak sama ladnie siedzie ?? :) super ze ma taki apetyt, moja jest ziemniako-lubna i narazie tyle :) kaszke tez jej dawalam polska ale tak jej zasmakowala ze nie chciala pic mleka :/

agata moj tez jak sprobowal kaszke to mleka nie chcial pic.... za to obiadki i deserki je bez problemu:) no i pije soczki bo nic innego nie chce, woda, rumianek herbatki-wszystko bee :) a sok to jakby mogl zamiast mleka by pil- a znalazlam bobo frut wiec narazie ma jablko marchew :)
nasz bije rekordy w spaniu jak to zwykle w weekend- poszedl spac o 20 i obudzil sie o 10.30 no na nowy czas 11.30 :) ale to tylko w sob nd sie zdarza bo w domu cisza nikt sie nie kreci a w tygodniu wstaje o 8- 8.30 a spac zawsze idzie o 20 wiec tez sie wysypiam :)
jutro chce mu dac banana, zobaczymy czy polubi :)

aga to Twoj synek tez niezly Spioszek :) moja dzisiaj spala od 19 do 5.30 czyli (6.30 nowego) ;)
ja wlasnie nie chcialam dawac soczkow zeby ja nauczyc wode mineralna pic, ale nie chce pic ani wody ani herbaty.. cos mi sie wydaje ze mamly malego niejadka w domu ;)

agatakat dzieki za odpowiedz. Mnie przez ostatnie 7 lat kazdy pracodawca prosil o przedstawienie tej rejstracji z pierwszego roku. Nie wiedzialam ze nie mam obowazku pokazywac. Dla mnie to w sumie jedyny powod dla ktorego chcialam skladac o rezydenture.

Moj maz jest brytyjczykiem, wiec z paszportem i tak nie bedzie problemu. A prawdopodobnie wyrobimy malenstwu brytyjski bo po mojej ostatniej wizycie w polskim konsulacie nie mam ochoty tam wracac ;)

reklama
Do góry