reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

mamcia to Lily jest malym glodomorkiem :) ale nic tylko sie cieszyc :)
a Arturek tak szybko rosnie a taki byl malusi :) ja juz ubieram mu ubranka na 6m, a te od 0-3 to przy nim wygladajajak na laleczke :)
a kiedy zamierzacie wprowadzac jakies soczki obiadki desreki?? ja wczoraj czytalam na roznych forach kazdy co innego, niektorzy juz od 2-2,5m zaczynaja a inni po 6 ;/ a widzialam z cow&gate taka porrigde dla bobaskow napisane dla kazdego wieku, myslalam zeby za jakies 2 tyg dac mu sprobowac ale nie wiem, bo w sumie mowia ze jak duze dziecko to mozna wczesniej zaczac podawac ale po troszeczku :)

reklama
ja uwazam ze nie ma co sie spieszyc. Niech lepiej uklad pokarmowy dojzeeje dobrze i sie uksztaltuje zanim podamy ciezej strawne produkty. To ze dziecko ma duza mase nie znaczy ze jest "lepiej rozwiniety" i mozna juz "eksperymentowac. Uwazam ze dziecko 2miesieczne jest zdecydowanie za male na nowosci. Dzieci karmione butla moga dostac juz machewke od skonczonego 4mc, a na piersi dopiero w 6. Jednak kazdy ma swoj rozum i kazdy robi po swojemu. Sa osoby co kielbase juz w 4mc podaja (szok!) a i takie co wstrzymuja sie z tym dopiero ok 6-7mc. Wybor nalezy do was ;)

ja twierdze podobnie, ze dziecko karmione mm mozna zaczac dawac jedzonko od 4 miesiaca, a dzecko ktore jest na piersi to od 5-6 :) my najwczesniej damy jej lyzeczke do polizania jak bedzie miala 3,5 miesiaca :) ale kto wie, moze jeszcze poczekamy bede widziec kiedy juz jej mleko nie wystarcza.. a z tego co pisalam wyzej narazie ciagle wybrzydza :)

aga ogolnie my zaczynamy od marchewki i tak polecaja, zeby zaczac od warzywek bo jak dostanie slodkie jablko to moze nie chciec warzyw pozniej

i bede sie starac dawac wode mineralna zamiast soczkow, mam nadzieje ze polubi

Ja moim wszystkim dziewczynom wprowadzałam nowości od 4 miesiąca bez roznicy czy były na piersi czy na butli( (nie wszystkie karmiłam piersią). Teraz Phoebe tez probowalam wprowadzic nowosci (marchewka z ziemniakiem, jablko-banan), ale ona nie chce jesc wiec dalam sobie spokoj. Sprobuje za 2-3 tyg.

Ja też mam zamiar od ok 3,5 mies dać spróbować i malutkimi kroczkami przyzwyczajać i pokazywać Małej,że istnieje też coś innego niż mleko :)
W temacie becikowego-dziś dostałam pismo,ze jutro na moim koncie pojawi się Ł500 :))))

"W temacie becikowego-dziś dostałam pismo,ze jutro na moim koncie pojawi się Ł500 :)))) "

To super, ja juz zapomnialam ze bylo,dawno wydane.

A moja Phoebe chora, zapalenie oskrzeli i od wczoraj anybiotyk, ale juz jest dzis lepiej, jutro kontrola u lekarza. Tak to jest jak ludzie chorzy, a nie patrza ze male dziecko mam w domu i sie pchaja do samochodu zeby podowzic :wściekła/y:,a moj m nie umie powiedziec stanowczo nie i przyniosl mi zarazki:angry:, z reszta to juz 2 raz od tej same osoby. Poprzednio przywlekla mi jakiegos wirusa ze mala wymiotowala. Normalnie wybic.

ja to mam jakiegos pecha Wy wszystkie juz benefity macie a ja ciagle czekam ;/ i przez to na 500f pewnie bede musiala sie odwolywac.... masakra... juz z 2 miesiace parwie czekam....

ja uwazam ze nie ma co sie spieszyc. Niech lepiej uklad pokarmowy dojzeeje dobrze i sie uksztaltuje zanim podamy ciezej strawne produkty. To ze dziecko ma duza mase nie znaczy ze jest "lepiej rozwiniety" i mozna juz "eksperymentowac". Uwazam ze dziecko 2miesieczne jest zdecydowanie za male na nowosci. Dzieci karmione butla moga dostac juz machewke od skonczonego 4mc, a na piersi dopiero w 6. Jednak kazdy ma swoj rozum i kazdy robi po swojemu. Sa osoby co kielbase juz w 4mc podaja (szok!) a i takie co wstrzymuja sie z tym dopiero ok 6-7mc. Wybor nalezy do was ;)

Ja zaczęłam podawać Filipowi baby rice jak miał 3,5 miesiąca, bo raz, że był głodny, a dwa, że wykazywał zbyt duże zainteresowanie naszym dorosłym jedzonkiem. Jednak zaczynałam od polizania łyżeczki i tak przez 2-3 dni, a potem 1,2 i 3 łyżeczki zwiększanie co kilka dni. Ale Filipek miał zdrowy brzuszek.
Natomiast synek mojej kuzynki od początku miał problemy z brzuszkiem. Wieczne kolki, problemy z kupą itp. Przeszedł nawet operację przepukliny, a moja kuzynka zaczęła mu podawać marchewkę jak miał 3,5 miesiąca. Stwierdziła, że kleiku podawać nie będzie bo to "syf".

W temacie becikowego-dziś dostałam pismo,ze jutro na moim koncie pojawi się Ł500 :))))

Gratuluję

joasia super! u nas akurat kasa sie przyda na nowym mieszkanku
irka biedne Malenstwo :( Nasza cos pokaslywala przez 2 dni, ale dzisiaj juz spokoj, w piatek idziemy na szczepienie to bedzie sprawdzona :)
aga na to 500 f mozesz zlozyc zanim dostaniesz zasilki (chyba)
pandorka my tez zaczniemy od polizania lyzeczki, tak stopniowo, nie spodziewam sie ze od razu zje caly talerz marchewki ;)

reklama
joasia super! u nas akurat kasa sie przyda na nowym mieszkanku
a u nas prawie będzie na urlop w Polsce :)
aga na to 500 f mozesz zlozyc zanim dostaniesz zasilki (chyba)
w aplikacji jest opcja,że się wciąż czeka na odpowiedź w sprawie zasiłku więc ja na Twoim miejscu bym wypełniła i wysłała. My np jeszcze nie dostaliśmy odpowiedzi w sprawie child benefit-przyznali nam tylko working tax credit i child tax credit,a becikowe dostaniemy,wiec wyślij te aplikacje,niczym nie ryzykujesz a pewnie się uda.

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry