reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

reklama
Czesc dziewczyny! Super, ze znalazlam ten watek :) Mam termin na styczen, to moja pierwsza ciaza. Ide sie tu u Was rozejrzec :)

Strasznie duzo do poczytania :) mam pierwszy skan za tydzien na NHS
Wczesniej bylismy z mezem prywatnie, bo mialam ostre bole I bralam sie, ze cis Nie tak:( czy na tym stanie bedzie samo USG czy jakie's dowcipne badamia tez? Bo Nie wiem na co sie nastawiac.

Będzie samo badanie USG w 12 tc. nie jestem pewna czy na tym scanie jest test na zespół Downa czy na następnym.
Tu nie robią takich badań jak w Polsce tu robią tylko 2 USG, badają mocz, ciśnienie oraz krew jeżeli wszystko jest wporządku. Przynajmniej ja tak miałam.

Nie bede sie nakręcac, bo w necie to wyczytam sobie wszystkie choroby Swiata he he chyba maja jakieś standardy, (mam nadzieje) :-) to moje pierwsze dziecko, jestem po dwóch poronieniach wiec i tak jestem w strachu:-) lekarka mnie prowadzi w Londynie bo angielskim lekarza do końca nie ufam, w pierwszej ciazy 3 tygodnie mnie przenosili z obumarla 10 tyg. ciaza a do 5 tygodni dla kobiety moze byc śmiertelna, mogli mnie załatwić sepsa, za drugim razem z krwotokiem trzymali mnie ponad 2h zanim mnie przyjęli, w rezultacie skończyło sie w toalecie, a wyniki podali mi przez telefon i życzyli szczęścia przy następnym, w tej ciazy 5 miesiecy brałam leki na podtrzymanie bo progesteron miałam za niski, bez progesteronu nie rozwija sie lozysko! ( oczywiście dla nic wszystko oki!!!) i gdyby nie moja lekarka to nie wiem jakby to sie dla nas skończyło :-) jeżdzę do niej na kontrole co 4 tygodnie :-) dzieki niej juz jesteśmy w 26 tygodniu :-) Z niecierpliwością czekam na chwile kiedy naszego Adrianka bede miała juz na rękach :-)

Na pierwszym scanie jest test na downa :-) ok 12 tyg, w 20 jest kolejny i ostatni, sprawdzaja dziecko czy sa jakieś anomalia no i oczywiście płeć dzidzi :-) pozdrawiam

Nie bede sie nakręcac, bo w necie to wyczytam sobie wszystkie choroby Swiata he he chyba maja jakieś standardy, (mam nadzieje) :-) to moje pierwsze dziecko, jestem po dwóch poronieniach wiec i tak jestem w strachu:-) lekarka mnie prowadzi w Londynie bo angielskim lekarza do końca nie ufam, w pierwszej ciazy 3 tygodnie mnie przenosili z obumarla 10 tyg. ciaza a do 5 tygodni dla kobiety moze byc śmiertelna, mogli mnie załatwić sepsa, za drugim razem z krwotokiem trzymali mnie ponad 2h zanim mnie przyjęli, w rezultacie skończyło sie w toalecie, a wyniki podali mi przez telefon i życzyli szczęścia przy następnym, w tej ciazy 5 miesiecy brałam leki na podtrzymanie bo progesteron miałam za niski, bez progesteronu nie rozwija sie lozysko! ( oczywiście dla nic wszystko oki!!!) i gdyby nie moja lekarka to nie wiem jakby to sie dla nas skończyło :-) jeżdzę do niej na kontrole co 4 tygodnie :-) dzieki niej juz jesteśmy w 26 tygodniu :-) Z niecierpliwością czekam na chwile kiedy naszego Adrianka bede miała juz na rękach :-)

Magda - to się nie dziwie, że w strachu jesteś sama tez bym była na Twoim miejscu. Mogę dać Ci dobrą radę nie czytaj w necie wszystkiego im mniej wiesz tym jesteś zdrowsza a razem z Tobą maluszek, a polowa z rzeczy w necie to bzdury a jak już coś "normalnego" to przecież każdy jest inny i inaczej wszystko przechodzi. Więc głowa do góry trzymam kciuki żeby wszytsko dobrze się skończyło i maluszek był z Wami cały i zdrowy :)

reklama
Kaliena ja chodziłam na prywatny scan do hello baby i bardzo ale to bardzo sobie chwale. Brałam hd bardzo często w promocji. Chodziłam do stałej babeczki, robiła nam mnóstwo zdjęć ale jak sama nazwa mówi, tam idzie się pooglądać dzidzie a nie ją badać. Oczywiście, zawsze pomierzyła, sprawdziła czy nie ma problemów ilość wód etc ale to nie jest medyczny scan. Na taki musisz się prywatnine zapisać np w mothercare o ile dobrze pamiętam. Mają swoje oddziały i tam robią scany z badaniami ale ceny są zas kosmiczne.

Jak z maluchem jest wszystko ok to tu nie potrzeba więcej scanów.. bo i po co? Tak samo badań.
Jeśli Cię coś martwi to powiedz o tym i już, albo idź na ip.
W jakim szpitalu będziesz rodzić?

GBS to wymaz się robi a nie krew..

Co do scanu to pierwszy miałam w 9tc potwierdzający, że wsio ok, od razu dostałam też leki przeciwwymiotne i badania, spędziłam u położnej pół dnia i to było 31.12 :-D

Następny jak piszę w karcie ciąży, wtedy jak się zgodziłyście robią wam od razu też testy z krwi plus wiadomo, badanie przezierności etc. Kiepsko wspominam ten scan bo mnie babka olała i uczyła jakąś nową. Ale wyniki ok.

Następny to wiadomo połówkowy, dokładny. I jak wszystko ok to chyba zależy od szpitali, sama nie wiem.

Mam niskie łożysko to jakoś nie mam problemu, skaczą koło nas etc. Scan miałam w 28t, 32t i teraz idę znowu w 36t. Poprosiłam o badanie szyjki nie było problemu, normalnie robią to drugie usg dodatkowo po zwykłym i mierzą to i owo.
Jak się skarżyłam na bóle w pochwie to też mogła zbadać, tylko ja nie chciałam bo nie znoszę a i po co..

W 9tc chyba miałam wszystkie możliwe wymazy robione, badania krwi inne u lekarki inne w gumie. Tam robią mi dodatkowo pełną morfo, toxo dodatkowo, tsh i co sobie zażyczę plus przychodzi mi piguła co tydzień sprawdza mocz i ciśnienie.
Położnej nie mam i nie miałam.

Z drugiej strony ja z tych lękowych, więc muszą dbać tak a nie inaczej..

Andzia nie mam pojęcia co to o czym piszesz, ja do 40 to tu na pewno nie donoszę bo cc mam za 3 tyg :-D no chyba, że będzie coś nie tak na scanie dalej to jednak wcześniej..

Verita, grrr linka nie mogę znaleźć :-D
Jeszcze mam tą oferte z bounty i emmas diary ale tam cen nie sprawdzałam..
Będę szukać tego o którym mówiłam, heh.

Mam :D

Baby Photography Southport | Jo Rutherford Photography
Photography in Wirral and Cheshire | Jennie Miles Photography
Professional Photographer Manchester, Cheshire and Lancashire UK

Do tego pierwszego mam jeszcze zniżkę 50%..

Ostatnia edycja:
Do góry