reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

szczescliwego nowego roku! oby ten nowy byl jeszcze lepszy od poprzedniego :tak:

CIMG0733.jpgCIMG0731.jpg

reklama
agatakat, kochana kruszynka ;)

Ja tez zycze wszystkiego dobrego w nowym roku, a przede wszystkim szczesliwych rozwiazan wszystkim ciezarnym na wyspach :)

Co tam u was slychac? Od nas goscie juz pojechali, a jutro D wraca do pracy i znowu bede sama z malym do 17. No, ale juz tylko miesiac bo na poczatku lutego wracamy do Polski :) nie moge sie doczekac, a jednoczesnie sie boje.. po 6 latach tutaj, bedzie mi pewnie ciezko sie przestawic.

Julek w czasie wigilijnej kolacji slodko spal i zbudzil sie jak juz zjedlismy, w swieta mial w miare dobry humorek :), potem kilka dni marudzil w dzien (dostalam @ i czytalam ze moze byc dziecko marudne w te dni) za to dlugo spal w nocy po 7,9h, az sie zmartwilam czy powinnam go wybudzic. W sylwestra zasnal o polnocy :) chyba chcial przywitac nowy rok :D i obudzil sie dopiero o 9 rano.

Kupilismy mate edukacyjna i mimo, ze jeszcze niewiele na niej potrafi zrobic (potraca niechcacy zabawki albo chwyta przez przypadek) to jest zadowolony jak sobie na niej lezy. Martwie sie tylko, ze bardzo nie lubi lezenia na brzuszku i jak juz lezy to nie podnosi zabaradzo glowki do gory, podniesie na chwilke, a potem kladzie bokiem i guga..

elzu a ja wyczytalam ze dziecko 2 miesieczne powinno odpowiadac usmiechem na usmiech, gdzie Amanda tego nie robi :/ czasem sie usmiechnie i to bardzo zadko, najczesciej nie do nas tylko do sciany, okna itp.. i juz sie zastanawiam czy prawidlowo sie rozwija..

u nas to samo od jutra T. wraca do pracy i juz mi smutno, bo Amanda ostatnio bardzo marudna/poplakuje popoludniami.. poplakuje to malo powiedziane ona sie drze i ZANOSI :/ nie sadze ze to kolki bo ma mieki brzuszek, po prostu taki kaprys ;)

zazdroszcze Ci ze Julek tyle spi, ja nie pamietam kiedy przespalam jednym ciagiem 4 godz.. aha i ja jeszcze okresu nie mam! dziwne wypatruje go juz od jakiegos czasu a tu ani widu ani slychu (tydz temu odstawilam Amande od piersi.. jaki to bol i krzyk masakra..)

Hej dziewczyny u nas pomalutku, ja tez wlasnie dostalam pierwszy okres :)
Mala w dzien tez juz jest bardzo aktywna i slodko zaczyna sie smiac do starszego braciszka :tak:, duzo ja nosze na rekach bo strasznie sie tego domaga ;-) ale nie jest zle dajemy rade :tak:. Codziennie obowiazkowy spacerek jesli temp. nie schodzi poznizej 0. Od jutra bede miala troche lzej bo starszy synek idzie do szkoly po swiatecznej przerwie....

U nas też leci pomalutku. Mała od kilku dni bardziej marudna niz zwykle,od wczoraj masakra jakaś,co godz chce cyca,tylko na rękach się uspokaja,nawet bujać jej nie trzeba,wystarczy przytulić. Jestem prawie pewna,że to skok rozwojowy. Zaczęła się tez częściej uśmiechać,ale nie są to jeszcze uśmiechy świadome-przynajmniej tak mi się wydaje. Też nie wiem co to przespana nocka,wczoraj zasnełyśmy dopiero o 4,dziś mała od 2h śpi ale jak długo to się okaże,bo za wcześnie chyba zasneła aby do rana dociągnąć. Chociaż jakieś szanse pewnie są,bo dziś malutko w ciągu dnia spała,co u niej to rzadkość.

Dziewczyny... nie panikujcie... każde maleństwo rozwija się we własnym tempie...
Z tego co pamiętam świadome uśmiechy zaczynają się jakoś w 3 miesiącu.
Filip ma 10 miesięcy i w przeciwieństwe do swoich rówieśników nie siada sam, nie wstaje, nie stoi bez podtrzymywania, nie raczkuje, a już tymbardziej nie chodzi. Ja się tym nie przejmuję- wszystko w swoim czasie.

agatakat, no widzisz, za to Amanda wiecej sie gimnastykuje niz Julek, moze ona pozniej nadrobi usmiechanie, a Julek cwiczenia.. w koncu kazde dziecko jest inne i ma inne tempo..

Nasz maly to bedzie chyba gadula, jak jest w dobrym humorze to gada po swojemu i rozsyla usmiechy, dzis probowal gadac do taty w kąpieli, tylko my kąpiemy w wiaderku i D podtrzymywal mu glowke pod brudka - co utrudnialo troche mowienie ale on sie nie poddawal i gugal :)

Dzis kupilam smoczek aventu (wczesniej podalam mu TT ale nie umial ssac) i umie go ssac, ssal jak szalony az dziwne dzwieki wydawal przy tym wiec moze nie bedzie juz jadl tak czesto i dlugo.. bo w dzien zwykle co 2h (chcialby pewnie czesciej ale staram sie robic 2h przerwy, zeby chociaz sutki odpoczely) i wisi godzinke.. ale troche sie boje mu dawac, zeby pozniej nie bylo problemu oduczania..

mamcia10, ja dostalam @ jak Julek kilka nocy z rzedu dlugo spal i zrobily sie przerwy w karmieniu. Bylam zaskoczona bo sie nie spodziewalam i nic mnie nie bolalo jak to bywalo przed ciaza.
Nasz maluch tez lubi noszenie (albo chociaz siedzenie na kolanach), a ze z zasypianiem tez ma problem w dzien.. to jeszcze lulam go.. ale odkrylam ze zasypia pieknie w lezaczku bujanym i juz kilka razy to wykorzystalam (jak zasnie to przekladam bo nie chce zeby w takiej pozycji spal).

pandorka, pewnie masz racje, za duzo sie zamartwiamy ;) a jak w ogole sie czujesz? Tosia kopie? Jak tam brzuszek? Duzy juz?

A to my wczoraj :)

Załączniki

• 163846_1814533726825_1344520753_2089225_6376253_n.jpg
    163846_1814533726825_1344520753_2089225_6376253_n.jpg
    46,9 KB · Wyświetleń: 50
Nie czuję się najlepiej, ale nic na moje dolegliwości za bardzo poradzić nie można niestety. W każdym razie daję radę. Rośka kopie jak szalona, abrzucha pomimo, że to już 28 tydz, to nie widać prawie ;-)

reklama
mamcia my wlasnie staramy sie nie lulac Amandy, juz teraz rece odpadaja jak sie ja dluzej trzyma a co dopiero bedzie potem.. na rekach jest u nas jak placze albo marudzi..i to lulanie probujemy jej wynagrodzic przytulajac ja przed zasnieciem i zasypia zawsze wtulona w ktores z nas na boczku (tak tak T. sie przemogl i przy nim corcia tez zasypia wtulona) i czesto laduje u nas w lozku w nocy/albo nad ranem.. no coz idealnie nie da sie wychowywac :)

joasia ja kiedys gdzies wyczytalam ze im wiecej dziecko spi w dzien, to tym bardziej jest zadowolone i bedzie dluzej spac w nocy :D ktos przeklamal ostro ;) bo jak Amanda spi dluzje w dzien, a zwlaszcza jak spi dlugo po poludniu to napewno bedzie buszowac miedzy 1 a 5 w nocy.

pandorka Ty jeszcze caly czas pracujesz? pewnie to tez przeszkadza wypoczac tak jak to by sie chcialo w ciazy.. jesli to Cie pocieszy to ja wymiotowalam do 9 miesiaca ciazy ;)

elzu wygodnie tak kapac w tym wiaderku? mi sie jednak bardziej podobaja wanienki, zwlaszcza ze Amanda juz zaczela kopac nozkami w wannience i sie odpychac od konca wanienki :) sliczne zdjecie! co do smoczka to mowia ze to nie jest zle jak dziecko ma duza potrzebe ssania :) a do 4 miesiaca jest jeszcze czas zeby oduczyc dziecko.. a u nas czasami jest tragedia, Amanda marudzi izasypia tylko ze smoczkiem, a ten jej co chwila wypada, i tak spedzam godzine siedzac przy niej i podajac jej smoczka.. :/

Do góry