reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

elzu to juz byla ostatnia wizyta helath visitor (sprawdzenie jak sie dziecko rozwija w wieku 6 tyg :? pytala sie czy sie usmiecha, ile je, czy ja nie mam mysli samobojczych hehe i tym podobne), no wlasnie ostatnio byla wazona jak miala okolo miesiaca (4,450 a przy porodzie 3,370), bo u mnie wazenie najblizej jest tylko w pon, a w ten padal snieg i sie nie wybralysmy, mam nadzieje ze 27 w pon beda otwarci, 3 w pon pewnie nie bo bank holiday czyli kto wie moze ja dopiero za 3 tyg zwaze.... :/ 7 stycznia mamy szczepienie to wtedy poprosze tez o zwazenie :)

my nawilzamy powietrze w nocy jak jest harczenie, ale pediatra nam mowil ze male dizeci tka maja ze harcza ;)

myslicie ze moge pozowlic Amandzie spac na brzuchu? helath viistor mowila ze jak sie przekreci tka w nocy to trudno zzebym nie budzila sie w nocy zeby sprawdzic, ale jak widze ze jest na brzuchu to lepiej ja przekrecic..

reklama
Witam Was wyspowe ciężarówki ;-) i chciałabym dołączyc do Waszego grona i w związku z tym mam do Was kilka pytan :tak:. Kiedy najlepiej jest isc do GP w którym tyg obecnie jestem w 4 a słyszałam ,ze sie idzie w 6 tyg ? Obecnie biore witamy santogen ale mi sie konczą i czy moge sobie kupic inne np dla cieżarnych z kwasami omega 3 bo widziałam ,ze takie są .Dziekuje za wszelkie porady i pozdrawiam.

oo fleur jak cudowna nowina :)) gratuluje!! mysle ze od Ciebie zalezy w ktorym tyg pojdziesz do gp, oni zazwyczaj i tak tylko wyliczaja ile jest kobieta w ciazy, zaznaczaja w papierach ze jest ciezarna i kieruja do poloznej :) fajnie jesli polozna jest od razu na miejscu w przychodni, czasem trzeba sie z nia umawiac.. np ddzwonic do glownego centrum poloznych i przydzielaja Ci polozna, ona do Ciebie oddzwania i umawia na pierwsza wizyte ktora jest kolo 7 tygodnia :) na pierwszej wizycie ktora moze trwac nawet do godziny, polozna przeprowadza wywiad na horoby w przeszlosci/obecne/ uczulenia/ jakies wskazania itp..
ja w ciazy bralam zestawy witamin dla kobiet ciezarnych, nie pamietam nazwy, taka kobietak z brzuszkiem na opakowaniu, potem dostalam witaminy z polski, prenatal i inne, najwazniejsze by brac takie co zawiraja kwas i brac je przynajmniej przez pierwsze 3 miesiace.

Hello Agata sąsiadko ;) dzieki za info :tak: myslałam ,ze pierwsza wizyta jest w 12 tyg z połozną :baffled: Wogole to musze najpierw znalesc swojego nowego GP bo ciagle należe do mojego starego i bardzo żałuje ,ze juz tam nie bede bo miałam naprawde dobrego lekarza mam nadzieje ,ze tutaj tez na takiego trafie :tak:

fleur z tym gp w chatham to roznie :/ tak jak ja pisalam ze dwie strony dalej ze ostatnio poszlam do gp a tam babeczka mi mowi, ze tylko jeden problem na jednej wizycie ;) w 12 tyg to jest pierwszy skan :) tak mi sie wydaje ze ja bylam kolo 7 tyg u poloznej albo 9.. ale moze inne dziewczyny tez sie wypowiedza :)

czesc fleur- Gratulacje!!! ja bylam w 9 tyg pierwszy raz u gp i poloznej a w 12 mialam scan, ale do gp nie zaszkodzi isc wczesniej bo nie wiadomo czy u nich bedziesz miala polozna czy musisz gdzies indziej chodzic i jak to jest z umawianiem...
ja musialam na wizyty do midwife jezdzic do szpitala a znajoma miala w gp.... i na pierwsza wizyte i scan oni mnie umowili a na dalsze sama zalatwialam :)

Ale sie wscieklam.. poszlam z buta z wozkiem przez snieg jakies pol godz w jedna strone.. do tego child centre zeby go zwazyc.. a oni, ze dzis nie waza bo jest "so close to christmas" a co ma piernik do wiatraka?!?! To pytam baby czy moge sama sobie go zwazyc, a ona ze wagi sa w zamknietym pokoju.. jasne.. sciema jakas. W kazdym razie glupia jestem.. moglam najpierw zadzwonic ale skoro zawsze w srode waza.. to myslalam ze dzis tez.. :/ Nogi mnie bola jak po silowni :)

Ja bylam u GP kolo 6tyg, kazala mi sie umowic z polozna (w tej samej przychodni) i ze moglam od razu w recepcji sie umowic zamiast isc do GP najpierw. Moze warto zadzwonic do przychodni i sie zapytac.

Witaj Fleur i gratuluje :)
Ja zadzwoniłam do GP i powiedziałam od razu,że jestem w ciąży i zapytałam czy powinnam do lekarza się umówić czy położna od razu. Zapytała mnie pani skąd wiem,że to ciaża,więc jej mówię,że się staraliśmy i że 2 różne testy ciążowe wyszły pozytywnie,więc ona mi na to,że do lekarza już nie musze,bo on to w sumie tylko by potwierdził tę ciążę badaniem,ale skoro 2 testy dały pozytywny wynik to dostałam nr telefonu do położnej,zadzwoniłam tam i dostałam termin na pierwszą wizytę ok 8tyg.

Dziekuje dziewczyny za informacje :tak: tak czy siak ide jutro zapisac sie do mojej przychodni wiec od razu zapytam co i jak czy mam sie umawiac czy nie :sorry2: czy ja tu sama zostałam na placu boju;-)pozdrawiam was wszystkie i dobrej nocy pa

reklama
Do góry