reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

kamilalopez mysle ze z obywatelstwem dla siebie moge poczekac, narazie i tak jestesmy w 'bezpiecznej sytuacji' co by rzad nie zmienil nie moze cofnac dotychczasowych racji i przywilen dla juz obecnych czlonkow uniii europejskiej. moga cos tam przedluzyc i tak dalej, ale narazie obywatelstwo nie jest konieczne zeby tutaj mieszkac, pracowac czy sie uczyc :tak:
ale jesli Mala moze miec brytyjskie obywatelstwo to czemu nie, w przyszlosci to moga byc dla niej plusy a jesli nigdy nie uzyje paszportu brytyjskiego to juz jej wybor :tak:

a co do bycia rezydentem to moj brat mowil, ze jesli dziecko urodzilo sie przed okresem tych 5 lat rodzica bycia w Anglii, to jak to 5 lat minie to i tak mozna aplikacje o stalego rezydenta zlozyc.. wtedy to jest bardziej skomplikowane ale tez jest mozliwosc zeby dziecko dostalo brytysjki paszport.

reklama
kamilalopez mysle ze z obywatelstwem dla siebie moge poczekac, narazie i tak jestesmy w 'bezpiecznej sytuacji' co by rzad nie zmienil nie moze cofnac dotychczasowych racji i przywilen dla juz obecnych czlonkow uniii europejskiej. moga cos tam przedluzyc i tak dalej, ale narazie obywatelstwo nie jest konieczne zeby tutaj mieszkac, pracowac czy sie uczyc :tak:
ale jesli Mala moze miec brytyjskie obywatelstwo to czemu nie, w przyszlosci to moga byc dla niej plusy a jesli nigdy nie uzyje paszportu brytyjskiego to juz jej wybor :tak:
a co do bycia rezydentem to moj brat mowil, ze jesli dziecko urodzilo sie przed okresem tych 5 lat rodzica bycia w Anglii, to jak to 5 lat minie to i tak mozna aplikacje o stalego rezydenta zlozyc.. wtedy to jest bardziej skomplikowane ale tez jest mozliwosc zeby dziecko dostalo brytysjki paszport.

No napewno jest wiele plusow tego ze dziecko bedzie mialo brytyjskie obywatelstwo:-)

Wiesz moze jakie dokumenty sa potrzebne do rejestracji dziecka w Polsce i ile trzeba czekac na pesel? I czy potrzebny jest pesel dziecka zeby sie starac o becikowe?

Co do rezydenta to u mnie jest pogmatwane troszke bo 2 lata temu HO mi odmowil ze wzgledu na to ze nie wyslalam w ciagu miesiaca dokumentu zeby zmienic pracodawce,choc przerwy w pracy w ogole nie mialam.Po kilku miesiacach znow zmienilam pracodawce ale pracowalam dalej w tej samej firmie i moj nowy pracodawca powiedzial ze bedzie wszystko zrobione automatycznie i nie musze nic wysylac-bledem bylo ze jej posluchalam bo jak urodzilam to musialam szybko rejstrowac pracodawce bo inaczej byly by problemy z benefitami.I w sumie pracowalam dla nich prawie trzy lata a zarejstrowane w HO jest od kwietnia i teraz znow mam ciagle problemy w Job Centre.Musze zadzwonic do HO i zapytac czy jest mozliwosc dostania rezydenta jesli bym im wyslala P45 i P60 bo z tego co wiem to dostac moge jak mam przepracowane 12 miesiecy od dnia rejestracji firmy w HO z przerwa nie wieksza niz 1 miesiac.Wiesz cos moze na ten temat?

Elzu tak jak napisala Agatakat 1wszy paszport jest wazny 5 lat

Ostatnia edycja:
kamilalopez troche zagmatwalas :tak: sluchaj iel jestes lat w Anglii? na tymczasowego rezydenta mozna skladac po przepracowaniu 12 miesiecy od dnia zarejestrowania sie po raz pierwszy w home officie. Na stronie juz nie pamietam jakiej, albo uk border albo direct.gov jest napisane ze MASZ OBOWIAZEK wysylac i zmieniac papiery na nowego pracodawce ale tylko przez pierwsze 12 miesiecy.
Wiem, ze pracodawcy dla swietego spokoju i tak chca zeby przynosic im swoj home office i oni wysylaja i dostaje sie ten papier na obecnego pracodawce, ale jak napisalam MAS ZOBOWIAZEK TO ROBIC tylko przez pierwsze 12 miesiecy. po okresie przepracowanego roku nikt nawet nie powinnien sie pytac o to zebys pokazala home office (tak pisze na stronkach rzadowych), ale wiem ze i tak o to pytaja.

to pytanie teraz jest czy Ty mialas ta sytuacje ze nie zmienilas home officu na nowego pracodawce (ze swojego powodu lub z bledu pracodawcy) w ciagu pierwszych 12 miesiecy?

a co do benefitow to moj brat aplikowal o housing benefit i odpisali mu ze ma dolaczyc home office (a byl juz w uk ponad rok, i juz mial wyrobionego tymaczasowego rezydenta.. ale ten rezydent nie ma znaczenia tylko to ze home office mial juz od roku) i im odpisal grzecznie list i dolaczyl linka do stronki rzadowej ze po roku przepracowania tutaj nie potrzebuje nikomu home officu pokazywac, i w 2 tygodnie mial pieniadze na koncie ;-) bez gadania juz aplikacja przeszla.

co do rejestracji dziecka w pl: trzeba przetlumaczyc akt urodzenia brytyjski na j.polski - tlumacz musi mieszkac na terenie polski. potem juz spokojnie mozna zarejestrowac dziecko przy miejscu swojego zameldowania w pl, jesli masz w nazwisku polskie znaki to jeszcze podczas rejestracji wypelnia sie forme o korekte polskich znakow - ale to powinni zrobic od reki. Pesel dostajesz od reki po rejestracji dziecka.

jesli nie masz meldunku w pl to podobno da sie zalatwic rejestracje dziecka w Polsce przez konsulat :tak:

kamilalopez troche zagmatwalas :tak: sluchaj iel jestes lat w Anglii? na tymczasowego rezydenta mozna skladac po przepracowaniu 12 miesiecy od dnia zarejestrowania sie po raz pierwszy w home officie. Na stronie juz nie pamietam jakiej, albo uk border albo direct.gov jest napisane ze MASZ OBOWIAZEK wysylac i zmieniac papiery na nowego pracodawce ale tylko przez pierwsze 12 miesiecy.
Wiem, ze pracodawcy dla swietego spokoju i tak chca zeby przynosic im swoj home office i oni wysylaja i dostaje sie ten papier na obecnego pracodawce, ale jak napisalam MAS ZOBOWIAZEK TO ROBIC tylko przez pierwsze 12 miesiecy. po okresie przepracowanego roku nikt nawet nie powinnien sie pytac o to zebys pokazala home office (tak pisze na stronkach rzadowych), ale wiem ze i tak o to pytaja.

to pytanie teraz jest czy Ty mialas ta sytuacje ze nie zmienilas home officu na nowego pracodawce (ze swojego powodu lub z bledu pracodawcy) w ciagu pierwszych 12 miesiecy?

a co do benefitow to moj brat aplikowal o housing benefit i odpisali mu ze ma dolaczyc home office (a byl juz w uk ponad rok, i juz mial wyrobionego tymaczasowego rezydenta.. ale ten rezydent nie ma znaczenia tylko to ze home office mial juz od roku) i im odpisal grzecznie list i dolaczyl linka do stronki rzadowej ze po roku przepracowania tutaj nie potrzebuje nikomu home officu pokazywac, i w 2 tygodnie mial pieniadze na koncie ;-) bez gadania juz aplikacja przeszla.

co do rejestracji dziecka w pl: trzeba przetlumaczyc akt urodzenia brytyjski na j.polski - tlumacz musi mieszkac na terenie polski. potem juz spokojnie mozna zarejestrowac dziecko przy miejscu swojego zameldowania w pl, jesli masz w nazwisku polskie znaki to jeszcze podczas rejestracji wypelnia sie forme o korekte polskich znakow - ale to powinni zrobic od reki. Pesel dostajesz od reki po rejestracji dziecka.

jesli nie masz meldunku w pl to podobno da sie zalatwic rejestracje dziecka w Polsce przez konsulat :tak:

Jestem w Anglii 4,5 roku i wlasnie problem w tym ze nie mam przepracowanych 12 mesiecy po zaresjstrowaniu w HO bez tej przerwy mniejszej niz 1 miesiac i jest to z winy mojego pracodawcy i wychodzi na to,ze bede musiala za jakis czas isc do pracy zeby rok przepracowac i nie miec z tym problemow.

Co do rejestracji dziecka w pl to czy od reki wydaja pesel czy trzeba czekac jakis czas?Chce to zalatwic jak bede w grudniu w polsce bo chcialam zlozyc papiery o becikowe a z tego co wiem to jest tylko rok czasu na to po urodzeniu dziecka.

Ja sie nad tym paszportem i rezydentem (dla nas) zastanawiam, dlatego, ze my wlasciwie to mamy plan juz zostac w PL na stale (chociaz przeciez nigdy nic nie wiadomo na 100% :)). Pewnie mieszkajac tutaj na stale nawet bym sie nie zastanawiala, bo latwiej byloby maluchowi z angielskimi papierami, a tak my polskie papiery i tak musimy zrobic.. ale jeszcze pomysle :) Ta rezydenture dla nas to moglabym juz wyslac w sumie - dlugo sie na to czeka?

Co do becikowego, to polzna trzeba poprosic o ten dokument ze sie bylo pod opieka w czasie ciazy? Pewnie wytrzeszczy na mnie oczy i nie bedzie wiedziala o co mi chodzi.. tak jak poprosilam ja o pisemko na lot samolotem, ze jestem w ciazy ale moge leciec.. to byla w szoku ze takie cos potrzebuje.. eh.

elzu potem jak juz bedziesz chodzic na warzenie dziecka to jaka kolwiek polozna moze Ci to podpisac (tak mi sie wydaje ze mojeje siostrze tak podpisali), no i zeby dostac to becikowe tutaj to musisz sobie ten papier podpisany skabinowac. a na odpowiedz z rezydenta czekalam 3 tygodnie ale to moze zejsc dluzej,,

kamilalopez hmm troche lipa, bo jednak musisz miec udokumentowane te 12 miesiecy.. ale wydaje mi sie ze moga byc teraz 12 miesiecy jakie kolwiek ale przepracowane, wiec np jakbys wliczyla macierzynski w to (o ile dostawalas) to czy by sie nie nazbieralo 12 miesiecy?

pesel dostajesz od razu podczas rejestracji, nie trzeba czekac :tak:

a ja dzisiaj po wizycie z polozna, glowka jest wstawiona 2/5 w kanal rodny :-D:-D i moge zaczac rodzic w kazdynm momencie. elzu a Twoja mowila cos na ten temat?

Hej dziewczyny ja dzis w nocy wyladowalam w szpitalu :( z krwawieniem. Okazalo sie ze mam jakiegos skrzepa w srodku ale nie wiedomo skad :( z mala na szczescie wszystko dobrze, teraz jestem w domu jak zaczne krwawic mam wrocic do szpitala, narazie mam takie brazowe uplawy :( boje sie na maxa bo tak naprawde nic nie wiem....

reklama
Kilka dni nie zaglądałam na ten wątek a tu proszę-kilka stron do czytania.
Agatakat przeczytałam to info o papierach rezydenta i podwójnym obywatelstwie dla dziecka-jeśli to nic nie kosztuje to w sumie mogę się o to dla małej postarać bo nie wiadomo ile lat my tu jeszcze będziemy a jeśli kiedyś taki paszport może się jej do czego przydać i ułatwić życie to czemu nie. Mam przepracowane bez dłuższej niż miesiąc przerwy ponad 5 lat tutaj więc wysłać papiery nie zaszkodzi. Mam tylko pytanie-mówisz,że Ty na odp czekałaś 3 tygodnie ale wiadomo,że może to potrwać znacznie dłużej a że muszę im wysłać swój paszport to mam pytanie-czy po narodzinach dziecka ten paszport mi będzie tu do czegoś potrzebny(rejestracja dziecka, wyrobienie tymczasowego paszportu dla małej w konsulacie-na początku roku chcieliśmy lecieć w trójkę do PL). Mamy oboje polskie dowody tożsamości i ewentualnie brytyjskie prawa jazdy jako dokumenty tożsamości wiec jeśli paszport będzie mi zbędny to wyśle.

Mamcia10 trzymaj się dzielnie i postaraj się myśleć pozytywnie-stres nie działa dobrze na dzieciaka. Będzie dobrze-musi być. Do góry uszy :)

Do góry