reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

kamilalopez, uff to dobrze, bo sie troche przestraszylam :) nie chce siedziec bardzo dlugo, ale na tyle, zeby dojsc do siebie na tyle, zebym mogla sie malenstwem sama zajac..

Dziewczyny mam pytanie co do spraw papierkowych, chcialabym dla naszego malucha jak najszybciej wyrobic paszport, bo w lutym chcemy leciec do PL, a pewnie sie jeszcze czeka na wyrobienie.. tylko nie mam pojecia jak sie za to zabrac. Mamy w Manchesterze konsulat, to tam sobie juz doczytam, ale jak to wyglada ze strony angielskiej z aktem urodzenia? Jak sie go zalatwia?

reklama
Dziewczyny mam pytanie co do spraw papierkowych, chcialabym dla naszego malucha jak najszybciej wyrobic paszport, bo w lutym chcemy leciec do PL, a pewnie sie jeszcze czeka na wyrobienie.. tylko nie mam pojecia jak sie za to zabrac. Mamy w Manchesterze konsulat, to tam sobie juz doczytam, ale jak to wyglada ze strony angielskiej z aktem urodzenia? Jak sie go zalatwia?

Jesli chodzi o akt urodzenia to zalatwienie go jest bardzo proste. Przy wyjsciu ze szpitala dostaniesz kartke z informacja na ten temat i numerem telefonu pod ktory musisz zadzwonic i sie umówić na spotkanie masz na to 42 dni, zabierasz wypis ze szpitala ze soba i tam od reki wypisuja akt urodzenia, kosztuje 3,5. Jesli nie jestescie malzenstwem musicie byc oboje.

elzu dokladnie tak jak irka napisala, tylko w przypadku jka nie jestescie malzenstwem to jest jakas forma ktora Ty mozesz wypisac i podpisac ze Twoj partner jest ojcem i nie bedziesz musiala przy tym byc. z tego co mi wiadomo to pierwsza kopia aktu powinna byc za darmo (chyba ze cos sie zmienilo) ale warto sobie wziasc pare kopi, a te kopie kosztuja grosze :tak:

co do paszportu tymczasowego (na 12 miesiecy) to skladasz aplikacje w konsulacie i nie musisz nawet aktu urodzenia brytyjskiego tlumaczyc :tak:

sprawa sie komplikuje jesli chcesz wyrobic paspzort na dluzej to juz musisz zarejestrowac dziecko w pl, a zeby to zrobic musisz akt urodzenia brytyjski przetlumaczyc na j.poslki i musi zrobic to tlumacz mieszkajacy w pl.

Ja rejestrowalam mala w zeszy piatek i skrócony akt urodzenia jest za darmo (jest tam tylko imie i nazwisko dziecka), a pelen kosztuje 3,5 za szt. (sa na nim dane także rodzicow).

irka jak tam pepuszek? ja to bym tylko przemywala woda i dobrze osuszala po kapileli :tak: nie wiem czy bym stosowala spirytus, jednak teraz sie mowi ze lepiej nic nie robic to szybciej sie goi

Dzieki za info co do aktu urodzenia i paszportu, a nie wiecie jak to jest z becikowym w PL? Bo ja tutaj nie dostane (za wysokie zarobki), a do PL wracamy na stale wiec pomyslalam, ze moze mi sie nalezy, tylko na stronie o becikowych nie pisza nic co z dziecmi urodzonymi poza Polska i jeszcze ze trzeba jakis papierek od lekarza ze sie bylo pod opieka lekarza w czasie ciazy.. (chociaz w jednym miejscu pisza ze do grudnia 2011 nie trzeba, a pod tym daja linka do wzoru zaswiadczenia lekarskiego.. wiec juz nie wiem czy to trzeba czy nie :/

edit. wlasnie doczytalam ze chociaz jeden z rodzicow musi przez rok mieszkac w pl przed narodzinami, takze chyba nic z tego, bo oboje mieszkamy tutaj 6 lat..

elzu po 6 latach decydujecie sie na powrot do pl na stale? wasze dzieciatko po urodzeniu tutaj bedzie mialo brytyjskie obywatelstwo:tak: co do becikowego w pl to nie wiem, ale to w UK nam tez raczej nie bedzie sie nalezec :no:

irka mi mama kladla pieniazko i przyklejala plastrem zeby mi sie pepek wchlonal do srodka :tak: ale to juz wersja bardziej hardkorowa :-D

Elzu a jest ktores z was zameldowane w Polsce?Jesli tak to nie powinniscie miec problemu z becikowym.

Agatakat to zalezy.Dziecko dostaje brytyjskie obywatestwo tylko jesli jedno z rodzicow je ma.Jesli oboje rodzicow ma obywatelstwo polskie to chocby mieszkali w UK 10 lat-dziecko niestety nie dostanie.

reklama
agatakat, no tak jakos wyszlo, ze wracamy :) wlasciwie to przyjechalismy do Angli na 8 miesiecy.. i tak sie przeciagnelo :)

kamilalopez, ja jestem caly czas zameldowana w Polsce ale tutaj caly czas pracuje i procz tego zameldowania to w Polsce nie mam zadnych papierkow, ze tam mieszkam.. moj D byl pare lat temu wymeldowany tymczasowo (zeby uniknac wojska) ale nie wiem wlasnie na ile czasu to dzialalo..

Do góry