reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

kamilalopez zeby dziecko otrzymalo obywatelstwo brytyjskie wystarczy ze jedno z rodzicow ma status stalego rezydenta:tak: a taki status Polacy otrzymuja automatycznie po 5 latach ciaglej legalnej pracy w uk (ewentualnie studiowanie itp). potrzeba tylko wyslac potwierdzenie do uk border ze te 5 lat ma sie przepracowane (payslipy, p60 z 5 lat itp) i wbijaja w paszport 'leave to remain' :tak: ja tak mam, obywatelstwa brytyjskiego nie mam, a nasza corcia bedzie miala podwojne obywatelstwo :-)

elzu tak czasem bywa, moj brat tez po tylu latach nagle zdecydowal ze beda wracac do pl, ale to tez kwestia jesli ma sie do czego wracac, np dom czy mieszkanie na wlasnosc w pl :tak:

reklama
a nie wiecie jak to jest z becikowym w PL? Bo ja tutaj nie dostane (za wysokie zarobki)
a jaka jest granica zarobków aby dostac tu becikowe? Powiem szczerze,ze nie interesowałam się tym do tej pory,bo nawet nie miałam czasu,a zasiłków też żadnych nie pobieramy bo mamy powyżej minimum. Wiem,że aby dostac becikowe to trzeba pobierac working tax credit i(lub) child tax benefit ale z jakimś dodatkiem,nie najniższą "wersję". Natomiast w pracy przed odejściem mi powiedzieli,że jak już będę na macierzyńskim to żebym zadzwoniła do HM i powinnam dostać working tax credit bo macierzyński podobno nie wlicza się do rocznych zarobków. I powiedzieli mi,że po urodzeniu dzieciaka też mogę się ubiegać o ten child benefit ale z zasiłkami w tym kraju nie miałam do tej pory do czynienia i jestem kompletnie zielona w tym temacie.

agatakat, a to nie wiedzialam nawet o tym obywatelstwie, my przyjechalismy razem w sierpniu 2004, ale nie jestem pewna czy z pierwszego pol roku mam payslipy.. ale p45 powinnam miec.. zeby to wyslac to trzeba jakies konkretne papierki wypelnic? Masz moze jakies linki, do poczytania na ten temat?

Co do powrotu do PL, to mieszkania swojego nie mamy, bedziemy mieszkac w domu moich rodzicow - taki domek kwadratowy, oni na dole maja kuchnie, lazienke i sypialnie i salon, a my bedziemy mieli na gorze (glowne wejscie jest wspolne, ale w srodku jest klatka schodowa i oni maja swoje drzwi do mieszkania) kuchnia, lazienka + 3 pokoje. Jesli chodzi o prace, to moi rodzice maja taka mala drukarnie.. i wlasciwie to juz sa na emeryturze.. wiec jak nie przejmiemy rodzinnego biznesu to sie zmarnuje, wiec sprobujemy.. i zobaczymy jak bedzie :)

joasia79, no ja tez wlasnie jestem zielona w tych tematach, kiedys sprawdzalam na jakiejs stronie czy cos nam sie nalezy i bylo ze nie wiec zalozylam ze becikowe tez nie, bo child benefit to wszyscy dostaja, wiec bede sie starac. Nawet jak pojade do PL to jestem jeszcze przez rok zatrudniona normalnie wiec moge go odbierac (w koncu kogo to obchodzi gdzie spedzam swoj urlop).

Wlasnie doczytalam na stronie konsulatu takie cos:

Odpis skrócony aktu urodzenia;
wydany przez polski urząd stanu cywilnego; w przypadku ubiegania się o paszport po raz pierwszy. W szczególnie uzasadnionych przypadkach konsul może przyjąć brytyjski akt urodzenia (Certified Copy of Entry).

Czy to ze maluch sie urodzi tutaj to jest "szczegolnie uzasadniony przypadek"? No bo skad mam wziac akt urodzenia z Polski, skoro bez paszportu do PL nie wjade?

Elzu tak jak pisalam jesli chcesz wyrobic tymczasowy paszport dla dziecka na 12 miesiecy nie musisz tlumaczyc brytyjskiego aktu urodzenia. zawsze mozna przedzwonic do konsulatu i powiedziec ze nie masz zamiaru jechac do pl bez dziecka i ze potrzebujesz paszport i nie bedziesz wydawac kasy na tlumacza tutaj (pewnie niezle sobie licza za jedna strone do tlumaczenia) :D

UK Border Agency | Applying under European law tutaj masz o stalej rezydenturze, po prawo masz formy, odpowiednia forma to EEA3. stala rezydentura nic nie kosztuje, no tylko koszty przesylki (wiadomo musisz ja ubezpieczyc bo wysylasz swoj paszport) i zrobienia sobie dwoch zdjec paszportowych. jesli forme wypelniasz razem z mezem to trzeba dolaczyc akt malrzenstwa (tam jest napisane ze trzeba do takiego aktu dolaczyc tlumaczenie, ale znam przypadki ze aplikacje przeszly z oryginalami po polsku bez tlumaczenia).

w tym linku dokladnie jest napisane ze wazny jest status jaki jeden z rodzicow posiada w dniu urodzenia sie dziecka, a status stalego rezydenta to tylko jeden krok do obywatelstwa (mnie powstrzymuja wysokie koszty brytyjskiego paszporu). jako ze polska jest w unii i tak dalej, Polacy automatycznie otrzymuja status stalego rezydenta po 5 latach ciaglej pracy - wiec Ty juz w tym momencie go masz :)
tylko jest taka kwestia zeby paszport dla dziecka wyrobic to potrzebujesz zaswiadczenie tego statusu. no i dlatego sie wypelnia forme + dokumenty z 5 lat (musisz pokazac ciaglosc 5 lat, payslipy moga byc , p45, p60, wyciagi z bankow itp) bo wtedy masz wbite w paszporcie potwierdzenie.

potem wysyla sie swoj paszport z aplikacja dla dziecka na brytyjski paszport + £50 i dziecko otrzymuje brytyjski paszport :)

co do powrotu do pl to bardzo sie ciesze ze macie do czego wracac :) a wlasny biznes to super sprawa, zwlaszcza jesli juz jest rozkrecony :D

joasia
child benefit to wszyscy dostaja (chyba ze sa takimi szczesciarzami ze maja po 50 tys na rok :D ), a zeby dostac becikowy to trzeba otrzymywac ten wyzszy prog w child tax.. stawiam ze to musza byc dochody ponizej 16,000 tys na rok.

agatakat, dzieki za info :) zaraz sobie poczytam na stronie :) nie myslalam nawet o obywatelstwie angielskim dla dzidzi, ale skoro i tak sie nalezy i tak latwo sie zalatwia.. to czemu nie? :)

Agatakat faktycznie jest jak napisalas,nie wiedzialam o tym bo wczesniej nigdzie tego nie wyczytalam a wszedzie widzialam ze niby jedno z rodzicow musi miec obywatelstwo brytyjskie.
Co do obywatelstwa dla nas to tragedia ile to kosztuje.za jeden durny papierek trzeba tyle kasy zaplacic i bez sensu ze jak stwierdza ze Ci nie dadza to pieniedzy i tak nie oddadza-ciekawe ile sie juz tak na ludziach dorobili :eek:

Tak sie zastanawiam.. jesli wracamy do PL na stale, to czy warto w ogole sie starac o paszport angielski dla malego? Bo jakie sa z tego korzysci? Rozumiem, ze jak sie tu mieszka to jest latwiej, ale w Polsce?

elzu np w przyszlosci wyjazd do Ameryki bez visy na paszport brytyjski :tak: pozatym skoro ma to obywatelstwo to juz nikt nigdy tego mu nie odbierze :tak:

kamilalopez
dokladnie, ludzie sobie biora az prawnika zeby im aplikacje przepatrzyl czy napewno przejdzie i nie zostanie odrzucona, a taki prawnik to dodatkowe koszty :wściekła/y:

reklama
elzu np w przyszlosci wyjazd do Ameryki bez visy na paszport brytyjski :tak: pozatym skoro ma to obywatelstwo to juz nikt nigdy tego mu nie odbierze :tak:

kamilalopez
dokladnie, ludzie sobie biora az prawnika zeby im aplikacje przepatrzyl czy napewno przejdzie i nie zostanie odrzucona, a taki prawnik to dodatkowe koszty :wściekła/y:

Dokladnie.Wyczytalam ze narazie nie chcesz skladac papierow o obywatelstwo bo za duze koszty.A wiesz moze o tym ze nowy rzad chce w kwietniu zmienic przepisy i wtedy bedzie trzeba 8 lat nie 5 zeby dostac obywatelstwo i wiadomo tez ze z roku na rok podwyzszaja koszty z tym zwiazane :eek:

Do góry