reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

a w PL nie mozna bo ja nie moglam, tylko jakies podpaski z ligniny mi dawali miedzy nogi
wlasnie tak samo mialam i koszmar stale -po cesarce- lezalam w kaluzy krwi...ruszyc sie nie moglam...ta lignina okropienstwo!!!

sluchaj ja w 10 tyg mialam tydzien ale krwawienie-krwotok-nie plamienie i u mnie to bylo poronienie jednego z dzieciaczkow bo na usg wyszlo ze byla dwojka
ale slyszalam ze takie lekkie plamienia jak masz tez sie zdarzaja...jak np rozciaga sie macica czy cos tam mog powstaac lekkie pekniecia i krwiaki i stad moga byc i plamienia

reklama
Mamcia10 mi jak na razie lekarz o sposobie porodu nic nie wspomina, a tym bardziej nie pyta co bym wolała. Ale wierzę że nie są takimi konowałami żeby kazać mi rodzić sn przy takim ciśnieniu. Dzisiaj znowu 160/110 po tabletkach:angry::szok:. Chyba zadzwonię do szpitala po południu i spytam co robić bo się boję:confused2:. A tak bardzo nie chcę już zostawać w szpitalu:nerd:
Coffee mi wcale nie dawali glukozy do picia i nie badali ani razu cukru, sama sobie badałam w Polsce.

Hej dziewczyny. ropucha ja tez nie mialam badanej glukozy, slyszalam nawet ze tu tego nie robia :/. Co do porodu to nam sie doktor pytal w szpitalu jak odczytywal nam wyniki krwi. Zapytaj sie poloznej a pisalas juz plan porodu? Bo podobno tu sie pisze taki plan z polozna tak mi dwie znajome mowily i wtedy muisz powiedziec ze chcesz miec CC, alebo SN itd. ja 6.09 ide do poloznej to sie wszystkiego wypytam bo juz sama mam metlik w glowie.

Witam, czy ktoras z dziewczyn moze napisac co trzeba zabrac ze soba do szpitala do porodu i jesli sie tam zostaje na kilka dni. Jestem zielona bo poprzednie dzieci rodzilam w PL. Z gory dziekuje za odpowiedz.

Dzien dobry wszystkim.
Ja w koncu pierwszy raz od porodu okres dostalam,moze uda mi sie teraz szybciej schudnac.

Karis jak mam czas to zagladam.Szwagierka jak zawsze probuje sie wymadrzac ale ja jej slucham jednym uchem a drugim wszystko wypuszczam.Co do mieszkania to juz prawie dostalam mieszkanie i macierzynski mi sie wlasnie skonczyl wiec wszystko sie skomplikowalo...ale o tym pozniej napisze.

Coffe ja mialam pierwsze usg w 9tc ale tylko dlatego ze mysleli ze to 12tc wiec pozniej w 12tc zrobili mi jeszcze raz i w 24tc mialam ostatnie na ktorym powiedzieli ze to dziewczynka.Jedno usg zrobilam w 21tc w Polsce i tam tez mowil ze dziewczynka.

Coffe,Mamcia10 ja do szpitala zabralam wkladki kupione w Boots ale nie byly one wygodne wiec jak tylko wyszlam ze szpitala to wyslalam D zeby mi kupil podpaski wieksze.Do szpitala tez zabralam ze soba majtki jednorazowe.

Ssabrinaa ja poszlam na usg w 12tc a okazalo sie ze to dopiero 9tc.Na poczatku jest to normalne bo mozna sie pomylic przy obliczniu:-)

Ropucha,Mamcia10 z tego co wiem to w wiekszosci szpitali glukoze sprawdzaja w 28tc-zawsze mozna sie upomniec u poloznej. a co do CC to robia wlasnie mieszy 38tc a 40tc wiec moga zrobic w dniu porodu

Milego dnia

Czesc dziewczyny, moge sie dolaczyc? :) Jestem z Manchesteru i wlasnie czekam na dzidzie (28tyg). Biorac pod uwage ile stron ma ten watek, nie przeczytalam go wiec jak bede o cos pytac co juz bylo to sorrki z gory :) Przeczytalam tylko kilka ostatnich stron.

Dzis bylam u swojej poloznej i zapytalam o badanie poziomu cukru we krwi - to takie z piciem glukozy, powiedziala mi, ze robia to tylko tym kobieta, ktore sa w zagrozonej grupie, czyli np mialy cukrzykow w rodzinie.
Zmierzyla mi brzuszek, pobrala krew zeby sprawdzic poziom zelaza i posluchalysmy serduszka. Wszystko wyglada dobrze i nastepnym razem zobacze sie z nia dopiero za 3 tyg.

Pytalam tez o liste rzeczy do szpitala ale tak jak myslalam powiedziala, ze to bedzie omawiane na szkole rodzenia i tam dadza nam liste, widzialam, ze ktos sie o to pytal to wkleje co znalazlam na angielskiej stronie (ale i tak trzeba w swoim szpitalu dopytac bo roznie maja).

Pozdrawiam was cieplutko i od teraz postaram sie zagladac :)

Labour bag

Include:

* A clean T-shirt or front-opening nightie, dressing gown and slippers
* Drinks and snacks for you and whoever's going to be with you
* A straw, which will make sipping liquids easier
* A small facial sponge, for dabbing and sucking on
* Body oil, fine talcum powder or lotion for back rubs
* Music CDs and a battery-operated player
* Hairbrush, soap, towel and flannel, toothbrush and paste, and any other toiletries you want
* Maternity pads (night-time sanitary pads will do) and spare pants

Keep a water spray in the fridge until you leave for hospital. It's great for gentle cool-downs during labour.

You might also want to take a camera or camcorder. Check with the hospital first, as some units don't allow filming.
Hospital bag

Include:

* A front-opening nightie (easier for breastfeeding)
* Comfy clothes (such as a tracksuit and T-shirts)
* Sandals or easy-fitting footwear
* Knickers and maternity pads for heavy bleeding after birth
* Nursing bras (at least two, as you can get sweaty in hospital and if your milk comes early your bra may get wet)
* Towels (take one or two - your partner can bring in extras if you're required to stay longer)
* Toiletries and cosmetics
* Breast pads (to absorb leaks of colostrum and milk)
* Magazines and books
* Writing materials
* Personal music player/radio and headphones
* Biscuits and snacks
* Favourite tea bags
* Fruit juice/mineral water
* Baby clothes
* Nappies for your new baby

Remember, you'll need clothing for you and your baby to travel home in, although someone can bring that in once you've had your baby.

A few maternity units ask you to bring in your own sterilising and bottlefeeding gear, including formula milk, if you're not breastfeeding.

A to z innej strony:

Your Labor Bag

* Tooth brushes for everyone and Tooth paste

* Any reference book or pamphlet you might need (I prefer The Birth Partner.)

* Pillows from home (Use colored cases to distinguish from your birth place's linens)

* Music you would like (You may need to provide your own iPod, CD Player or Tape Player)

* Camera with film and batteries

* Camcorder with charged batteries and accessories

* Signed copies of your birth plan

* Water bottles for ice

* Your own wash cloths, colored ones work better

* Waterproof pads for the car ride

* Any clothes of your own that you wish to wear

* List of people to call after the baby is born (include childbirth educator)

* Lip Balm

* Massage tools (Oils, massager, etc.)

* Change of clothes for partner, including swim trunks for shower or pool

* Baby Book for getting the foot prints done by the nurse when she does the paperwork

* Focal Point (If you want one)

* Socks for mom

* Special foods or drinks

* Suckers or hard candy

* Snacks for labor support

* Calling Card for Long Distance Calls

* Anything else you think you can use (Candles, pictures, etc.)

Your Postpartum Bag

* Nursing bras and pads (preferably the washable, soft ones.)

* Breastfeeding book

* Going home outfit for baby

* Blanket for Baby

* More film (Though you can buy this for higher prices in most gift shops.)

* Another change of clothes for partner and any toiletries needed

* Your own personal night gown, robe (They will get dirty!)

* Personal Hygiene items (shampoo, your own pads, etc.)

* Number of La Leche League or other breastfeeding support

* Number of diaper service (if you need to arrange for delivery)

* Car Seat with instructions

* Going home outfit for mom (You will still be look to be about 6 months pregnant. Most women wear the clothes that they wore to the hospital, some bring nursing shirts.)

* Birth Announcements, stamps, envelopes

reklama
Do góry