reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

czesc Dziewczyny!

Melduje sie spowrotem, przepraszam za nieobecnosci! Powinnam pojawiac sie czesciej bo przyznalam sie w pracy i moge pisac na oficjalu na lanczu :)

Karolina- bardzo mi przykro! Trzymaj sie i trzymam kciuki za szybkie zaciazenie i szczesliwe rozwiazanie.
Wiem przez co przechodzisz i wiem ze nic nie ukoi Twojego bolu, ale nie poddawaj sie bedzie dobrze!

Agatakat- jak samopoczucie? Kiedy wizyta u poloznej?

Eklerkaa ja jeszcze nie myslam o znieczuleniu, mam dosc wysoki prog bolu ale kto to wie czy wytrzymam?
Mysle o porodzie w wodzie , czy ktoras z Was ma doswiadczenia w tym wzgledzie?

Pozdrawiam

reklama
Dziekuje Wam wszystkim za mile slowa:) nie poddaje sie i czekam na moja kolejna szanse i juz nie moge sie doczekac:))) mam nadzieje, ze niedługo znow bede mogla do Was dolaczyc:tak:

hej dziewczyny!

karolina dużo siły dla Was, już niedługo znowu dołączysz do nas :tak:

landrynka witaj, zapraszamy :-)

alekisiel ale Twoja ciąża szybko leci, już za chwilę będziesz szła na pierwszy scan z nhs, zresza landrynka ta samo. Masz już termin na scan?

My siódmego w niedziele byliśmy prywatnie u polskiego gin, jest mały dzidziek, wszystko jest ok :-) mówiła że widać u mnie że było drobne krwawienie ale nie ma co się tym przejmować, pozatym kazała mi przebadać tarczyce bo niby mam grubą szyję. Mam drętwienia dłoni i nóg i na to mi doradziłą picie soku pomidorowego i branie witamin z omega i jodem :tak: no i standradowo kwas i magnez. A takto mdłości zaczęły mi się na dobre :confused2: dzisiaj było względnie, ale zazwyczaj do godziny 13 męczą mnie na zmiane mdłości i szarpanie nad kibelkiem. Z Amandą było mi niedobrze całe 8 miesięcy, mam nadziej że teraz szybciej wróce do świata żywych.

edit jutro mam się zgłosić po papiery, info, karte ciąży a pierwsze spotkanie z położną mam 24

Aleksiel tu masz linka i wszystko o porodach,takze o porodzie w wodzie Poród na Wyspach - kompleksowe informacje o porodzie w UK (Szkocji, Anglii, Walii, Irlandii Północnej) | Macierzyństwo w Wielkiej Brytanii - POLEMI.co.uk - Polski Portal - Szkocja, Anglia, Walia, Irlandia Północna
ja osobiecie sie tez zastanawialam nad porodem w wodzie,ale polozna moiwlam mi,ze akurat u nas w szpitalu jest jedna wanna i moze byc zajeta akurat gdy zaczne rodzic,wiec wtedy szybko na sale,jakos sie tego wystraszylam,bo rodzac chcialabym byc pewna gdzie bede rodzic,a nie zmieniac plan w ostatnich minutach.
fakt ciaza mija bardzi szybko pomimo,ze to az 9 miesiecy. Moja dama juz duza,a ja nadal pamietam pierwsza wizyte u poloznej,pierwszy skan,bicie jej serduszka,mdlosci:)

Kopka dzieki za linka :) kochana jestes! ide zaraz poczytac :)

Fajnie, ze sie zameldowalas Landrynko! Fajnie na pazdzierniczkach ale strasznie duzo dziewczyny pisza i czasami nie nadazam!
Poza tym tu mozemy porozmawiac o rzeczywistosci, ktora nas wspolnie otacza :)

Agatakat- ciesze sie ze bylas ogladac Groszka prywatnie, na pewno podobnie jak mi ciezar spadl Ci z serca. Pani Krysia jest dosc specyficzna w obejsciu mozna ja lubic lub nie ale zawsze to lekarz i cos tam wie :) Masz zdjecia z usg? pochwal sie! Na mdlosci polecam migdaly i imbir - u mnie dzialaly a i jedz malo i czesto - ale to na pewno juz wiesz!

U nas wszystko ok - tak jak mowilam powiedzialam w pracy o ciazy, szefowa nawet mila pomimo ze jestem 3 osoba ktora ona trenuje i a ta po 2 latach idzie na macierzynskie :) Uwielbiam te komentarze kolezanek w pracy pt czy ciaza byla planowana... Czy oni mysla, ze jesli pochwalilam sie w pracy majac na twarzy usmiech numer 5, jestem w szczesliwym zwiazku od 7 lat - rok po slubie, mam 31 lat - to chce sie dziecka pozbyc? Jeslibym chciala nikt w pracy by sie nie dowiedzial!

Raz w tyg mam lekcje na prawo jazdy, idzie mi coraz lepiej - musze sie wyrobic przed pazdziernikiem :)
Na poczatku maja lecimy do PL - zrobie toxo, przeciwciala na ospe (bo chyba nie przechodzilam), porzadne usg pewnie wymaz. Macie jeszcze jakies pomysly co do badan, ktore w Pl sa w standardzie a tu ich nie ma?

Mysle takze co ze soba przywiezc na okres ciazy i porodu i potem czego tu nie ma... W pl kupujemy na pewno materacyk kokosowo - gryczany no i obowiazkowo przywioze spory zapas plynu do higieny intymnej. Tu jest tylko jeden, ktory nie do konca mi odpowiada... Jakies pomysly dziewczyny?

Milego dzionka

fajnie że jest nas coraz więcej ciężarnych w uk :-) jednak tutaj ciążą przebiega troche inaczej niż w pl i miewamy inne problemy.

alekisiel pojechaliśmy wkońcu do innej przychodni niz Wy byliście, też pani ginekolog, zrobiła mi między innymi cytologie - wyniki mam dostać na email. Mam zdjęcie ale malutko co widać ;-) z niestandardowych badań co mogłabyś zrobić w pl to może test glukozy na cukrzyce? tutaj robią tylko tym co są w grupie ryzyka albo są otyłe. A prawda jest taka że cukrzyce mogą mieć nie tlyko takie osoby. Co do rzeczy dostepnych w pl to może tantum rosa - dobry do przemywania po porodzie, kosmetyki dla dzieci z firmy Oilatum - najlepsze na suchą skóre (moja Amanda po porodzie cała się łuszczyła) a ten płyn do kąpieli był rewelacją, tutaj chyba też są dostępne, ale cenowo chyba więcej. Kropelki na kolki sab simplex - ale to głównie dostępne w Niemczech. Hmm co jeszcze czopki dla dzieci, o ile mi wiadomo tutaj nie ma, a takie mogą się przydać :p hmm witamina d3, co prawda podobno tutaj ostatnio też jest dostępna - dopiero w tym tygodniu się dowiedziałam jak byłam na bilansie z Amandą z okazji 2 i pół roku, ale warto ją kupić jeśli w pl jest tańsza. Ufff dużo można by wymieniać narazie tyle mi przychodzi do głowy ;-)

A tak ogólnie to tutaj jest bardzo dużo ciekawych rzeczy dostepnych, my sobie poradziliśmy z produktami tutaj kupionymi, tylko tyle co mi teściowa ze dwie paczki z lekami przysłała.

żabcia witaj! :-)

Ja dzisiaj byłam na spotkaniu z położną. Ogólnie to tak było nas 6 babeczek w ciąży. A na spotkaniu to dużo info, ogólnie chodzi o to że wcześniej podczas pierwszego spotkania z położną tyle schodziło czasu na takie organizacyjne sprawy że mało się wynosiło z wizyty i teraz organizują wcześniej takie wprowadzenie w większej grupie. Gościnka gadała np o tym co nie można w ciąży jeść, o seksie w ciąży, o ćwiczeniach, o wodnych zajęciach. AAA będą organizować szkołe rodzenia - z Amandą nie byłam, może teraz będe chodzić a co mi tam. Rozdała pudełka na siku, skierowania na badanie krwi, formy do wypełnienia itp. Po tym spotkaniu można było zostać jeśli ktoś ma problem - krwawienia itd to ona umówi wcześniejszy scan w szpitalu, a takto super nowość u nas w szpitalau teraz robią 3 skany w ciąży, w 12 tyg w 22 i 32 :)) no i spoko, bo było duzo przypadków małych brzuchów i małych dzieci i dużo babek wysyłali na ten dodatkowy skan w 32 tyg i postanowili wszystkim taki skan robić. Ogólnie ja bardzo pozytywnie to wszystko odebrałam, ostatnio coś mam szczęscie do tego ich systemu zdrowotnego

Agatakat - dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz :) a orientujesz sie moze w sprawie podkladow poporodowych? Sa tu dostepne? Fajnie takie spotkanie grupowe :) I super pomysl z 3 usg ciekawe czy to tylko u Was w szpitalu czy tez w calym Kencie... Ja na pewno pojade prywatnie na usg na koncowce. Jakos nie wyobrazam sobie nie wiedziec jakie jest duze dziecko przed porodem i jak jest ulozone... U mojego Malza w rodzinie rodza sie dzieci po 4.5-5 kg... ja do drobnych nie naleze ale halo!

Zabciu, Landrynko co tam u Was?

Jakie plany na weekend dziewczyny?

Milego piatunia :)

reklama
Ja przywozilam w kraju witaminke d3,czopki przeciwgoraczkowe,czopki viburcol. Rozek przyslala nam tesciowa moja,tutaj tylko na ebay-u widzialam ze sa dostepne. Teraz znajomej przywozilam pieluszki tetrowe,bo sa o wiele tansze niz tutaj.Super pomysl z tym 3 skanem,ja mialam tez trzymale to tylko dlategom,ze w 8 tyg ciazy zaczelam mocno krwawic i zrobili mi skan,ale standardowo ciagle dwa. Jak bylam w koncowe 6 miesiaca ciazy w Pl to tez zrobilam skan prywatnie,tak dla samej siebie,zeby sie upewnic czy z dzieckiem wszsytko dobrze. Zrobilam tez badania na cukrzyce,bo tutaj mi nie zrobili,bo nie bylam w grupie ryzyka.

Do góry