reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciążowe objawy, bolączki i samopoczucie

Moja macica też ćwiczy- wtedy widzę jak brzuch jakby się cały unosi i robi się taki nie mój. Twardy jak kamień oczywiście. Ostatnio po miłym zakończeniu figli ;-) M był w szoku jaki twardy się domek zrobił.

reklama
Z nowych jak dla mnie objawów od wczoraj: silne kłucie w pochwie/ w szyjce- jak stoję to się nasila, jak leżę jest ok oraz wrażliwe brodawki. W pierwszym trymestrze były mocno wrażliwe jak i całe piersi a potem spokój. Teraz znowu mocno uwrażliwione.

Mam to samo :) te kłucia to mam chyba od początku czerwca albo wcześniej, nie pamiętam hmmm.

A brodawki to w sumie zależy od dnia. Dzisiaj mam wrażliwe, ale nie jest tak codziennie.

Co do tego kłucia to lekarz stwierdził, że to normalne :)
Tzn. normalne na tym etapie :)

ja.zas spuchlam :(( jak nabralam wody to nie chce.zejsc :( kilka dni chlodniejszych bylo to mi kostki wrocily, no i dzis kucnac nie moglam :(( jakby mi miala skora na kolanach peknac ;( ciekawa jestem ile z moich 15 kilo to sadło a ile ta woda :(
ktos tu.dzisiaj.pisal.zeby palec w.noge wsadzic i jak dziura zostaje to ze woda, mnie jak buty ucisna czy oprę noge.o cos to mi zostaje slad na godzine ;((

Mi też ale to nie chodzi o ślad od buta :p bo takie coś zostanie każdemu kto jest spuchnięty :)
Chodzi o wciśnięcie palca żeby został wgniotek taki. Plus inne rzeczy, np. specyficzna opuchlizna całego ciała, w tym twarzy (to istotne) :)
Bo opuchniete części ciała hdzie zostają wgniotki od np. Butów też mam. Spokojnie. Nie popadać w popłoch :) no i ciśnienie trzeba mierzyć i można sprawdzić mocz - czy jest w nim białko :) mocz kilka razy sprawdzałam raz w tygodniu. No i ciśnienie mierzyć codziennie.
Jak to wszystko się łączy to można się trochę po martwić :p

Te klucia to nie sa objawy skracajacej szyjki? Ja tez mam takie popuchniete stopy, ze łooo mamo. A te dretwienia palcow w nocy mnie wykanczaja. Gin kazal brac wiecej magnezu. A ja wyczytalam, zeby usztywnic na noc nadgarstek bandazem. Tak dzis zrobilam na noc z jedna reka i o dziwo tylko troche palce nad ranem zdretwialy. Ale przynajmniej nie cala noc.

reklama
Jak byłam na koniec czerwca na wizycie to powiedział mi, że jego to nie niepokoi bo to znaczy, że szyjka się przygotowuje. Po badaniu trochę zmienił zdanie i kazał mi do 37 tygodnia odpoczywać bo okazało się, że już dosyć na ten etap się przygotowała wg niego :D A po 37 tygodniu to już chyba całkiem normalne :) U mnie wtedy na wizycie okazało się, że jest to rozwarcie na opuszek, szyjka skrócona (ale nie wiem ile) i miękka. Więc pewnie to może być objaw skracania :)

Do góry