reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciążowe dolegliwości

reklama
masz racje joasiu zycie pokaze, w koncu kazdy porod to indywidualna sprawa, ja mam nadzieje ze bedzie ok, ale jak bedzie bol nie do zniesienia to nie bede sie ociagac z prosbami o znieczulacze:tak:

Dziewczynki a powiedzcie mi, czy są jeszcze jakieś rodzaje znieczuleń, oprócz zzo, które lekarze mogą podac w trakcie naturalnego porodu i o które można poprosić? Tzn. napewno do zszywania krocza powinno być podane, ale tak wcześniej, np. w trakcie I i II fazy.:confused:

A_rwen_ko nie mam pojecia co do tych znieczulen. Pewnie sa ale juz nie tak skuteczne jak zzo. Ale zzo to ja bym nie chciala. Jak bylam u kardiologa w czwartek i piatek zreszta tez i kiedy podejmowala decyzje o cesarce to powiedziala ze pojde na zzo. Jak to uslyszalam to sie przerazilam a bede miala jednak narkoze. Nie wyobrazam sobie tego znieczulenia i klucia w kregoslup. Zreszta moj gin tez mi to odradzal.

przy znieczuleniu zzo najpierw znieczulaja miejscowo tam gdzie sie beda wklowac, takze tego sie nie czuje, a potem to juz sprawa fachowca, musi to zrobic dobrze to nie bedzie problemow.:cool2:

arwenko wiec u mnie jest jesze poza zzo dwa dodatkowe (nazwy po angielsku ale pewnie podobnie brzmi po lacinie wiec jak lekarza zapytasz to bedzie wiedzial o co chodz)i:

OPIOID ANALGESICS w zastrzyku ale podobno powoduje sennosc i mozna miec nudnosci:baffled: i dociera tez do dziecka i potem musza mu dac jakis zastrzyk po porodzie zeby nie bylo zadnych problemow.

najslabsze znieczulenie do wyboru to INHALATIONAL ANALGESIS - tzw gas rozweselajacy, jakis miks gazowy do wdychania podobno dziala ale nie za mocno ale nie ma zadnego wplywu na dziecko a to wazne, przede wszystkim robi nam dobry nastroj i ma za zadanie odwrocic uwage od bolu rzeczywistego...

Hm... a wiecie co? Co robi sie w wypadku gdy kobieta zemdleje podczas porodu?? Bo ja np. mam taką skłonność, zwłaszcza u dentysty, dlatego zawsze proszę o znieczulenie np. do borowania i... wstyd się przyznać, ale :eek: parę razy zdarzyło mi się zemdlec przy podawaniu znieczulenia:eek: , a już przy pobieraniu krwii to mdleję na bank... tylko przy ostatnim badaniu zrobiło mi się słabo i nie zemdlałam, ale tak to nie przypominam sobie normalnego pobierania krwi...

reklama
niewiem kochana ale na pewno powinnas powiedziec o swoich sklonnosciach na prodowce i pytaj o wszystko lekarzy, ja jestem zdania ze powinni nam wszystko fachowo tlumaczyc z najdrobniejszymi szczegolami:dry:

Do góry