reklama
sami
Fanka BB :)
Chociaż nie jestem jeszcze w 9 miesiacu ale lada dzień będe a już dużo z was dawno zaczęła 9 miesiąc to napisze tutaj (z mojej mądrej ksiązki) objawy fizyczne jakie mogą wystepować w 9 miesiącu ciąży. Bo ostatnio dużo się dzieje u nas na wątkach i się zastanawiamy nad różnymi objawami itp.
OBJAWY FIZYCZNE:
1. Zmiany w aktywności płodu (dziecko bardziej się "wierci" niż kopie z powodu stopniowego zmniejszania się wolnej przestrzeni),
2. Wydzielina z pochwy staje się gęstsza i zawiera więcej śluzu, w którym można zobaczyć pasemka krwi, może też być zabarwiony na brązowo lub różowo po badaniu wewnętrznym lub po stosunku, lub dlatego że szyjka macicy zaczęła się rozszerzać,
3. Zaparcia,
4. Zgaga, niestrawność, wdęcia i wiatry
5. Okresowe bóle i zawroty głowy, skłonność do omdleń,
6. Obrzęk i przekrwienie śluzówki nosa, krwawienia z nosa,
7. "Zaróżowiona" szczoteczka do zębów z powodu krwawienia z dziąseł,
8. Skurcze mięśni nóg w nocy,
9. Nasilające się bóle kręgosłupa i uczucie ociążałości,
10. Dolegliwości i bolesność miednicy i pośladków,
11. Narastające obrzęki kostek i stóp, a czasami dłoni i twarzy,
12. Żylaki na nogach,
13. Żylaki odbytu,
14. Świąd skóry brzucha,
15. Łatwiejsze oddychanie po obniżeniu się macicy i płodu,
16. Częste oddawanie moczu po obniżeniu się macicy i płodu,
17. Nasilająca się bezsenność,
18. Częstesze i silniejsze skurcze macicy (niektóre mogą być bolesne),
19. Trudności w poruszaniu się i niezgrabne ruchy,
20. Pojawienie się siary przy ucisku piersi lub wyciekającej samoistnie (niekiedy nie pojawia się aż do porodu),
21. Zmęczenie lub nadmiar energii (syndrom wicia gniazda) a niekiedy obydwa uczucia na przemian,
22. Wzrost lub utrata apetytu
Ja z wymienionych wyżej objawów mam:
1, 2, 4, 7, 16, 17, 21, 22
OBJAWY FIZYCZNE:
1. Zmiany w aktywności płodu (dziecko bardziej się "wierci" niż kopie z powodu stopniowego zmniejszania się wolnej przestrzeni),
2. Wydzielina z pochwy staje się gęstsza i zawiera więcej śluzu, w którym można zobaczyć pasemka krwi, może też być zabarwiony na brązowo lub różowo po badaniu wewnętrznym lub po stosunku, lub dlatego że szyjka macicy zaczęła się rozszerzać,
3. Zaparcia,
4. Zgaga, niestrawność, wdęcia i wiatry
5. Okresowe bóle i zawroty głowy, skłonność do omdleń,
6. Obrzęk i przekrwienie śluzówki nosa, krwawienia z nosa,
7. "Zaróżowiona" szczoteczka do zębów z powodu krwawienia z dziąseł,
8. Skurcze mięśni nóg w nocy,
9. Nasilające się bóle kręgosłupa i uczucie ociążałości,
10. Dolegliwości i bolesność miednicy i pośladków,
11. Narastające obrzęki kostek i stóp, a czasami dłoni i twarzy,
12. Żylaki na nogach,
13. Żylaki odbytu,
14. Świąd skóry brzucha,
15. Łatwiejsze oddychanie po obniżeniu się macicy i płodu,
16. Częste oddawanie moczu po obniżeniu się macicy i płodu,
17. Nasilająca się bezsenność,
18. Częstesze i silniejsze skurcze macicy (niektóre mogą być bolesne),
19. Trudności w poruszaniu się i niezgrabne ruchy,
20. Pojawienie się siary przy ucisku piersi lub wyciekającej samoistnie (niekiedy nie pojawia się aż do porodu),
21. Zmęczenie lub nadmiar energii (syndrom wicia gniazda) a niekiedy obydwa uczucia na przemian,
22. Wzrost lub utrata apetytu
Ja z wymienionych wyżej objawów mam:
1, 2, 4, 7, 16, 17, 21, 22
Monika K-W
Fan(ka)
ja mam 1, 4, 7, 9, 10, 16, 18, 19, 20, 21, 22 oj cos duze tego wyszlo.
M
m_ktosia
Gość
no ja tez mam ale numerkow nie podaje bo przecie i tak nie bedziecie sprawdzac, a moze? , mam energie i zmeczenia na przemian i obnizenie brzucha spewnoscia
M
m_ktosia
Gość
czesc szminka, dobrze ze jestes:-) ,
pisz co u ciebie i nie wychodz przed szereg
pisz co u ciebie i nie wychodz przed szereg
Monika K-W
Fan(ka)
Chcialam wczoraj do lekarza zalozyc swoje pol glany i normalnie nogi mi nie weszly, mam nadzieje ze wroce do normy po porodzie. I zamiast kurtki zimowej zalozylam golfik i polarek normalnie ledwo sie dopielam wszystcy sie na mnie patrzyli a ja szlam dumna jak paw ze mam taki brzunio.
reklama
Kórcze rano dopiero, a ja stopy juz opuchnięte mam, dobrze, ze jutro do gin ide może cos zaradzi oprócz tej wstretnej diety bezsolnej.
MONIKA ja tez mało w co sie zapinam, praktycznie w nic o kórtce to nawet nie wspomnę. Trudno musimy wytrzymac, dobrze, ze chociaż na dworze ciepło.
MONIKA ja tez mało w co sie zapinam, praktycznie w nic o kórtce to nawet nie wspomnę. Trudno musimy wytrzymac, dobrze, ze chociaż na dworze ciepło.
Podziel się: