reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Ze Staraczek 2013

mamaTomeczka - dziękuje za gratulacje, no ja zakładała ze tak będzie ze spaniem, córka na miesiąc potrafiła cała noc przespać tzn. zjeść o 24 i wstać o 6

...a u nas sielanka nadal mały jadł o 24, 3 i 6 a teraz śpi od 6.30, podrzucę go sąsiadce na godz. i jadę po wypis ze szpitala po 11 godz, dziwnie będzie tak wsiąść bez brzucha.
Powiedzcie od kiedy się zaczynają ewentualne kolki? bo tylko tego się boje młoda nie miała a chłopaki podobno bardzie wrażliwi.
Mój maż jest zmęczony po całym tym tygodniu co się właśnie skończył (ja nie będę mu wypominać ze w szpitalu to może z godzinę dziennie posiedział, a czasem i nie no i nie chodził do pracy). Dziś już poszedł córkę zabrał po przedszkola i mam spokój.

Ostatnia edycja:
reklama
Gosia - ja dołączam się do pytania bo nie wiem czy maluchom trzeba już coś podawać a jeśli tak to co?
Na razie u nas styknie wywijanie nożkami u nas jedzonko 22.30, 2.00 i 5.30.

Co do priv to sprawdzałam i jest inny niż zazwyczaj i z żadnej PL sieci komórkowej.

MamaTomeczka - może Malusiolka ma do niej numer :sorry:

Hej

Mamatomeczka
Pierwsze dziecko rodzilam sn. Drugie od czw do pn. I skonczylo sie cc. Wiadomo pierwszy byl malutki a jas juz swoje wazyl. Nie chce tego przezywac znow tzn porodu 2w1. I bede miec cc bede walczyc o to jak lew! Z tym slonecznikiem to dobre :p tez bym tak zrobila. Moj ma manie skubania jeszcze. Jak siedzi lezy skubie poszewki zamki w poscieli koszulki pod pachami przy molnoerzyku. A jak zmieniam posciel wszedzie walaja sie nitki zwiniete w kulki... dobrze ze takie kulki a nie inne :p:-D ale to irytuje tym bardziej ze nowa posciel zyje max dwa miesiace i juz jest popruta. A jego ubrania? No comment ... koszulki porozpruwane nawet jeansy na tylnych kieszeniach i nogawkach. Przeciez moj stary cczesciej ciuchy kupuje niz ja bo mu sie dziury porobily cudem o_O . A w pralce tylko pranie wyciagam to tez kulki z nitek po kieszeniach chowa.

Gosia
U mojego mlodego kolki sie pojawily po 1 miesiacu. Colinox pomagal najbardziej.

Ciagle sie zastanawiam czy wrocic do pracy na te 12 stki czy nie. Moj gin mi przez te plamienia zabronil wracac ale juz sama nie wiem. Niby umowe mam juz podpisana i niby w kompie juz przedluzona ale ta stara konczy sie dopiero 15.11. Jeszcze mnie ten moj kiero wkurza. Plamienia mialam od czw do srody pozniej tydzien orzerwy pochodzilam godzinke po cmentarzu i w nd znow plamienia. Dobrze ze przeziebienie mnie puszcza. Chociaz tyle. Ale jutro na bank nie pojde jeszcze do pracy.

missiiss1301 - nie ważne ze umowa się jeszcze nie zaczęła jest podpisana masz swoja kopie nie mogą cofnąć, przedzwoń jeszcze do PIP (możesz zadzwonić do jakiego kolwiek wszędzie odpowiedzą)

Mam do Was pytanie czy mąż którejś z Was brał opiekę na drugie zdrowe dziecko do lat 8 ?
(Ja mam zaświadczeni ze szpitala od dnia porodu o opiekę właśnie, mamy drugie dziecko do lat 8 i na tej podstawie zaświadczenie wypisali i mówili ze to do pracodawcy +Z3+Z15 a to do ZUS i na tej podstawie zasiłek opiekuńczy mąż dostanie)

Chyba mam, ogłupieć można bo każdy mówi co innego:
Komu przysługuje zasiłek opiekuńczy z tytułu opieki nad dzieckiem zdrowym do 8 lat - Zasiłek opiekuńczy - Zasiłki - Infor.pl

Chyba pod to podlegam:
Wymagane dokumenty
Dokumentami wymaganym do przyznania i wypłaty przez ZUS zasiłku opiekuńczego z powodu konieczności sprawowania opieki nad zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8. są:

• oświadczenie dla celów wypłaty zasiłku opiekuńczego o na druku ZUS Z-15,
  • oświadczenie ubezpieczonego - w przypadku nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których uczęszcza dziecko,
  • decyzja o konieczności izolacji dziecka wydana przez właściwy organ albo uprawniony podmiot na podstawie przepisów o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi - w przypadku izolacji dziecka z powodu podejrzenia o nosicielstwo zarazków choroby zakaźnej,
  • zaświadczenie wystawione na zwykłym blankiecie przez lekarza, lekarza stomatologa, starszego felczera lub felczera, upoważnionych do wystawiania zaświadczeń lekarskich na podstawie przepisów o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa - w razie porodu, choroby lub pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej. Zaświadczenie powinno zawierać, imię i nazwisko małżonka stale opiekującego się dzieckiem, okres i przyczynę konieczności sprawowania opieki nad dzieckiem, imię i nazwisko dziecka, nad którym ma być sprawowana opieka, pieczątkę i podpis wystawiającego zaświadczenie,
  • zaświadczenie lekarskie o okresie pobytu ubezpieczonej-matki dziecka w szpitalu oraz oświadczenie ojca dziecka o pobieraniu przez nią zasiłku macierzyńskiego w okresie 8 tygodni po porodzie - w przypadku sprawowania opieki nad dzieckiem, gdy matka dziecka, która pobiera zasiłek macierzyński w wymiarze 8 tygodni po porodzie przebywa w szpitalu,
  • zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3 - w przypadku pracowników, ZUS Z-3b - w przypadku ubezpieczonych wykonujących pozarolniczą działalność, ubezpieczonych współpracujących z osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz duchownych albo ZUS Z-3a - w przypadku pozostałych ubezpieczonych.

Ostatnia edycja:
Iwo - na zapas chyba nie ma co podawać. Może Was ominą koleczki :)

Miss - no niezły nawyk ma Twój mąż :D Odpoczywaj, by plamienie szybko przeszło.
Mój często trzyma koszulkę w buzi, a że robi to nieraz, gdy coś jadł, to na niejednym t-shircie ma zaprane plamy po tłustym :D A po domu chodzi z mokrą plamą pod kołnierzykiem :p

Mieliśmy wczoraj gości. Ja nie mam nic przeciwko poradom, ale, gdy słyszę "powinnaś", "musisz", to gotuję się w środku. A już w ogóle, gdy słyszę to od osób, które rodziły dzieci 40 lat temu albo wcale.

Młody nie spał już 2 godziny, więc z 20 razy usłyszałam oburzone, że to nie jest normalne (booooooo Anielka spała całe dnie). A to, że 3 razy brałam go na cyca! Źle robię, że nie daję smoczka. Trzymalam malego na ramieniu - niedobrze dla kregoslupa. A jak ma, cholera, beknac? Całe towarzystwo sprzed 2 epok.
A jeszcze dowiedziałam się, że dziecko ochrzczone lepiej się chowa. No to u nas będzie się lepiej chowalo dopiero od wiosny.
W ogóle weszła mi do pokoju 80-letnia ciotka Pawła, że musi nam kupić obrazek nad łóżeczko. To ja, że nie trzeba, a poza tym na ścianach będą 2-metrowe naklejki (no przesadziłam z wielkością), a ta "z Bozią?". Jasne, 2-metrowa Bozia.
Jakoś rady od rodziny z mojej strony są subtelniejsze.

U Was też tak komentują?

A młody w rezultacie cały dzień nie spał :)

Cytnia - moja je smoka od 1 doby i bardzo dobrze na nią wpływa, bo jest krzykacz straszny. Pomaga nam ją wyciszyć. Ja przetestowałam ze starszą i wiem że smoczek jest OK. Wiesz cyckiem to ja za bardzo nie uspokoje bo jednym pluje a jeden zmasakrowany :sorry:
Jakby mi kto powiedział MUSISZ to bym :wściekła/y::wściekła/y: ale to domena starszych ludzi, tylko chyba zapomnieli że czasy się zmieniły.

Mama Tomeczka - jak głowa? Nie odczuwasz jakiś skutków ubocznych uderzenia. Linka sobie zapisałam ale chyba to dobry środek bo nie ma wogóle opisu :-D

Kinia, Karola, Ewka, Marchew, Mikaa - odezwijcie się jesli nas czytacie

reklama
Dzwonilam i babka mowila ze nie moga cofnac. Date podpisania umowy mam 16 pazdziernik a wchodzi w zycie od 16.11. I tym bardziej jak w ciazy jestem to nie moze cofnac ona musi wejsc w zycie.

Iwo
Ja pamietam jak jaska karmilam... cyckiem jeden miesiac. Nie umialam choc mialam mnostwo mleka :-( takie sutki mialam poranione ze wylam jak go przystawialam to bylo okropne. Jak polozna mi go przystawiala bylo ok a jak ja sama byla tragedia. Chyba po tej ciazy tez sie bede strasznie bala. A co do smoczka mialam kilka i moj mlody podoil kilka sekund i zawsze wypluwal. A tak chcialam zeby sobie cyckal :-)

Do góry