reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża w liceum

aida ale czy ja napisalam,ze cos z Twojej listy jest zbędne??uwazam ,ze Twoja lista jest ok.Przeciez logiczne ,ze kapcie czy szlafrok to cos niezbednego.

Napisalam tak ogolnie bo jakbys widziala co niektore dziewczyny pakuja do tych toreb to bys padła.Zaraz poszukam i wam wkleje.Liste pewnej dziewczyny.

reklama
masz 100% racje!! I nic takiegi nie napisalam ze cos jest zbędne w tych rzeczach! Wrecz przeciwnie są to najpotzrebniejsze rzeczy i mimo wszystko trzeba je wziąść. A to czy ktos je wezmie je odrazu, czy poźniej rodzina bedzie dowozić to juz indiwidualna sprawa:-)

Uszy do góry:-D

no ja znalazlam taka liste ze bylo napsaine ze trzeba barc suszarke do wlosoi pilniczek do panokci czy niewaadomo ile kremow czy balsamow
dlateog walsnie mowie ze np szampon mozna dowiesc jak sie juz bedize wychodzic czy anawet ta suszarke
A co do terminu porodu wedlug Om to wedlug niego chodzi sie w ciazy 10 miesiecy tak naprawde dokladniejszy jest termin wyliczany przez aparat usg tylko ze ei kazde dziecko jest ksiazkowe to znaczy ze jedno bedize mneijsze drugie wieksze oba sa tak naprawde tylko orientacyjne;p ja wedlug Om mam 6 marca a wedlug usg 4 marca a tak naprawde to urodze wczesniej to znacz tak czuje i tka bym chciala;p

- 4x body z krótkim rękawkiem
- 5x pajacyków
- 6x bluzeczko-kaftaników
- 1x śpiochy
- 2x body z długim rękawem - w razie czego
- 1x półśpiochy
- 10x pieluch tetrowych
- 3x pampersy
- 2 pary skarpetek
- 3x czapeczki
- 2 pary niedrapek
- 1x grubszy sweterek
- 1x kombinezon na wyjście
- 2x ręczniki
- kremik ochronny
- spirytus salicylowy
- sól fizjologiczna
- chusteczki nawilżone
- gaziki wyjałowione

Dla mnie :
- 1x koszula do porodu - stara koszula na straty
- 1x koszula do karmienia
- 2x ręczniki
- płyn do higieny intymnej
- szczoteczka i pasta do zębów
- jakiś kremik nawilżający
- podkłady poporodowe
- podpaski maxi
- wkładki laktacyjne - ja będę używać pieluch tetrowych, bo biustonosza nie noszę już od bardzo długo, i ciężko będzie mi się od nowa przyzwyczaić, tylko taki stanik, że tak powiem sportowy
- ogromne gatki bawełniane - by mi podpaska nie wyleciała:-p
- szlafrok
- kapcie
- ciuchy na wyjście

Oto lista pewnej dziewczyny wedlug mnie to musiala miec ze 2 walizy.

Aida bzdury termin wedlug usg nie jest ani troche dokladniejszy.Studiowalam poloznictwo wiec troche na ten temat wiedzy mam.Zreszta na logikę lekarz wykonujący usg jest czlowiekiem,ktoremu reka drgnie i juz pomiar jest inny.Wedlug OM ciaża trwa 10 miesiecy ale księzycowych!! czyli trwających po 28 dni.Kalendarzowo wychodzi oczywiscie 9 miesiecy:))

Prawdziwszy jest termin wg OM i ten jest uznawany przez lekarzy,szpitale jako ten wiarygodniejszy.Ale wiadomo ze dziecko wyjdzie kiedy bedzie chcialo.

No tu masz racje z tego co widze moja gin wlasnei uwaza za dokladniejszy termin z OM bolekarz mojej koleznaki jakies cudowanie pierwszy termin wedlug OM miala na 18 marca potem zminil jej na 27 lutego wedlug usg teraz zmienil jej na 7 marca juz anwet nie wiem wedlug czego...
A wiesz moze cos na temat porodu od pierwszego kopniecia tzn. slyszlalm ze od pierwszego kopniecia liczy sie 20 tygodni i wtedy sie urodzi,bo dziecko zazwyczaj kopie w rownej polowie ciazy wiesz cos o tym?
a ta dziewczyna to z ciuszkami dla dziecka troche przesadzila wystarczlo by jej 3 kaftaniki chociaz slyszlam ze teraz ubieraja w bodyz gdlugim rekawel bo sie nei zawijaja na plecach jak kaftaniki i spioszki do tego i w rozek i styka

A ja mam termin OM 6 marcaUSg4 marca

Ostatnia edycja:
Aida to raczej zabobon jakiś.:) Roznie kobiety odczuwaja kopniaczki.Te ktore mają lozysko na przedniej scianie trochę pozniej,wielorodki przewaznie wczesniej niz pierworódki.A są takie,ze czuja kopniaka dopiero w 25 tc(jak moja szwagierka).A ciąza u niej nie trwala 45 tygodni:D.

MAriolu a to ,ze Twoje dziecko wedlug usg jest troche wieksze niz powinno na dany tydzien,nie oznacza ze urodzi się wczesniej.Bo wiadomo,ze rozne dzieciaczki roznie waża jedne przy urodzenieu w 40 tc maja 2600 a inne 4500 i nic w tym dziwnego.Najwazniejsze jest wiek plodowy a twoj malec ma dopiero 33 tc!!! co oznacza ,ze jego plucka na pewno jeszcze sie nie rozwinęły!!!!!I nie zycz sobie szybszego porodu na prawdę.Ciąża nie bez powodu trwa 280 dni od ostatniej miesiączki!

reklama
EEE trzeba uwazac bo tu same kobiety w ciazy a to drazliwe zeby tu zadnychklutni nie wyszlo :p hahaha:p
no ja ide tygodniami anwet nei patrze an miesiace bo niektore przelicznii mowia ze jeszce 8 misiac a iektore ze juz 9 dlatego cal ciaze tylko tygodnie teraz jestem 38 tydzien wedlug miesaiczki

Ostatnia edycja:
Do góry