reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża pozamaciczna, leczenie metotreksatem

A jaką miałaś pierwszą dawkę? Bo wydaje mi się że moja 2x50 to już jest spora. I jakie dostałaś zlecenia dotyczące czasu odczekania do kolejnej próby, na forach czytam różne zalecenia. Mi powiedzieli 6 miesięcy...
Ja miałam podany metotreksat w protokole jednodawkowym (50 mg metotreksatu na m2 powierzchni ciała), beta nie spadała w 4 i 7 dobie, a wręcz rosła, wiec dostałam druga dawkę tez w protokole jednodawkowym. Po drugiej dawce zaczęło spadać. Dziś już mam wynik 62 mlU. Mi lekarze tez zalecili czekać 6 miesięcy i tak zrobię, ponieważ nie chciałabym żeby poszło coś nie tak wcześniej. Już raz poroniłam w zeszłym roku moją pierwszą ciążę i bardzo bym chciała, żeby z trzecią ciążą było już wszystko Ok, wiec wole nie kusić losu.

reklama
Od wczoraj leżę w szpitalu. Dzisiaj lekarze kazali mi podjąć decyzję czy ryzykuje i biorę drugą dawkę leku, chociaż może nie zadziałać a jajowód pęknąć, albo operacja. Zdecywalam się na lek i teraz kolejne dni w strachu. Jak duża była twoja ciąża? Jaka miałaś bete przed 2 metotreksaten?

Od wczoraj leżę w szpitalu. Dzisiaj lekarze kazali mi podjąć decyzję czy ryzykuje i biorę drugą dawkę leku, chociaż może nie zadziałać a jajowód pęknąć, albo operacja. Zdecywalam się na lek i teraz kolejne dni w strachu. Jak duża była twoja ciąża? Jaka miałaś bete przed 2 metotreksaten?
U mnie było bardzo wcześnie, tj. 5 tydzień. Beta przed operacja 2600 mlU, po operacji spadła chyba do 500 mlU, a przed podaniem drugiej dawki 1150 mlU. Po drugiej dawce spadła do 600, potem 297, następnie 106, a teraz 62 mlU.

Trzymaj się tam w szpitalu. Zostawia Cię na obserwacji czy puszczą do domu. Lepiej jakby zostawili, bo rzeczywiście pęknięcie jajowodu to bezpośrednie zagrożenie życia :( Oby po drugiej dawce beta zaczęła spadać!

Trzymaj się tam w szpitalu. Zostawia Cię na obserwacji czy puszczą do domu. Lepiej jakby zostawili, bo rzeczywiście pęknięcie jajowodu to bezpośrednie zagrożenie życia :( Oby po drugiej dawce beta zaczęła spadać!
Już w domu, dali zastrzyk i wypuścili, wolałam zostać ale się nie zgodzili, mam przyjechać w poniedziałek na bete i badania. Obym wytrwała, moja ciąża to 6 tydz. i 4 dni, beta 2400. Zobaczymy co będzie..😞

Ostatnia edycja:
Już w domu, dali zastrzyk i wypuścili, wolałam zostać ale się nie zgodzili, mam przyjechać w poniedziałek na bete i badania. Obym wytrwała, moja ciąża to 6 tydz. i 4 dni, beta 2400. Zobaczymy co będzie..😞
Rozumiem. Trzymam mocno kciuki, żeby beta tak jak u mnie po drugiej dawce zaczęła znacznie spadać. Daj znać w poniedziałek jak wygoda u Ciebie sytuacja.

Dzisiaj w końcu mi trochę ulżyło. Po drugiej dawce beta zaczęła spadać. Dzisiaj 4 dzień i spadło z 2300 do 1380. Oby tak dalej 🙂
Super! Prawie 50% spadek. Oby już teraz z górki ;) Daj znać jak w 7 dobie wyjdzie. Ja jutro jadę na betę i pewnie już będzie ok. 30 mlU. Chyba tylko osoby po takich przejściach potrafią zrozumieć jak bardzo cieszy spadek beta hcg. Jeszcze będzie wszystko dobrze i wierzę, że za jakiś czas będziemy cieszyć się wzrostem beta hcg ;)

Super! Prawie 50% spadek. Oby już teraz z górki ;) Daj znać jak w 7 dobie wyjdzie. Ja jutro jadę na betę i pewnie już będzie ok. 30 mlU. Chyba tylko osoby po takich przejściach potrafią zrozumieć jak bardzo cieszy spadek beta hcg. Jeszcze będzie wszystko dobrze i wierzę, że za jakiś czas będziemy cieszyć się wzrostem beta hcg ;)
Dokładnie tak jak mówisz. Nikt kto tego nie przeszedł nie zrozumie jaki jest stres przed każdym wynikiem i jaka ulga jeśli idzie w dół 😉 Ty już na koncóweczce i lada chwila będzie 0, natomiast ja się uzbrajam w cierpliwość 🙂

reklama
Dokładnie tak jak mówisz. Nikt kto tego nie przeszedł nie zrozumie jaki jest stres przed każdym wynikiem i jaka ulga jeśli idzie w dół 😉 Ty już na koncóweczce i lada chwila będzie 0, natomiast ja się uzbrajam w cierpliwość 🙂
Myśle, ze jeszcze z 3 tygodnie pewnie, bo spada około 50% za każdym razem. Dziś już mam 29,2, wiec pewnie za 3 tygodnie spadnie poniżej 5 :)

Do góry