reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża po poronieniu tripoloidia

Czy są tu mamy, które zdecydowały się na ciąże po poronieniu. U nas testy dna wykazały tripoloidię płodu. Bardzo boję się, że sytuacja może się powtórzyć. Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji?

reklama
Nie byłam w takiej sytuacji, ale na forum ginekologicznym dziewczyna urodziła w 40 tc synka triploida (zmarł na chwilę przed porodem) teraz jest w ciąży bliźniaczej jest po badaniach prenatalnych i wszystko ok. Wątek przeziernosc karkowa.

U mnie synkowi w 12 tygodniu przestało bić serduszko i tez okazało się ze triploidia , bylismy u genetyka powiedział ze to na 99% choroba przypadkowa i żebyśmy nie robili badania kariotypu . W marcu poroniłam , w czerwcu biochemiczna i staramy sie dalej. Ale tez mimo wszystko nadal mam strach..

U nas również wyszła triploidia bo badaniu kosmówki (+ zaśniad) - dopisek od centrum badań genetycznych był taki, że są to wady przypadkowe, loteria genetyczna, które się nie powtarzają (chyba, że ktoś ponownie będzie miał takiego pecha :( takie przypadki się zdarzają, ale bardzo bardzo rzadko) - teraz jestem w 20tc kolejnej ciąży i wszystko jest w porządku.

Ja po tamtej ciąży wybrałam lekarza z super sprzętem USG - triploidia nie wychodzi np. w badaniu Nifty, więc musiałam polegać na wprawnym oku lekarza. Po ciąży z triploidią warto również wykonać test pappa, ponieważ te ciąże również cechują się nieprawidłowościami w wynikach.

Ja w tym roku straciłam ciążę w 14 TC, chłopiec z triploidia.
Byłam na konsultacji u genetyka wg. mnie jedynego z najlepszych w Polsce ( dr. Lech Dudarewicz) wytłumaczył mi że jest to wada typowo losowa. I nie mam większego ryzyka niż inne kobiety że wada się powtórzy. Wiadomo może się powtórzyć i każdej z nas przytrafić.
Ja ryzykuje i się staramy mam nadzieję że teraz będzie dobrze.
W następny piątek planowana @ i mam nadzieję że nie przyjdzie.

Do góry