reklama
Chrząszczyk 1
Fanka BB :)
Zapewne szpital da Ci zwolnienie. Tylko musisz poruszyc temat juz podczas przyjecia i wypełniania biurokracji z położną. Jeśli jeszcze nie urodziłas to i nie przysluguje Ci macierzyńskie. Po cesarce na przykład może otrzymać L4 również mąż pacjentki. Mój mąż z takiego skorzystał. Gdyby któraś z dziewczyn nie wiedziała, a chciałaby mieć dodatkowe ręce do pomocy po powrocie do domu po cięciu.Dziewczyny mam pytanie i dylemat zarazem...
L4 mam do poniedziałku no i wtedy mam na wywołanie się wstawić do szpitala. Co dalej ze zwolnieniem? Szpital mi da l4 (nie sądzę abym zaczęła akcję porodową pierwszego dnia), czy zaczyna liczyć mi się urlop macierzyński? Tak mi szkoda każdego dnia z tego urlopu
Nie wiem jak to wygląda i co mam ewentualnie zrobić
A przecież termin mam dopiero na 4.03
Chrząszczyk niestety właśnie przysługuje, ale MOŻESZ a nie musisz skorzystać a często to ginekolodzy wykorzystują niestety.Zapewne szpital da Ci zwolnienie. Tylko musisz poruszyc temat juz podczas przyjecia i wypełniania biurokracji z położną. Jeśli jeszcze nie urodziłas to i nie przysluguje Ci macierzyńskie. Po cesarce na przykład może otrzymać L4 również mąż pacjentki. Mój mąż z takiego skorzystał. Gdyby któraś z dziewczyn nie wiedziała, a chciałaby mieć dodatkowe ręce do pomocy po powrocie do domu po cięciu.
A tak z ciekawości, bo dobrze wiedzieć, takie l4 kto mężowi wystawia?
Lekarz w szpitalu - wówczas może mieć 2 tygodnie opieki nad żoną i dwa tygodnie tacierzyńskiego (przy czym opiekę może wziąć tylko od razu, lub wcale, a tacierzyński może wziąć później). Opieka przysługuje mężowi nie tylko po CC - jeśli kobieta źle się się czuje po sn, to wydaje mi się, że wtedy mąż też może taką opiekę dostać...
Chrząszczyk 1
To nie wiedzialam. Dwa razy byłam w szpitalu przed porodem ale macierzyńskie było po porodzie.Chrząszczyk niestety właśnie przysługuje, ale MOŻESZ a nie musisz skorzystać a często to ginekolodzy wykorzystują niestety.
Chrząszczyk 1
Czy po sn to nie wiem, bo w sumie to 3 razy rodzilam sn ale nigdy nikt nawet nie zaproponował przy wypisie. Po cc zaraz przy wypisie lekarz sam zapytał.Lekarz w szpitalu - wówczas może mieć 2 tygodnie opieki nad żoną i dwa tygodnie tacierzyńskiego (przy czym opiekę może wziąć tylko od razu, lub wcale, a tacierzyński może wziąć później). Opieka przysługuje mężowi nie tylko po CC - jeśli kobieta źle się się czuje po sn, to wydaje mi się, że wtedy mąż też może taką opiekę dostać...
Chrząszczyk 1
Czy u Was też dziewczyny tak pięknie i wiosennie za oknem?
Chrząszczyk 1
@TAnia 79 czy ja dobrze Cię zrozumiałam, chodzi Ci o to, że urlop macierzyński wykorzystać można jeszcze przed porodem? Chyba się mylisz, jak sama nazwa wskazuje to urlop macierzyński do wykorzystania po narodzinach dziecka. Czytałam teraz nowe rozporządzenie, uaktualnione dla odświeżenia.Chrząszczyk niestety właśnie przysługuje, ale MOŻESZ a nie musisz skorzystać a często to ginekolodzy wykorzystują niestety.
Chrząszczyk 1
reklama
Tez fajnieCzy u Was też dziewczyny tak pięknie i wiosennie za oknem?
Podziel się: