reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża po 40

nie wiedziałam, że jest wybór ? . najpierw chyba zawsze jest usg i dopiero potem jeżeli są wątpliwości robią kolejne ?
w poprzedniej ciąży lekarz powiedział, że wg niego wszystko jest ok , ale może chcę zrobić amnipunkcję z uwagi na wiek. powiedział, że jest ok 1 % zagrożenia przy tych badaniach i stwierdziłam, że nie chcę . teraz myślę, że też jeżeli nie będzie nic niepokojącego to dam sobie spokój.
kasiunia76 pytam bo ja mieszkam w Niemczech u Mnie są 3 metody I kobieta może zdecydować co chce ,ja zrezygnowałam z inwazji myślałam ze w Polsce tež tak jest ... ultrasonograf w 13/14 tygodniu I nastepne badanie w 20/23 tygodniu ktore kosztuje 400 euro nie do konca wiem jak bedzie wygladac...bez amnipunkcji ktora jest darmowa tutaj i wiele kobiet wlasnie to badanie wybiera

reklama
kasiunia76 pytam bo ja mieszkam w Niemczech u Mnie są 3 metody I kobieta może zdecydować co chce ,ja zrezygnowałam z inwazji myślałam ze w Polsce tež tak jest ... ultrasonograf w 13/14 tygodniu I nastepne badanie w 20/23 tygodniu ktore kosztuje 400 euro nie do konca wiem jak bedzie wygladac...bez amnipunkcji ktora jest darmowa tutaj i wiele kobiet wlasnie to badanie wybiera

ostatnim razem razem
w 12 tyg miałam krew i USG i jak pisałam proponowano mi inwazyjne i też zrezygnowałam ( z uwagi na wiek też byłoby za darmo z tego co zrozumiałam)
w 20/23 ( coś koło tego) jest powtarzane usg - też gratis
-dotyczy kobiet po 35 roku lub z podejrzeniem wad
a tak przy każdej wizycie u ginekologa robię sobie usg - tylko nie mają takich czułych aparatów

Ja tez na etapie badan, czytalam o amniopunkcji i tym biednym procencie poronien tylko lekarze zapomnieli powiedziec nam iz ten 1%to sa poronienia w klinice zaraz po badaniu ,nikt nie ujmuje poronien ktore sa w domu po badaniu z tego co wiem to jakies 5%ryzyko jest z ta amniopunkcja ,aczkolwiek jest ona miarodajna. jednak sa inne badania nieinwazyjne ,problem w tym czy sa platne czy oferowane przez sluzbe. ja wlasnie sie wybieram na quadruple test ,i wiem ze jest do niczego bo 20%to wyniki zafalszowane , plus zero wiarygodnosci w pozytywnosc tych wynikow ,czyli ze jesli wyjdzie negatyw to moze byc bledny i tak samo pozytyw, ehhh do bani z tymi testami oferowanymi przez nfz.

Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom

przy czym u nas pierwsze prenatalne jest między 11 a końcem 13

ostatnim razem razem
w 12 tyg miałam krew i USG i jak pisałam proponowano mi inwazyjne i też zrezygnowałam ( z uwagi na wiek też byłoby za darmo z tego co zrozumiałam)
w 20/23 ( coś koło tego) jest powtarzane usg - też gratis
-dotyczy kobiet po 35 roku lub z podejrzeniem wad
a tak przy każdej wizycie u ginekologa robię sobie usg - tylko nie mają takich czułych aparatów

Dlatego pytalam Bo moj gin odrazu chciał wcisnać mi inwazje .Jak rodziłam poprzednie dzieci bylam w takim wieku ze samo usg bylo wystarczające .Miłej nocy dziewczynki

Ja tez na etapie badan, czytalam o amniopunkcji i tym biednym procencie poronien tylko lekarze zapomnieli powiedziec nam iz ten 1%to sa poronienia w klinice zaraz po badaniu ,nikt nie ujmuje poronien ktore sa w domu po badaniu z tego co wiem to jakies 5%ryzyko jest z ta amniopunkcja ,aczkolwiek jest ona miarodajna. jednak sa inne badania nieinwazyjne ,problem w tym czy sa platne czy oferowane przez sluzbe. ja wlasnie sie wybieram na quadruple test ,i wiem ze jest do niczego bo 20%to wyniki zafalszowane , plus zero wiarygodnosci w pozytywnosc tych wynikow ,czyli ze jesli wyjdzie negatyw to moze byc bledny i tak samo pozytyw, ehhh do bani z tymi testami oferowanymi przez nfz.

Basiek76 dokladnie ja za dwa badania nieinwazyjne zaplace 670 euro dość sporo kasy czy da mi to chociażby 80 procentową odpowiedz nie mam pojęcia ,bo tutaj Niemki wybieraja badania na KK ...musze czekać na. badania I ponoć profesor o wszystkim mnie poinformuje

dziewczyny to nie sprzet jest slaby ,w kazdym urzadzenie ustawia sie moc jesli chodzi o jakosc zobaczenia co tam w srodku, im wieksza moc tym silniejsze fale ,ja osobiscie tak srednio jestem za tym usg jesli juz to w miare szybko ,moze i dobrze ze czasem lekarz az tak czesto nie robi usg ,co innego jesli jest potrzeba . Jedno jest pewne przez te wszystkie badania jestesmy bardziej nerwowe niz nasze matki. I pomyslec ze te wszystkie udogodnienia maja nam pomoc a w efekcie szarpia nerwy,i gdzie tu spokojna i nudna ciaza[emoji16]

basiek76 a są inne nieinwazyjne bardziej pewne ?
po tym co napisałaś to chyba już na pewno z inwazyjnych zrezygnuję

Basiek76 dokladnie ja za dwa badania nieinwazyjne zaplace 670 euro dość sporo kasy czy da mi to chociażby 80 procentową odpowiedz nie mam pojęcia ,bo tutaj Niemki wybieraja badania na KK ...musze czekać na. badania I ponoć profesor o wszystkim mnie poinformuje
kika to zalezy jakie badanie ,one maja nazwe ,mysle ze jesli tyle kasy to musi byc 99% byloby dziwne gdyby zaproponowal ci te podstawowe jak pappa albo quadruple , sa tez nieinwazyjne testy ktore sa robione na kase chorych jesli pierwsze podstawowe wyszly pozytywne a kobieta nie zgadza sie na amnio ,w uk mowi sie na to NITP czyli nieinwazyjny test prenatalny choc diabli wiedza jak to w praniu jest. zakladam jednak ze jesli zaoferowano tobie takie testy to musza byc wiarygodne . podpytaj lekarza[emoji6] . buziaki

reklama
kasiunia a ty jestes w Polsce czy tez gdzies tam w swiecie. co do badan to jakas masakra jest ,ja sie czasem zastanawiam po co ta cala szopka skoro sa tak mylne. no ale co zrobic kiedy czlowiek chce miec spokojna rozczochraną , ja jestem w anglii i w zyciu nie pojde na amnio do tych konowalow , w polsce mialabym wiecej zaufania niestety tu nie.

Do góry