reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża po 40

Kochana ! A jakie miałaś wartości ciśnienia ?
Na wizytach ma w okolicy 140/95
Lekarka spanikowała . Mam w wywiadzie nadciśnienie ale od roku nie biorę już leków bo kardiolog kazał odstawić . Gdy mierzę w domu jest książkowe 120/70 lub w tych okolicach . Syndrom białego fartucha . Zobaczymy jak będzie dalej .
Ja mialam 120/93 i zero objawow typu bol glowy ,opuchniete stopy lub dlonie zaburzenia widzenia, u mnie po kazdym wysilku nawet typu dreptanie po mieszkaniu to juz wysilek co podnosi mi cisnienie, ja tam osobiscie nie widze problemu ale nie ma co sie z nimi klocic dla swietego spokoju. Na szczescie ostatnie badanie cisnienia ich zadowolilo i mamy spokoj[emoji16]. Aczkolwiek w niektorych przypadkach trzeba miec oko na wszystko,a widze ze u ciebie wysokie jest musisz na pewno skonsultowac swoja sytuacje z kims kompetentnym, wiem ze przy porodzie z takim cisnieniem mozna dostac stanu przedrzucawkowego ,aby zapobiec robia cc. Daj znac jak poratowali twoja sytuacje i powodzonka [emoji8].

reklama
Ja tez bardzo dlugo nie mowilam, rodzinie dopiero po usg genetycznym, a reszcie to w 5 miesiacu ;). Nosilam luzniejsze sukienki i niewtajemniczeni nie wiedzieli. Dopiero tera zaczyna mnie wybrzuszac: poczatek 7 m-ca i nie da sie ukryc :).
Co do cisnienia to mierz w domu, a lekarz i zapisuj, a lekarz na pewno nie bedzie miec uwag.
Tak robię , zapisuje dwa razy dziennie . I czekam . W poprzednich ciążach pod koniec miałam bardzo wysokie ciśnienie i straszne zatrzymanie wody brałam leki , przytyłam 21 i 23 kg !
Zobaczymy jak będzie tym razem . Całuski :)

Ostatnia edycja:
Ja mialam 120/93 i zero objawow typu bol glowy ,opuchniete stopy lub dlonie zaburzenia widzenia, u mnie po kazdym wysilku nawet typu dreptanie po mieszkaniu to juz wysilek co podnosi mi cisnienie, ja tam osobiscie nie widze problemu ale nie ma co sie z nimi klocic dla swietego spokoju. Na szczescie ostatnie badanie cisnienia ich zadowolilo i mamy spokoj[emoji16]. Aczkolwiek w niektorych przypadkach trzeba miec oko na wszystko,a widze ze u ciebie wysokie jest musisz na pewno skonsultowac swoja sytuacje z kims kompetentnym, wiem ze przy porodzie z takim cisnieniem mozna dostac stanu przedrzucawkowego ,aby zapobiec robia cc. Daj znac jak poratowali twoja sytuacje i powodzonka [emoji8].
W pierwszej ciazy z powodu ciśnienia leżałam w 8 mcu w szpitalu kilka dni , dostałam leki . A opuchnięta byłam jak balon , żadnych butów nie mogłam włożyć . Urodziłam prze cc ale z powodu zatrzymania akcji porodowej po 8 godz . Syna urodziłam naturalnie ( miałam traumę i depresje po pierwszym porodzie ) tylko dlatego , że się uparłam i miałam super położna która mnie w tym pomyśle utwierdziła wbrew lekarzom . Potem przez kilkanaście lat zarzywalam betabloker na nadciśnienie .
Jeszcze nie myślałam jak to będzie tym razem . Boje się wybiegać tak daleko w przyszłość:)
Całuski

Vesper73 to ty biedna bylas ,ja tez mam traume po pierwszym porodzie ,dlatego tym razem jak sie uda to moze urodze w domu ,no ale zobaczymy. Buziaki i trzymam kciuki [emoji8]

reklama
Do góry