reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża po 40

ok, to rozumiem. Chodzi mi czy oba badania dają to samo czyli wykluczają/wykrywają mongolizm ?
Amniopunkcja podaje wynik - kariotyp prawidłowy, czyli wyklucza pewne choroby genetyczne, natomiast mając wynik nifty jest napisane np. nie stwierdzono podwyższonego ryzyka trisomii i podane np ryzyko trisomii 21: 1/21970209

reklama
Kinga a z jakiej dzielnicy pochodzisz? Ja z Woli :))
Sluchaj NIFTY jest to badanie nieinwazyjne, natomiast amniopunkcja jest niebezpieczna dla płodu no i matki,
polega na pobraniu płynu owodniowego za pomocą długaśnej igły, która po prostu wbijają w brzuch
wszystko pod "kontrolą" , podgląd usg itp, ale ja bym sie na to nigdy nie zdecydowała. Na samą myśl, robi mi się niedobrze.
O rany, jeszcze nie zagłębiałam się co to amniopunkcja ale na pewno jej nie zrobie. O nie !!!
Wychowałam się na Mokotowie niedaleko Pól Mokotowskich.

O rany, jeszcze nie zagłębiałam się co to amniopunkcja ale na pewno jej nie zrobie. O nie !!!
Wychowałam się na Mokotowie niedaleko Pól Mokotowskich.

Aha, czyli rejony Bolka :) i Stodoły :)

Ja dziś się trochę przeraziłam moją wagą, bo postanowiłam nie ważyć się codziennie, ale raz na tydzień...
no i okazało się, że już przytyłam 4 kg ;( To moim zdaniem o 2kg za dużo (jak wyczytałam z róznych tekstów online). Trochę się boję, ze za bardzo przytyje, to juz 4 ciąża (3 byla nie donoszona), macica rozciągnięta.. będę niedlugo wygladac jak balon, juz zaczynam byc okragla i nie mam co na siebie wlożyć, nie ma jak ukryc brzucha pod ubraniami, nie mówiąc o biuście ;( A nadal wynikow NIFTY nie ma, wizyta u lekarza dopiero 24 czerwca... wszystko mnie denerwuje, mam egzaminy na głowie i jestem super zestresowana.
Mam nadzieję, że u was lepiej :) Pozdrowionka i miłego dnia!!

Aha, czyli rejony Bolka :) i Stodoły :)

Ja dziś się trochę przeraziłam moją wagą, bo postanowiłam nie ważyć się codziennie, ale raz na tydzień...
no i okazało się, że już przytyłam 4 kg ;( To moim zdaniem o 2kg za dużo (jak wyczytałam z róznych tekstów online). Trochę się boję, ze za bardzo przytyje, to juz 4 ciąża (3 byla nie donoszona), macica rozciągnięta.. będę niedlugo wygladac jak balon, juz zaczynam byc okragla i nie mam co na siebie wlożyć, nie ma jak ukryc brzucha pod ubraniami, nie mówiąc o biuście ;( A nadal wynikow NIFTY nie ma, wizyta u lekarza dopiero 24 czerwca... wszystko mnie denerwuje, mam egzaminy na głowie i jestem super zestresowana.
Mam nadzieję, że u was lepiej :) Pozdrowionka i miłego dnia!!

Ach te dyskoteki w Stodole i Parku ;-) bywałaś ?

Oddychaj, oddychaj, oddychaj....wdech-przerwa-wydech-przerwa. Dotlenisz się i przy okazji wyciszysz a jak nie pomoże to czasami korzystam z metody "darcie ryja" - udaję się gdzieś w okolice trasy szybkiego ruchu i wyrzucam z siebie złe emocje, stres, żale itp, itd drąc ryja :) Nikt nie słyszy a mi pomaga :))) Polecam !!!
Mam na pkt bycia szczupłą lekkiego świra więc postaw się w mojej sytuacji, co ja muszę przechodzić :))) a to dopiero 9 tydz. Wydaje mi się, ze ciągle jem. Nie mam wagi w domu ale nabędę bo się nie obejrzę i będę musiała ściany w domu przesuwać hahahaha Skup się na egazminach a reszą się nie martw. Po egzaminach zajmiesz się brzuszkiem i biustem, choć z biustem to raczej będzie ciężko :)
Trzymaj się cieplutko :) Miłego dnia !

Ach te dyskoteki w Stodole i Parku ;-) bywałaś ?

Oddychaj, oddychaj, oddychaj....wdech-przerwa-wydech-przerwa. Dotlenisz się i przy okazji wyciszysz a jak nie pomoże to czasami korzystam z metody "darcie ryja" - udaję się gdzieś w okolice trasy szybkiego ruchu i wyrzucam z siebie złe emocje, stres, żale itp, itd drąc ryja :) Nikt nie słyszy a mi pomaga :))) Polecam !!!
Mam na pkt bycia szczupłą lekkiego świra więc postaw się w mojej sytuacji, co ja muszę przechodzić :))) a to dopiero 9 tydz. Wydaje mi się, ze ciągle jem. Nie mam wagi w domu ale nabędę bo się nie obejrzę i będę musiała ściany w domu przesuwać hahahaha Skup się na egazminach a reszą się nie martw. Po egzaminach zajmiesz się brzuszkiem i biustem, choć z biustem to raczej będzie ciężko :)
Trzymaj się cieplutko :) Miłego dnia !

O tak. chodziłam, Stodołoa, Park i Hades! haha i jeszcze Proxima (kojarzysz?)

Ja niestety też mam świra na punkcie wagi .. od 15 roku życia zawsze ważyłam 60 kg przy wzroscie 171 cm... i na szczęście po dwóch ciążach dało mi sie to utrzymac. Ostatnio poszłam w górę :( (po zimie jak zwykle) no i w kwietniu nie wiedziawszy o ciąży, zaczelam biegać, bo robię to od dawna, dosc systematycznie 3x w tyg. począwszy od ciepłych wiosennych dni.
Niestety było cieżko. słaba kondycja.. a potem się okazało co jest przyczyną... Więc nie zrzuciłam tych ekstra kg z zimy i teraz doszły mi nastęne ;(
Ale z dwojga złego ;): wybieram bobasa zdrowego niż mnie chudą :)

miłego dnia mamusiom życzę!

hi, dawno tu nie pisałam, bo jednak zajmowanie się 5-miesieczną córeczką zajmuje trochę czasu :)
kinga, a ja właśnie robiłam amnio, by nie stresować się niepotrzebnie. wszystko było pod kontrolą usg, sprawdzony lekarz. i czekanie tylko 2 tygodnie. oczywiście prenatalne miałam do wykonania ze względu na wiek :)
a niffty, też określa prawdopodobieństwo, z tego co się orientowałam

reklama
hi, dawno tu nie pisałam, bo jednak zajmowanie się 5-miesieczną córeczką zajmuje trochę czasu :)
kinga, a ja właśnie robiłam amnio, by nie stresować się niepotrzebnie. wszystko było pod kontrolą usg, sprawdzony lekarz. i czekanie tylko 2 tygodnie. oczywiście prenatalne miałam do wykonania ze względu na wiek :)
a niffty, też określa prawdopodobieństwo, z tego co się orientowałam
Ale miałaś wskazania po prenatalnym ? Wysokie ryzyko ?Czy tylko ze względu na wiek?

Do góry