reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża po 40

ok, to rozumiem. Chodzi mi czy oba badania dają to samo czyli wykluczają/wykrywają mongolizm ?
Amniopunkcja podaje wynik - kariotyp prawidłowy, czyli wyklucza pewne choroby genetyczne, natomiast mając wynik nifty jest napisane np. nie stwierdzono podwyższonego ryzyka trisomii i podane np ryzyko trisomii 21: 1/21970209

reklama
Kinga a z jakiej dzielnicy pochodzisz? Ja z Woli :))
Sluchaj NIFTY jest to badanie nieinwazyjne, natomiast amniopunkcja jest niebezpieczna dla płodu no i matki,
polega na pobraniu płynu owodniowego za pomocą długaśnej igły, która po prostu wbijają w brzuch
wszystko pod "kontrolą" , podgląd usg itp, ale ja bym sie na to nigdy nie zdecydowała. Na samą myśl, robi mi się niedobrze.
O rany, jeszcze nie zagłębiałam się co to amniopunkcja ale na pewno jej nie zrobie. O nie !!!
Wychowałam się na Mokotowie niedaleko Pól Mokotowskich.

O rany, jeszcze nie zagłębiałam się co to amniopunkcja ale na pewno jej nie zrobie. O nie !!!
Wychowałam się na Mokotowie niedaleko Pól Mokotowskich.

Aha, czyli rejony Bolka :) i Stodoły :)

Ja dziś się trochę przeraziłam moją wagą, bo postanowiłam nie ważyć się codziennie, ale raz na tydzień...
no i okazało się, że już przytyłam 4 kg ;( To moim zdaniem o 2kg za dużo (jak wyczytałam z róznych tekstów online). Trochę się boję, ze za bardzo przytyje, to juz 4 ciąża (3 byla nie donoszona), macica rozciągnięta.. będę niedlugo wygladac jak balon, juz zaczynam byc okragla i nie mam co na siebie wlożyć, nie ma jak ukryc brzucha pod ubraniami, nie mówiąc o biuście ;( A nadal wynikow NIFTY nie ma, wizyta u lekarza dopiero 24 czerwca... wszystko mnie denerwuje, mam egzaminy na głowie i jestem super zestresowana.
Mam nadzieję, że u was lepiej :) Pozdrowionka i miłego dnia!!

Aha, czyli rejony Bolka :) i Stodoły :)

Ja dziś się trochę przeraziłam moją wagą, bo postanowiłam nie ważyć się codziennie, ale raz na tydzień...
no i okazało się, że już przytyłam 4 kg ;( To moim zdaniem o 2kg za dużo (jak wyczytałam z róznych tekstów online). Trochę się boję, ze za bardzo przytyje, to juz 4 ciąża (3 byla nie donoszona), macica rozciągnięta.. będę niedlugo wygladac jak balon, juz zaczynam byc okragla i nie mam co na siebie wlożyć, nie ma jak ukryc brzucha pod ubraniami, nie mówiąc o biuście ;( A nadal wynikow NIFTY nie ma, wizyta u lekarza dopiero 24 czerwca... wszystko mnie denerwuje, mam egzaminy na głowie i jestem super zestresowana.
Mam nadzieję, że u was lepiej :) Pozdrowionka i miłego dnia!!

Ach te dyskoteki w Stodole i Parku ;-) bywałaś ?

Oddychaj, oddychaj, oddychaj....wdech-przerwa-wydech-przerwa. Dotlenisz się i przy okazji wyciszysz a jak nie pomoże to czasami korzystam z metody "darcie ryja" - udaję się gdzieś w okolice trasy szybkiego ruchu i wyrzucam z siebie złe emocje, stres, żale itp, itd drąc ryja :) Nikt nie słyszy a mi pomaga :))) Polecam !!!
Mam na pkt bycia szczupłą lekkiego świra więc postaw się w mojej sytuacji, co ja muszę przechodzić :))) a to dopiero 9 tydz. Wydaje mi się, ze ciągle jem. Nie mam wagi w domu ale nabędę bo się nie obejrzę i będę musiała ściany w domu przesuwać hahahaha Skup się na egazminach a reszą się nie martw. Po egzaminach zajmiesz się brzuszkiem i biustem, choć z biustem to raczej będzie ciężko :)
Trzymaj się cieplutko :) Miłego dnia !

Ach te dyskoteki w Stodole i Parku ;-) bywałaś ?

Oddychaj, oddychaj, oddychaj....wdech-przerwa-wydech-przerwa. Dotlenisz się i przy okazji wyciszysz a jak nie pomoże to czasami korzystam z metody "darcie ryja" - udaję się gdzieś w okolice trasy szybkiego ruchu i wyrzucam z siebie złe emocje, stres, żale itp, itd drąc ryja :) Nikt nie słyszy a mi pomaga :))) Polecam !!!
Mam na pkt bycia szczupłą lekkiego świra więc postaw się w mojej sytuacji, co ja muszę przechodzić :))) a to dopiero 9 tydz. Wydaje mi się, ze ciągle jem. Nie mam wagi w domu ale nabędę bo się nie obejrzę i będę musiała ściany w domu przesuwać hahahaha Skup się na egazminach a reszą się nie martw. Po egzaminach zajmiesz się brzuszkiem i biustem, choć z biustem to raczej będzie ciężko :)
Trzymaj się cieplutko :) Miłego dnia !

O tak. chodziłam, Stodołoa, Park i Hades! haha i jeszcze Proxima (kojarzysz?)

Ja niestety też mam świra na punkcie wagi .. od 15 roku życia zawsze ważyłam 60 kg przy wzroscie 171 cm... i na szczęście po dwóch ciążach dało mi sie to utrzymac. Ostatnio poszłam w górę :( (po zimie jak zwykle) no i w kwietniu nie wiedziawszy o ciąży, zaczelam biegać, bo robię to od dawna, dosc systematycznie 3x w tyg. począwszy od ciepłych wiosennych dni.
Niestety było cieżko. słaba kondycja.. a potem się okazało co jest przyczyną... Więc nie zrzuciłam tych ekstra kg z zimy i teraz doszły mi nastęne ;(
Ale z dwojga złego ;): wybieram bobasa zdrowego niż mnie chudą :)

miłego dnia mamusiom życzę!

hi, dawno tu nie pisałam, bo jednak zajmowanie się 5-miesieczną córeczką zajmuje trochę czasu :)
kinga, a ja właśnie robiłam amnio, by nie stresować się niepotrzebnie. wszystko było pod kontrolą usg, sprawdzony lekarz. i czekanie tylko 2 tygodnie. oczywiście prenatalne miałam do wykonania ze względu na wiek :)
a niffty, też określa prawdopodobieństwo, z tego co się orientowałam

reklama
hi, dawno tu nie pisałam, bo jednak zajmowanie się 5-miesieczną córeczką zajmuje trochę czasu :)
kinga, a ja właśnie robiłam amnio, by nie stresować się niepotrzebnie. wszystko było pod kontrolą usg, sprawdzony lekarz. i czekanie tylko 2 tygodnie. oczywiście prenatalne miałam do wykonania ze względu na wiek :)
a niffty, też określa prawdopodobieństwo, z tego co się orientowałam
Ale miałaś wskazania po prenatalnym ? Wysokie ryzyko ?Czy tylko ze względu na wiek?

Do góry