reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża po 40

Saranta, dziękuję za powitanie :) Już po pierwszym usg - szok nadal się utrzymuje. Na szczęście jest mniejszy. Czy lekarz skieruje mnie na badania NIFTY czy sama mam zrobić ? Kiedy takie badanie zrobić najlepiej ?. Pozdrawiam ciepło. K
Na nifty nie dostaniesz skierowania, tylko na amniopunkcję, jeśli z badania usg wyjdzie wysokie ryzyko trisomii.
Pierwsze to ważne badanie prenatalne musisz zrobić między 11-13tc najlepiej i potem ewentualnie amnio, czego oczywiście nie życzę.

reklama
Tak, Wiktoria:)
To jak jesteś z Warszawy polecam USG Agatowa, świetni lekarze z certyfikatami. Ja tam robiłam 3 prenatalne. Pierwsze miałam na nfz w Bielańskim, drugie w Łodzi u dr Dudarewicza. Wszystkie wyszły prawidłowe, ale dla pewności zrobiłam jeszcze Nifty, bo lubię być pewną ;)
Śliczne imię !
Mój lekarz polecił mi Multi Med na Waryńskiego i tam się zapisałam. No i mam teraz dylemat :)

Saranta, dziękuję za powitanie :) Już po pierwszym usg - szok nadal się utrzymuje. Na szczęście jest mniejszy. Czy lekarz skieruje mnie na badania NIFTY czy sama mam zrobić ? Kiedy takie badanie zrobić najlepiej ?. Pozdrawiam ciepło. K

Ja dostałam skierowanie, ale nie mieszkam w Polsce (mieszkam w Belgii), nie wiem jak jest w kraju :(
To badanie o ile wiem najlepiej robić w 11 tygodniu, na wyniki czeka się od 2 do 3 tyg. Kosztować nas to będzie 450 Euro, w tym nie ma zwrotu z ubezpieczenia.. (nie wiem oczywiscie jak w Polsce).
Masz jeszcze tańszą opcję na amniopunkcję (badanie inwazyjne) na ktore ja osobiscie bym chyba nigdy sie nie zgodziła ;( strach!!
Czekam nerwowo na wyniki mojego NIFTY, mam okropne sny, denerwuje mnie to czekanie i niewiedza, a to dopiero 10 dni minęlo od pobrania krwi :(

Apropo: Ja też jestem z Warszawy... od dziecka :( Ale niestety od 10 lat mieszkam w Brukseli. Pozdrawiam!

Tak, Wiktoria:)
To jak jesteś z Warszawy polecam USG Agatowa, świetni lekarze z certyfikatami. Ja tam robiłam 3 prenatalne. Pierwsze miałam na nfz w Bielańskim, drugie w Łodzi u dr Dudarewicza. Wszystkie wyszły prawidłowe, ale dla pewności zrobiłam jeszcze Nifty, bo lubię być pewną ;)
Śliczne imię !
Mój lekarz polecił mi Multi Med na Waryńskiego i tam się zapisałam. No i mam teraz dylemat :)

Ja dostałam skierowanie, ale nie mieszkam w Polsce (mieszkam w Belgii), nie wiem jak jest w kraju :(
To badanie o ile wiem najlepiej robić w 11 tygodniu, na wyniki czeka się od 2 do 3 tyg. Kosztować nas to będzie 450 Euro, w tym nie ma zwrotu z ubezpieczenia.. (nie wiem oczywiscie jak w Polsce).
Masz jeszcze tańszą opcję na amniopunkcję (badanie inwazyjne) na ktore ja osobiscie bym chyba nigdy sie nie zgodziła ;( strach!!
Czekam nerwowo na wyniki mojego NIFTY, mam okropne sny, denerwuje mnie to czekanie i niewiedza, a to dopiero 10 dni minęlo od pobrania krwi :(

Apropo: Ja też jestem z Warszawy... od dziecka :( Ale niestety od 10 lat mieszkam w Brukseli. Pozdrawiam!
Powiadają, ze to co w snach to w rzeczywistości jest inaczej więc będzie dobrze i nie denerwuj się !!! Juz mineło 10 dni :) z każdym dniem coraz bliżej. Czyli badanie Nifty to jest to samo co amniopunkcja ? dobrze rozumiem ? Ja też urodziałam się i mieszkam całe życie w Warszawie z przerwani na inne kraje :)

Powiadają, ze to co w snach to w rzeczywistości jest inaczej więc będzie dobrze i nie denerwuj się !!! Juz mineło 10 dni :) z każdym dniem coraz bliżej. Czyli badanie Nifty to jest to samo co amniopunkcja ? dobrze rozumiem ? Ja też urodziałam się i mieszkam całe życie w Warszawie z przerwani na inne kraje :)
Nifty to badanie z krwi - nie inwazyjne, amniopunkcja to badanie inwazyjne, przez brzuch pobierany jest płyn.

reklama

Kinga a z jakiej dzielnicy pochodzisz? Ja z Woli :))
Sluchaj NIFTY jest to badanie nieinwazyjne, natomiast amniopunkcja jest niebezpieczna dla płodu no i matki,
polega na pobraniu płynu owodniowego za pomocą długaśnej igły, która po prostu wbijają w brzuch
wszystko pod "kontrolą" , podgląd usg itp, ale ja bym sie na to nigdy nie zdecydowała. Na samą myśl, robi mi się niedobrze.

Do góry