misia ja miałam kiedyś ziemniaki z Biedry i dłużej troche leżały, bo jakoś tak inne rzeczy gotowałam, porobiły się na nich jakieś takie plamy , czytałam kiedyś , że posypuja jakimś goownem ziemniaki, żeby pędów nie wypuszczały, więc myśle, że one były mocno tą chemią poczęstowane i już tam nigdy nie kupię
reklama
katrina115
Potrójna Mama
Sorki nie mam w tel. Edycji - tutaj jest kilka rodzajow ziemniakow, niektore nadaja sie do pieczenia, a inne do gotowania.
D
delete
Gość
Uwielbiam brukselką. Aby pozbyć się goryczy należy nacinać na krzyż ogonki albo zmrozić w zamrażalce ( przed gotowaniem)
U nas jutro znowu dorsz co jeszcze dzisiaj pływał koło Darłowa.
U nas jutro znowu dorsz co jeszcze dzisiaj pływał koło Darłowa.
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Zoyka nawet nie wiesz jak ja Ci tego dorsza zazdroszczę
Majuska - przed 1 listopada ogarnęła mnie niemoc. O ziemniakach mówiłam wcześniej - mamy 50 metrów od bramy bazar ???? Ale wiesz jak cięzko jest zapamiętać że trzeba kupić ziemniaki ?!?!?!?! Tym nic nie dolega tylko problem jest w fakturze jak sie ugotują nie potrafię tego wytłumaczyć - ale one się sypią.
Katrina w PL też są różne gatunki ziemniaków problem w tym że jak idziesz do chłopa i sie pytasz: IRGA ? powie Ci - tak igra, za chwile ktoś podejdzie i się spyta: amerykany? no amerykany...
Majuska - przed 1 listopada ogarnęła mnie niemoc. O ziemniakach mówiłam wcześniej - mamy 50 metrów od bramy bazar ???? Ale wiesz jak cięzko jest zapamiętać że trzeba kupić ziemniaki ?!?!?!?! Tym nic nie dolega tylko problem jest w fakturze jak sie ugotują nie potrafię tego wytłumaczyć - ale one się sypią.
Katrina w PL też są różne gatunki ziemniaków problem w tym że jak idziesz do chłopa i sie pytasz: IRGA ? powie Ci - tak igra, za chwile ktoś podejdzie i się spyta: amerykany? no amerykany...
D
delete
Gość
Misia - to taki gatunek ktory sie do gotowania nei nadaje ( ma za dużo skrobi)
Ogólnie możemy wyróżnić 3 typy ziemniaków:
Typ A to ziemniaki doskonale nadające się do sałatek i zapiekanek, ze względu na to, że są twarde i nie rozpadają się, co ułatwia pracę przy przygotowywaniu. Zawierają mniej skrobi i są bardzo wilgotne. Odmiany typu A to, np.: Denar, Lord Sante Velux, Vineta, Ditta czy Frezja.
Ziemniaki uniwersalne zaliczane są do typu B. Nie rozsypują się, pod koniec gotowania stają się kruche, są średniej twardości. Świetnie nadają się na frytki, placki, chipsy. Sprawdzą się także jako składnik zupy jarzynowej i dodatek do potraw z sosami. Do tego typu zaliczamy Orliki, Flamingi oraz Malwy.
Wyróżniamy jeszcze ziemniaki typu C, które są mączyste i zawierają więcej skrobi. Rozpadają się bardzo łatwo, więc możemy je wykorzystać na farsze, babki, kluski, placki, pyzy, kopytka czy puree. Spotykane odmiany typu C to Bryza, Ibis, Tajfun, Koral oraz Gracja.
Gatunki i rodzaje ziemniaka - Spozywka.pl - Rynek spożywczy w Polsce
Ogólnie możemy wyróżnić 3 typy ziemniaków:
Typ A to ziemniaki doskonale nadające się do sałatek i zapiekanek, ze względu na to, że są twarde i nie rozpadają się, co ułatwia pracę przy przygotowywaniu. Zawierają mniej skrobi i są bardzo wilgotne. Odmiany typu A to, np.: Denar, Lord Sante Velux, Vineta, Ditta czy Frezja.
Ziemniaki uniwersalne zaliczane są do typu B. Nie rozsypują się, pod koniec gotowania stają się kruche, są średniej twardości. Świetnie nadają się na frytki, placki, chipsy. Sprawdzą się także jako składnik zupy jarzynowej i dodatek do potraw z sosami. Do tego typu zaliczamy Orliki, Flamingi oraz Malwy.
Wyróżniamy jeszcze ziemniaki typu C, które są mączyste i zawierają więcej skrobi. Rozpadają się bardzo łatwo, więc możemy je wykorzystać na farsze, babki, kluski, placki, pyzy, kopytka czy puree. Spotykane odmiany typu C to Bryza, Ibis, Tajfun, Koral oraz Gracja.
Gatunki i rodzaje ziemniaka - Spozywka.pl - Rynek spożywczy w Polsce
zobaczymy jak wyjdzie baba :-) i czy Kubula zje :-)
Zooyka dobrze pamiętam że razem z Jarkiem lubicie chałwę?
moje pasje: Drożdżowe motylki z chałwą
Zooyka dobrze pamiętam że razem z Jarkiem lubicie chałwę?
moje pasje: Drożdżowe motylki z chałwą
D
delete
Gość
Jarek bardziej lubi i moja Mama.
Witajcie.
Katarina gratuluję egzaminu-życzę szerokiej drogi.
Spóźnione życzenia dla małych jubilatów na te okrągłe i mniejsze rocznice.
My też jakoś przeżyliśmy ten urodzinowy dzień Majki-10 dzieci dotarło ,były grzeczne ,a animatorka się nimi super zajęła.
Ja już po pierwszych zbiorowych ekstrakcjach zębów-na pierwszy ogień poszły przednie 4-ry sztuki -więc boli jak diabli.
Miłego dnia
Katarina gratuluję egzaminu-życzę szerokiej drogi.
Spóźnione życzenia dla małych jubilatów na te okrągłe i mniejsze rocznice.
My też jakoś przeżyliśmy ten urodzinowy dzień Majki-10 dzieci dotarło ,były grzeczne ,a animatorka się nimi super zajęła.
Ja już po pierwszych zbiorowych ekstrakcjach zębów-na pierwszy ogień poszły przednie 4-ry sztuki -więc boli jak diabli.
Miłego dnia
reklama
Majuska ale wszystko z Biedroki jest sypane gownami Wez kup to samo na targu i w Biedronce i obserwuj co sie z tym bedzie dzialo...polecam naprawde. Moja mama raz kupila cos w Biedronce z lenistwa, pierwszy i ostatni.
Co z tego, ze ladne (jak w kazdym supermarkecie) jak sprowadzane a co za tym idzie full chemii tam naladowane zeby to wytrzymalo dluzej.
Lepiej polskie nawet ze szklarni.
Ja musze na codzien z warzywami supermarketowymi i jak jestem w PL to wreszcie czuje smak warzyw i owocow!
Co z tego, ze ladne (jak w kazdym supermarkecie) jak sprowadzane a co za tym idzie full chemii tam naladowane zeby to wytrzymalo dluzej.
Lepiej polskie nawet ze szklarni.
Ja musze na codzien z warzywami supermarketowymi i jak jestem w PL to wreszcie czuje smak warzyw i owocow!
Ostatnia edycja:
Podziel się: