reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża po 40

Hej!

Zoyka Julka wyglada oblednie i przeslodko, cala ta sliczna twarzyczke jej odlosnilo i uszka ma calkiem normalne, spodziewalam sie jakis strasznie odstajacych duzych uszu a ona ma normalne uszka! Ogarnij sie mamuska! :-))

Majuska Twoj Karol z wieku mojego brata! 100 lat!

reklama
Cześć weekendowo!

Ale tu pustki wczoraj były.

My niestety nie śpimy od 7:30. Wczoraj było koszmarnei gorąco. Dzisiaj .. też świeci słońce ale mam wrażenie ,ze jest czym oddychać.

Dziecko mi się budzi dostaje butlę mleka a za chwilkę leci do szafki po kromkę suchego chleba.I tak już któryś dzień. Głodna ?

Wczoraj przyszła paczka z książeczkami które wylicytowałam na Allegro. Jestem zadowolona. Zapłaciłam 35 zł za 20 książeczek. W tym 10 to Kubuś Puchatek .Książeczki w stanie idealnym, jak nowe. NA każdej cena 14,90 zł. Wreszcie poczytamy co s innego a nie tylko Jeżynową niespodziankę :D

Zobacz załącznik 575622

kłaczek dalej nie odzyskał hasła... ?

hełoł ...
byłam rankiem na zakupach i jest PIEKŁO :-(
okna mamy pozamykane, rolety pospuszczane może przeżyjemy, spacer raczej wieczorem - jak wczoraj.
Coś przepchnę w chałupie, pooglądamy jakieś bajki, porysujemy - może uda się po papierze :-D zbudujemy twierdzę :-D
Zoyka gratuluje licytacji :-) a Julka może faktycznie głodna - samo mleko jej dajesz ? może kaszka ? płatki ? A może lubi zwyczajnie chleb ? bułeczki ?
Miłej soboty :-)

Ostatnia edycja:
Misia z rana mleko a ok 11 je zawsze kaszkę. A teraz jakby głodna od rana.

Właśnie pospałam chwilkę z Julką. Ona jeszcze śpi. A ja mam od wczoraj smaka na cukinię w cieście naleśnikowym. Flo wcięło .. a miał być przepis na tartę z cukinii.

Dziewczyny gdzie Wy macie te przepisy, co? Bo jak czytam co Wy dzieciakom gotujecie to aż mi wstyd. Moim mega osiągnięciem było zrobienie zupy serowej i cebulowej :)

Dziewczyny gdzie Wy macie te przepisy, co? Bo jak czytam co Wy dzieciakom gotujecie to aż mi wstyd. Moim mega osiągnięciem było zrobienie zupy serowej i cebulowej :)

Mamy na swojej Grupie zamkniętej. Mamy taka bo nie wiadomo kto nas czyta a nie o wszystkim chcemy tutaj pisać.

Ale proszę :

WARZYWA Z JAJKIEM:
(dla dziecka po 10 miesiącu)

Składniki:
- 1 ziemniak (mały),
- 1/2 marchewki,
- 2 gałązki kalafiora,
- 1jajko,
- 2 łyżki masła prawdziwego,
- trochę posiekanego szczypiorku
(niekoniecznie).

Sposób przygotowania:
Warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Skorupkę jajka trzeba sparzyć wrzącą wodą, następnie w mniejszym naczyniu (salaterce) roztrzepujemy widelcem jajko z masłem, wkładamy do gotującego się rondla z wodą i czekamy aż się zetnie. Rozdrobnione warzywka wykładamy na talerz razem z jajkiem i posypujemy szczypiorkiem (niekoniecznie).

PULPETY Z RYŻEM:
(dla dziecka po 8 miesiącu)

Składniki:
- 100 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka,
- 2 łyżki surowego ryżu,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- żółtko.

Sposób przygotowania:
Mięso starannie umyj, oczyść z błon, usuń najdrobniejsze kawałki tłuszczu. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Zamiast pietruszki możesz użyć koperku albo suszonych ziół (wystarczy czubata łyżeczka), np. estragonu lub bazylii. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 min, aż ryż będzie miękki.

INDYK Z KASZĄ:

Składniki:
- 2 marchewki,
- 100 g indyka,
- kawałek pora,
- spora różyczka brokuła,
- 2 średnie ziemniaki,
- kilka strączków fasolki szparagowej,
- 1 pietruszka,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka oleju sojowego,
- kasza jęczmienna ugotowana osobno
(zawiera gluten).

Sposób przygotowania:
Ugotować zupkę z podanych składników, a osobno kaszę. Zmiksować warzywa poza marchewką i indykiem, które rozgnieść
widelcem, a mięsko rozdrobnić na włókienka (jeżeli maluch chce jeść niejednolitą konsystencję), dodać ugotowaną kaszę w ilości wedle uznania i wymieszać.

CIASTO BANANOWE:

Składniki:
- 1 kg bananów,
- szklanka płatków owsianych,
- kilka łyżeczek mąki pszennej razowej,
- 1 łyżka miodu,
- 4 łyżki ziaren słonecznika,
- 4 łyżki rodzynek,
- łyżka oleju.

Sposób przygotowania:
Banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min. w temperaturze 150 stopni C.

KLUSECZKI Z TWAROŻKU:
(dla dziecka po 11 miesiącu)

Składniki:
- 1/2 kostki twarożku śmietanowego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru pudru.

Sposób przygotowania:
Jajko umyj i przelej wrzątkiem. Oddziel żółtko od białka. Żółtko zetrzyj z cukrem pudrem na pulchną masę, a białko na sztywną pianę. Ser wymieszaj delikatnie z pianą i utartym żółtkiem oraz przesianą przez sito mąką. Zagotuj w rondelku wodę. Łyżką odcinaj kluseczki i wrzucaj do wody. Zagotuj. Potem postaw na wolnym ogniu pod przykryciem na około 5 minut. Nie doprowadzając do wrzenia. Kluseczki podawaj ze świeżym masełkiem i posypane cukrem.

JAJECZNE PULPETY:

Składniki:
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka masła,
- 3 łyżeczki mleka,
- kawałek czerstwej bułki,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 1 łyżeczki masła.

Sposób przygotowania:
Jedno jajko umyj, zalej zimną wodą i ugotuj na twardo (7-10 min. od zagotowania wody). Ugotowane jajko ostudź, obierz ze skorupki i rozgnieć widelcem. Kawałek czerstwej bułki namocz w mleku, odciśnij i porwij na kawałeczki. W misce utrzyj bułkę, masło, rozgniecione jajko i rozmącone surowe jajko. Z otrzymanej masy formuj małe kotleciki i obtaczaj w bułce tartej. Kotleciki usmaż na ma maśle.

KOTLECIKI WARZYWNE:
(dla dziecka po 12 miesiącu)

Składniki:
- warzywa mieszane (pietruszka, marchewka, seler, por),
- surowe jajko,
- szczypta/łyżeczka startego sera żółtego,
- bułka tarta – 1 łyżka,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
-masło lub oliwa z oliwek do smażenia- 1 łyżka.

Sposób przygotowania:
Starannie umyte i obrane warzywa ugotuj i drobno posiekaj. Wywar możesz wykorzystać do przygotowania zupy. Do warzyw dodaj ser, jajko, majeranek i bułkę tartą. Mieszaj masę, dopóki nie uzyska jednolitej konsystencji, uformuj kotlety, smaż na łyżce tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni.

Mini pizza z placków ziemniaczano - dyniowych
przepis na 6 - 8 porcji , Przepis od 16-stego miesiąca życia.
Składniki
1 kg ziemniaków
0,5 kg dyni
1 cebula , 2 ząbki czosnku
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
sól ,olej do smażenia
3 pomidory
kilka plastrów szynki
150 gram sera żółtego

Ziemniaki, dynię, cebulę i czosnek obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Odciskamy i odlewamy nadmiar wody, dodajemy jajka, mąkę pszenną i odrobinę soli, wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Na łyżkę nakładamy porcje ciasta i wylewamy je na patelnie formując okrągłe placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.Na każdy placek nakładamy plaster pomidora, szynki i żółty ser .
Zapiekamy w piekarniku temp.160 stopni ok 10 minut.

ZUPA Z DODATKIEM ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I LANYMI KLUSECZKAMI:

Składniki:
- 1/2 średniej wielkości marchwi,
- 1/2 pietruszki małej,
- cząstka selera,
- kawałek pora,
- średni pomidor,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- 100 ml wody.

Sposób przygotowania:
Warzywa umyj, obierz, opłucz, podziel na kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj. Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz 1 łyżeczki przegotowanej wody. Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj. Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10 miesiąca życia.

ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM:
(dla dziecka po 7 miesiącu)

Składniki:
- 1 marchew,
- ok. 100 g kurczaka,
- 1 łyżka ugotowanego ryżu,
- kawałeczek pora,
- 1 pietruszka,
- 1 łyżeczka oleju,
- natka pietruszki do smaku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:
Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować

Potrawka z kurczaka i zielonego groszku
Przepis od 6 mc
Przepis na 2 porcje
Składniki:

20 gram fileta z kurczaka
1 średnia marchewka
1/3 szklanki groszku zielonego mrożonego
1 łyżeczka masła
różyczki kalafiora do dekoracji

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka gotujemy w niewielkiej ilości wody, marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy na parze z groszkiem i brokułami.

Po ugotowaniu wszystkich składników wszystko razem miksujemy. Na koniec dodajemy masło. Jeśli konsystencja jest za gęsta dolewamy przegotowanej wody.

Kurczak w potrawce :
Składniki

2 udka z kurczaka
2 marchewki
½ pietruszki
1/8 selera
¼ pory
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
½ łyżeczki soli
¼ kostki masła
1 łyżka mąki
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
Cukier
½ litra wody
Kurczaka , warzywa , liść laurowy, ziele angielskie i sól zalać wodą i gotować 40 minut na małym gazie .Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny . Rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić chłodnym wywarem . Dodać żółtko z sokiem cytrynowym . Doprawić solą i cukrem .Mięso obrać od kości ( lub zostawić całe udka wedle upodobania ), włożyć w sos i podgrzać .Podawać z ryżem na sypko i marchewką z groszkiem .

i jeszcze :
Przepisy dla dzieci: szpinakowe naleśniki z twarożkiem
Kluski i kluseczki - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety
Książka Kucharska Dziecka - Przepisy dla niemowląt i małych dzieci - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety
Najzdrowsza zupa jarzynowa, Czas Dzieci

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Angelko ma GZ dla 40stek :-D ale tutaj też są.
Zoyka wrzuciła kilka tutaj dwa -trzy dni temu ?także luknij.
Ja dziś kupiłam kurze odnóże i gotuję prawdziwy krupnik. To dla dziecka - sama zapewne zjem ... fasolkę :-D bo na myśl o jedzeniu w taki upał mam uderzenia gorąca :-D

Do góry