Cześć,
Ależ to był upalny dzień. Nasz dzieć śpi od 45 minut. Szok.! Za to jak wstała o 8 rano tak nie spała ani minutki do wieczora.
Ja znowu o szczepionkach.
Nawiązując do linka Misi sprzed 2 dni i do tego co teraz przeczytałam... zajrzałam do książeczki zdrowia Julki i w drugą dobę po urodzeniu szczepili ją tm gównem z rtęcią.
Euvaxem.
Teraz wycofują niektóre serie.
Jak stwierdzono właśnie od lat 90-tych ubiegłego wieku zaczęto stosować w Ameryce nowe
szczepionki dla niemowląt zawierające
thiomerosal.
Otrzymywały one wówczas w szczepionkach DTP, Hib i
Hep.B, dawkę rtęci 62,5ug co stanowiło 125-krotne przekroczenia dawki uznanej za bezpieczną(0,1ug/kg/dobę)
Doniesienia te były przyczyną, iż kraje skandynawskie wprowadziły u siebie zakaz używania rtęci.
W 2005 roku opublikowano pracę, w której opisano nagłą śmierć (SUD–Sudden Unexpected Death) u 19 niemowląt w ciągu kilku godzin/dn
i po szczepieniu dwiema szczepionkami hexawalentnymi (DTP-Hib-HepB-IPV).
Zdrowe przed szczepieniem dzieci zmarły w wyniku poszczepiennych obrzęków mózgu, płuc oraz zawałów serca.
Jak podsumowują autorzy–mimo braku bezpośredniego dowodu na przyczynowy związek
opisanych SUD ze szczepieniami, jest to jednak sygnał, który zwraca uwagę na konieczność monitorowania
przebiegu szczepień i ich powikłań. W innym opracowaniu z 2004r. Geier i wsp. badaniem
epidemiologicznym potwierdzili bezpośredni związek między wzrastającymi dawkami thiomersalu zawartego w szczepionkach MMR i częstością występowania autyzmu u dzieci
W Polsce, dopuszczonych jest obecnie kilka szczepionek ze znaczną zawartością thimerosalu (THIM) czyli rtęci.
Są to:
Euvax (WzwB, Life Sciences,prod. Koreańska) –0,01% THIM
D.T.COOQ (DTP, Sanofi)–0,01% THIM,
DTP(Biomed Kraków)–0.01% THIM,TETRAact-HIB
(DTP+Hib, Sanofi)–0,01% THIM, D–Szczepionka błonicza(Biomed)–0,01%
THIM,DT–Szczepionka błoniczo-tężcowa (Biomed)
–0,01% THIM,
DTP–Szczepionka błoniczo-tężcowo
-krzuścowa (Biomed)–0,01% THIM,
Szczepionki przeciw grypie–0,01% THIM.
Polskie niemowlę zaszczepione zgodnie z obowiązującym kalendarzem szczepień może otrzymać do 7miesiąca życia
175ug, a do 18 miesiąca życia 225ug rtęci
http://zdrowedzieci.blox.pl/resource/dr_Sienkiewicz__Powiklania_neurologiczne_po_szczepieniach.pdf