reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża po 40

Ollena - w konsulacie wyrobisz tylko paszport, dowodu nie zrobisz.

W ogóle to jest pokręcone, bo bez polskiego aktu urodzenia wyrobisz tylko pierwszy polski paszport na rok i w tym czasie trzeba wyrobić polski akt urodzenia, bo bez tego aktu nie zostanie nadany dziecku numer PESEL - i kółko się zamyka.

Ostatnia edycja:
reklama
katrina na pewno wyrobie dowod w konsulacie, bo sasiedzi w Dublinie synowi ostatnio wyrabiali i kilka osob sie dziwilo ze ja az do PL lecialam wyrabiac. Takze tu jestem pewna, tyle ze znowu zabilas mnie tym polskim aktem ur... nosz kuzwa!

hełoł w marudny dzień :-D Kuby marudny :-D
Anki wszystkiego co najlepsze :-D !100! lat :-)
Kocica po wizycie u veta i USG - ma stan zapalny, który może być wywołany pojawianiem się Kubuli ... tyle to ja wiem bez dyplomu . Byłą cały dzień na obserwacji + usg, które włąsnie oprócz LEKKIEGO stanu zapalnego ścianek pęcherza moczowego. No i dostała antydepresanty :baffled:

misia stan zapalny z powodu pojawienia sie Kuby? o co kaman? Kuba juz prawie 2 lata jest przeciez ;-)

Anki 100 lat!

Katrina
poczytalam troche. Oni tu nazwiska nie moga zmienic, bo faktycznie przepisy nowe, ale jest szansa ze mozna wyrobic nowy akt urodzenia w IE bo to sie czesto zdarza ze trzeba zmienic litery. Nie wiem, pojde jeszcze tu do Urzedu i zloze co trzeba.

Ollena ale Bazylia ma te jazdy od jakiegoś czasu czyli prawie dwa lata. Ponieważ ona cierpi :-( a nas to nie ukrywam też irytuje więc krążymy po wetach i szukamy rozwiązania ... jakoś czarno to widzę.

Cześć,

Ależ to był upalny dzień. Nasz dzieć śpi od 45 minut. Szok.! Za to jak wstała o 8 rano tak nie spała ani minutki do wieczora.

Ja znowu o szczepionkach.
Nawiązując do linka Misi sprzed 2 dni i do tego co teraz przeczytałam... zajrzałam do książeczki zdrowia Julki i w drugą dobę po urodzeniu szczepili ją tm gównem z rtęcią.Euvaxem.

Teraz wycofują niektóre serie.

Jak stwierdzono właśnie od lat 90-tych ubiegłego wieku zaczęto stosować w Ameryce nowe
szczepionki dla niemowląt zawierające thiomerosal.

Otrzymywały one wówczas w szczepionkach DTP, Hib i
Hep.B, dawkę rtęci 62,5ug co stanowiło 125-krotne przekroczenia dawki uznanej za bezpieczną(0,1ug/kg/dobę)

Doniesienia te były przyczyną, iż kraje skandynawskie wprowadziły u siebie zakaz używania rtęci.

W 2005 roku opublikowano pracę, w której opisano nagłą śmierć (SUD–Sudden Unexpected Death) u 19 niemowląt w ciągu kilku godzin/dn
i po szczepieniu dwiema szczepionkami hexawalentnymi (DTP-Hib-HepB-IPV).

Zdrowe przed szczepieniem dzieci zmarły w wyniku poszczepiennych obrzęków mózgu, płuc oraz zawałów serca.
Jak podsumowują autorzy–mimo braku bezpośredniego dowodu na przyczynowy związek
opisanych SUD ze szczepieniami, jest to jednak sygnał, który zwraca uwagę na konieczność monitorowania
przebiegu szczepień i ich powikłań. W innym opracowaniu z 2004r. Geier i wsp. badaniem
epidemiologicznym potwierdzili bezpośredni związek między wzrastającymi dawkami thiomersalu zawartego w szczepionkach MMR i częstością występowania autyzmu u dzieci

W Polsce, dopuszczonych jest obecnie kilka szczepionek ze znaczną zawartością thimerosalu (THIM) czyli rtęci.

Są to:

Euvax (WzwB, Life Sciences,prod. Koreańska) –0,01% THIM

D.T.COOQ (DTP, Sanofi)–0,01% THIM,
DTP(Biomed Kraków)–0.01% THIM,TETRAact-HIB
(DTP+Hib, Sanofi)–0,01% THIM, D–Szczepionka błonicza(Biomed)–0,01%
THIM,DT–Szczepionka błoniczo-tężcowa (Biomed)
–0,01% THIM,
DTP–Szczepionka błoniczo-tężcowo
-krzuścowa (Biomed)–0,01% THIM,
Szczepionki przeciw grypie–0,01% THIM.
Polskie niemowlę zaszczepione zgodnie z obowiązującym kalendarzem szczepień może otrzymać do 7miesiąca życia
175ug, a do 18 miesiąca życia 225ug rtęci

http://zdrowedzieci.blox.pl/resource/dr_Sienkiewicz__Powiklania_neurologiczne_po_szczepieniach.pdf

Ostatnio edytowane przez moderatora:
misia, a może towarzystwo drugiego kota by pomogło?

nie zagłębiam sie w te szczepienia, moja głowa jest na to za mała:confused2:ostatnimi czasy natknełam się w necie na artykuły o żywieniu optymalnym i mnie to zaciekawiło, ponoc sie przestaje chorować jak się czowiek odżywia w ten sposób....

A ja poczytałam o szczepieniach a właściwie o składzie szczepionek.Mam wiedzę o tym w takim zakresie, jaki mi potrzebny. Szczepionki którymi szczepimy nie mają rtęci.Poczytałam i ulżyło mi.

Skutki uboczne mogą być nawet po paracetamolu który jest bez recepty.

Misia - racją , tylko niestety te dobre są płatne i nie każdego stać. Ryzykują myśląc nam się to nie przytrafi, nas szczepili i nic nam nie było to i swoje dzieci zaszczepimy.

Majuska napisz w kilku słowach o tym optymalnym żywieniu zanim będę szperała w necie.

EDIT: poczytałam. Nalezy jest to co można zjeść na surowo. Jemy tłusto (gęsi,podroby, salcesony, boczek, słoninę, rosół, tłuste ryby,), do tego białko (sery, jaja), orzechy. Warzywa a głównie strączkowe omijamy. Nie jemy mąki czyli makaronów, chleba, ryżu, kasz, miodu, cukru. Omijamy sól.
Jemy produkty pochodzenia zwierzęcego.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Majuska żadnych więcej futerek w domu - mam zwyczajnie dość. Nasze koty dożywają słusznego wieku i jest szansa, że i Bazylia go dożyje. Problem w tym że ją stresuje wszystko. A kot do dodatkowa konkurencja :-(
Majuska co za nowa franca to żywienie ? Słyszałyście że dieta Dunkana poszła precz i okazała się oficjalnie niezdrowa :-D
Zoyka ja nie czytam bo bym ogłupiała, fakt robię płatnymi, robię dodatkowe ale to powinno być standardem !!
Majuska a to żywienie "Twoje" to nie dieta dr Kwaśniewskiego? W Wysokich Obcasach był artykuł nt. długowieczności bez wnikania w szczegóły: warzywa to podstawa diety, mało przetworzone węglowodany, nieco ryb, bardzo nieco mięs, alkohol w umiarze, ruch ale nie siłka 7 x w tygodniu a potem jeszcze 50 km na rowerku tylko spacer, pasanie kóz np. :-D no i grupa wsparcia w postaci przyjaciół :-)

Ostatnia edycja:
Do góry